Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Exacte vakken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   [SK] Destilleren bij lage druk (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1836097)

anoniempje12 15-06-2011 15:35

Destilleren bij lage druk
 
Waarom kun je beter destilleren bij lage druk ?

Mr.Mark 15-06-2011 15:42

Omdat bij een lage druk stoffen bij een lagere temperatuur gasvormig worden. Hierdoor hoeft de temperatuur niet zo hoog.

anoniempje12 15-06-2011 15:43

dankjewel! :)

Diamera 15-06-2011 16:33

Citaat:

Mr.Mark schreef: (Bericht 31679867)
Omdat bij een lage druk stoffen bij een lagere temperatuur gasvormig worden.

Oh dat wist ik niet, hoezo is dat?

Mr.Mark 15-06-2011 16:39

Citaat:

Diamera schreef: (Bericht 31680085)
Oh dat wist ik niet, hoezo is dat?

Waarom het precies is weet ik niet maar ik kan me zo voorstellen doordat er bij een hogere druk meer moleculen op elkaar zitten, ze minder makkelijk ver uit elkaar gaan of zulke snelheden bereiken waardoor ze gasvormig worden.

Het is misschien wel grappig om te bedenken dat dit principe ook wordt toegepast in een snelkookpan. Doordat je in zo'n pan een hoge druk hebt verdampt het water pas bij een hogere temperatuur dan 100°C (welke temperatuur precies weet ik niet) maar doordat er hogere temperaturen bereikt kunnen worden dan in een normale pan zijn de aardappelen sneller klaar :)

Mr.Mark 15-06-2011 16:47

Een fasediagram laat het wel mooi zien eigenlijk

http://www.hoekloos.nl/international...20droogijs.jpg

Dit is het fasediagram van CO2.
Zoals je kunt zijn is het bij 0°C en een druk van 1 bar gasvormig, maar als je de druk opvoert wordt het vloeibaar en dan gas. Omgekeerd kan natuurlijk ook.

Je kunt dus de fase van een stof veranderen door de temperatuur te veranderen of de druk. In de natuur (1bar) is water bij 0°C vast, maar als je de druk verlaagt en de temperatuur gelijkt houdt wordt het weer vloeistof.

Diamera 15-06-2011 17:01

Oh mooie uitleg, bedankt!

Jarich 15-06-2011 17:24

Citaat:

Mr.Mark schreef: (Bericht 31680129)

Je kunt dus de fase van een stof veranderen door de temperatuur te veranderen of de druk. In de natuur (1bar) is water bij 0°C vast, maar als je de druk verlaagt en de temperatuur gelijkt houdt wordt het weer vloeistof.

Dat is niet waar trouwens, het fase-diagram van water ziet er net iets anders uit en bij het verlagen van druk bij 0°C zou het sublimeren (gasvormig worden).

Maar de rest van je uitleg klopt wel :p

Overigens, het kookpunt van een stof wordt gedefinieerd als de temperatuur waarbij de dampdruk van de stof gelijk is aan de externe druk. Er is dan genoeg druk van de damp om de lucht van de omgeving "weg te duwen". Het is dan ook eigenlijk wel logisch dat bij een lagere externe druk een stof eerder gaat koken.

Mr.Mark 15-06-2011 17:34

Citaat:

Jarich schreef: (Bericht 31680265)
Dat is niet waar trouwens, het fase-diagram van water ziet er net iets anders uit en bij het verlagen van druk bij 0°C zou het sublimeren (gasvormig worden).

Maar de rest van je uitleg klopt wel :p

Overigens, het kookpunt van een stof wordt gedefinieerd als de temperatuur waarbij de dampdruk van de stof gelijk is aan de externe druk. Er is dan genoeg druk van de damp om de lucht van de omgeving "weg te duwen". Het is dan ook eigenlijk wel logisch dat bij een lagere externe druk een stof eerder gaat koken.

Och, dit krijg je niet op het vwo maar ik kwam vast een heel eind haha.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 19:47.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.