![]() |
Yoghurt & ijzeropname
Dag liefjes,
Sinds ik vegetariër ben, moet ik elke dag Roosvicee Ferro drinken om geen bloedarmoede te krijgen. Ik vroeg me daar alleen iets over af: in Roosvicee Ferro zit Fe(3+), dat omgezet moet worden naar Fe(2+) om opgenomen te worden in je bloed (althans, als ik Wikipedia goed heb ontcijferd). Dat schijnt in een zure omgeving te gebeuren; daarom is sinaasappelsap drinken wél goed als je net Roosvicee Ferro hebt gehad, en melk niet. De fles zegt zelfs dat alle zuivel verkeerd is. Maar - vroeg ik me dus af - hoe zit het dan met yoghurt? Die is toch zuur? Of wordt dat effect teniet gedaan in je maag? |
Geen idee, maar yoghurt is toch ook gewoon zuivel?
|
Is dat Ferrospul op advies van een arts?
|
@ Sneeuwzwart: Ja, dat wel, maar toen ik me er verder in ging verdiepen, was zuivel slecht voor je ijzeropname i.v.m. het benodigde zure milieu in je maag. En ik weet niet maar volgens mij is yoghurt juist zuur.
@ *Miekje*: Nee, hoezo? Of je moet de keuringsartsen bij de bloedbank meerekenen, die raadden het me aan omdat mijn Hb anders te laag was om bloed te mogen geven. Maar toen dronk ik het al. |
Citaat:
|
Aah, vandaar. Bloedarmoede (of minder erg gesteld - een te laag Hb) komt wel vaker voor bij vegetariërs, dus het is ook een kwestie van redeneren; ijzer uit groenten e.d. wordt immers minder makkelijk opgenomen dan ijzer uit vlees. Maar misschien moet ik het dan inderdaad geen bloedarmoede noemen. ;)
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:12. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.