![]() |
Groente-variatie / recepten?
Hai,
Voor een student op kamers eet ik behoorlijk gevarieerd maar ik vind toch dat de paprika en courgette nog te vaak mijn keuken binnen sluipen omdat ze zo lekker handig zijn ('t kan echt overal in! :o). Verder eet ik de meeste "normale" groenten ook wel zoals sperziebonen, rode biet, brocoli, witlof, zuurkool, boerenkool, andijvie, bloemkool, pompoen, ui, prei, etc. Maar ik zou toch willen proberen mijn horizon wat te verbreden. Het grootste probleem hierbij is dat ik meestal pas beslis wat ik ga eten op het moment dat ik al in de winkel sta en dat ik dan alleen maar dingen kies waarvan ik weet hoe ik ze *lekker* klaar kan maken. Dus ik ben eigenlijk vooral op zoek naar recepten waar de wat ongebruikelijkere groenten in verwerkt worden. Ik vind witte kool/chinese kool echt niet lekker. Verder sta ik open voor vrijwel alles. :p |
Spinazie met venkel! Supersimpel maar ik vind het echt heerlijk.
Sjalotje (of een uitje) zeer fijn snipperen en aanzetten in een pan, venkel toevoegen en even aanzetten, spinazie erbij, even heet laten worden en een beetje bouillon toevoegen (of als je geen bouillon hebt, gewoon water). Op smaak brengen met peper en zout en evt wat knoflook. Wel goed blijven roeren. Geglaceerde bospeentjes. Bospeentjes schoonmaken en blancheren (beetgaar koken). In een koekenpan boter met een beetje suiker verhitten (niet laten kleuren). Bospeentjes toevoegen, goed omschudden en klaar. Spitskool met kerrie In een pan wat boter verhitten en een beetje kerriepoeder toevoegen. Eventjes goed doorroeren (let op dat het niet verbrand!) en dan de fijngesneden spitskool toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout en voilà. |
Ik herken het probleem wel een beetje, en wat echt helpt is gewoon eens kijken naar de goedkoopste groenten, want dat zijn vaak seizoensgroenten en vooral nu in de winkel zijn dat voor mij iig wat onbekendere dingen (Y). Die koop ik dan gewoon en dan zoek ik recepten via allerhande ofzo :o
Ik wilde venkel ook zeggen, super lekker om een uitje te fruiten met een beetje suiker of honing, laten, dan venkel + winterpeen + aardappel er bij, laten garen en afblussen met balsamico/rode wijn (L), deksel op de pan (als je zo'n hapjespan met deksel hept) en nog even laten stomen. |
Citaat:
Spruitjes zijn ook lekker. Spruitjes koken, wat reepjes buikspek bakken, door elkaar mengen en klaar (y) |
:O oops. daar red ik me niet uit ;) wat een stomme fout hihi.
|
Ook lekker:
Gegratineerde venkel uit de oven; venkelknollen schoonmaken, onderkant en stengels eraf; in vieren snijden en in een ovenschaal leggen. giet er wat olijfolie, peper en zout en witte wijn over. Maak een mix van kaas ( welke dan ook; belegen vind ik het lekkerst ) met wat room(kookroom oid ) en giet dit over de venkel heen. 20 minuutjes in de oven; JAM! - Ratatouille: met aubergine, tomaat, ui, courgette en paprika en tomatenpuree. Veeel knoflook en peper en zout en lekker laten stoven. Beetje rode wijn erdoorheen! |
Ratatouille maak ik inderdaad af en toe. Maar venkel eet ik echt nooit (ik weet volgens mij niet eens hoe het smaakt..) dus dat ga ik binnenkort een keer proberen! :y (y)
Spitskool met kerrie maakt mijn moeder af en toe maar dat is ongeveer het enige waarbij ik écht m'n bord niet leeg eet. Ik vind dat zo vies :o Maar ik hou sowieso niet zo heel erg van kerrie dus dat helpt natuurlijk niet mee. In een stamppot vind ik kool dan weer wel goed te doen. Spruitjes heb ik al heel lang niet meer gegeten want die vond ik als kind niet lekker. Toch maar weer eens proberen. :p *noteert: venkel, spruitjes, evt spitskool* Meer meer meer recepten aub! :cool: |
Paksoy of snijbiet (lijken op elkaar). Witte gedeelte fijner snijden en eerder in de pan doen dan het groene bladgedeelte. Ik vind het 't lekkerste om te roerbakken, met ui, zaden/pitjes, evt wat paprika of tomaat, en kruiden naar keus natuurlijk. Eventueel bechamelsausje erbij doen, maar 't hoeft niet want 't is vrij vochtig. Lekker bij alle basis-dingen, vind ik.
|
Panklare bladspinazie ( vers ): In hete wokpan wokken met wat olie, 2 knoflookteentjes, peper en zout, nootmuskaat en wat rozijntjes.
Marineer dunne schijfjes aubergine, courgette en paprika in olijfolie met italiaanse kruiden en peper en zout; grillen in een grillpan! Super lekker ook... Witlof: snij de kontjes eraf en kort koken. Erna ( of ervoor al.. ) in kwarten snijden, in roerbak of wokpan wokken met: knoflook, spekjes en bestrooien met wat kaas. |
Melanzane is lekker *O* Aubergine in dunne plakjes snijden en de kort grillen. Dan een ovenschaal invetten en beginnen met een laagje aubergine, dan wat tomatensaus (zelfgemaakt uiteraard ;) ), mozarella en wat geraspte parmezaanse kaas. Dit een paar laagjes herhalen en tadaa!
|
Witlof helemaal níet koken en slechts bakken vind ik nog veel lekkerder! Met ui, sinaasappel en walnoten bijvoorbeeld. :y:
|
Witlofsalade is ook lekker. Rauw fijnsnijden, mandarijntjes er door of vruchtencocktail (evt uit blik). Kan je overal wel bij eten :)
Doperwtjes (evt uit de diepvries zodat je ze altijd op voorraad in huis kan hebben) en brocolli komen bij mij vaak terecht in de pastasaus. Met brocolli kan je ook makkelijk ovenschotels maken zoals met aardappelschijfjes, aardappel anders, brocolli, spekreepjes en plakjes tomaat. Brocolli heel kort (drie minuutjes ofzo) even voorkoken, spekjes bakken en dan stapelen in een ovenschaal :) Als je spitskool wel lekker vindt maar niet met kerrie: m'n moeder roerbakt het vaak met spekreepjes er door en dan met krieltjes. Andijvie kan ook prima in de wok met aardappelschijfjes of krieltjes en shoarmareepjes. Bloemkool met kaassaus eet ik behalve met aardappels ook graag met penne :) |
spercieboontjes met een teentje knoflook en wat citroenrasp bakken.
prei met wat balsamicoazijn en bruine suiker (azijn wat laten inkoken) opbakken prei of broccoli met wat room en een harde kaas gratineren in de oven spinazie opbakken met knoflook en wat rode peper maiskolf met een klontje boter en wat peper en zout. (maiskolf in de oven, of -nog beter- op de barbecue..) Een flink aantal supermarkten hebben in de diepvries zakken met gemenge groenten liggen. Deze kun je een beetje opbakken en er dan zelf een smaakje aangeven. ideeen: mosterd, azijn en wat suiker; worcestershiresaus en een beetje mosterd; blauwe kaas met een beetje room of melk, vijfkruidenpoeder en wat neutrale olie; |
Mijn moeder maakte vroeger altijd een fantastische ovenschotel van schijven venkel en aardappel met een kaassaus. Echt superlekker. Venkel heeft een erg sterke, kruidige smaak dus meer dan venkel en aardappel en kaassaus heb je ook niet nodig voor een volle maaltijd (al kun je er eventueel een stukje vlees bij bakken natuurlijk).
Witlof maak ik vaak in de oven met rode wijn en kaas, dan stooft het in de rode wijn en de kaas zorgt dat het niet teveel uitdroogt door de hitte. Ook lekker is witlofsalade, waarbij je de rauwe witlof in plakjes snijdt en er fruit door doet, zoals banaan, appel, rozijnen, sinaasappel of mandarijn, en dan een dressing van yoghurt, mayonnaise en gembersiroop (hier kun je de rozijnen ook lekker in laten wellen!) en wat peper en zout. Een ander recept van mama van vroeger is haar wittekoolsalade. Hetzelfde recept als met de witlof, maar dan met rauwe witte kool in plaats van witlof. Het is makkelijk als je de witte kool heel klein maakt in een keukenmachine, blender of met een staafmixer, want hij is wat harder dan witlof dus hapklare brokken zijn er niet bij. En als je allemaal restjes groente hebt, kun je er een lekkere quiche van brouwen! |
Citaat:
|
Lekkere recepten allemaal (y) Witlofsalade eet ik ook vaak, zoooo lekker :o
Ik ben nog steeds niet aan de venkel toegekomen omdat ik steeds niet thuis was. Volgende week doe ik het echt! :bloos: De combinatie bloemkool en penne heb ik nog niet eerder gehoord, Daantje :p Maar ik eet wel eens mosterdsaus met kip en brocoli met pasta (ipv rijst) dus bloemkool met pasta kan vast ook wel :p |
risotto met gebakken bleekselderij, creme fraiche en (gerookte) zalm er doorheen (y)
|
Citaat:
Ik heb vandaag spitskool gekocht en ik ga morgen het recept van Daantje proberen (y) |
En? Vond je het lekker? :)
|
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:42. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.