![]() |
Destilleren bij lage druk
Waarom kun je beter destilleren bij lage druk ?
|
Omdat bij een lage druk stoffen bij een lagere temperatuur gasvormig worden. Hierdoor hoeft de temperatuur niet zo hoog.
|
dankjewel! :)
|
Citaat:
|
Citaat:
Het is misschien wel grappig om te bedenken dat dit principe ook wordt toegepast in een snelkookpan. Doordat je in zo'n pan een hoge druk hebt verdampt het water pas bij een hogere temperatuur dan 100°C (welke temperatuur precies weet ik niet) maar doordat er hogere temperaturen bereikt kunnen worden dan in een normale pan zijn de aardappelen sneller klaar :) |
Een fasediagram laat het wel mooi zien eigenlijk
http://www.hoekloos.nl/international...20droogijs.jpg Dit is het fasediagram van CO2. Zoals je kunt zijn is het bij 0°C en een druk van 1 bar gasvormig, maar als je de druk opvoert wordt het vloeibaar en dan gas. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Je kunt dus de fase van een stof veranderen door de temperatuur te veranderen of de druk. In de natuur (1bar) is water bij 0°C vast, maar als je de druk verlaagt en de temperatuur gelijkt houdt wordt het weer vloeistof. |
Oh mooie uitleg, bedankt!
|
Citaat:
Maar de rest van je uitleg klopt wel :p Overigens, het kookpunt van een stof wordt gedefinieerd als de temperatuur waarbij de dampdruk van de stof gelijk is aan de externe druk. Er is dan genoeg druk van de damp om de lucht van de omgeving "weg te duwen". Het is dan ook eigenlijk wel logisch dat bij een lagere externe druk een stof eerder gaat koken. |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:47. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.