![]() |
Gezonde lunch
Ik eet bij de lunch (uit gewoonte) eigenlijk altijd ongeveer hetzelfde, zeker als ik mijn brood meeneem naar mijn werk. Het komt meestal neer op brood met smeerkaas/kaas/vleeswaren, af en toe afgewisseld met een krentenbol of eierkoek met halvarine.
Ik ben daar een beetje op uitgekeken en ben dus op zoek naar ideeën voor een (redelijk) gezonde lunch. Het hoeft niet iedere dag übergezond te zijn, maar ik ben niet op zoek naar een vette hap. Het zou helemaal fijn zijn als het ook goed te verpakken en mee te nemen is. Op mijn werk is een koelkast en waterkoker. |
Ik vind 't vaak al lekker om gewoon naast brood nog wat te knabbelen te hebben, dus wat mini-tomaatjes, worteltjes of nootjes ofzo. En een keer een kopje bouillon erbij, bijvoorbeeld.
|
Ik neem vaak koude rozijnenpannenkoeken mee, als je niet te veel olie gebruikt om ze in te bakken is daar niets ongezonds aan. Met een goede anti-aanbakpan is een druppel olie genoeg.
En salades, natuurlijk. Je kunt een kant-en-klare maaltijdsalade kopen of gewoon wat groenten snijden en bv. fetablokjes of mozarellabolletjes of nootjes of stukjes worst erdoor doen en dan een klein stukje brood ernaast eten. Zo'n salade heb je in tien minuten klaar, dus dat is nauwelijks meer werk dan brood smeren. |
Crackers/knackebrod zijn goed mee te nemen en op eenzelfde manier te beleggen als boterhammen. Al kan je natuurlijk ook daar wat afwisseling in brengen, bijvoorbeeld met jam, smeerworst, stroop, (vruchten)hagelslag, pindakaas, eier/kipkerrie/rundvlees/hamprei/(etc)salade. Ik neem vaak het beleg gewoon los mee, bijv. een pot mee naar m'n werk. Zeker als daar een koelkast is, is dat goed te doen.
Verder neem ik vaak dingen náást m'n boterhammen mee. Meestal is dat fruit, maar soms ook ontbijtkoek (met kandij) of stukjes komkommer ofzo. En wij hebben soep op het werk, maar jij zou misschien zo'n cup-a-soup geval mee kunnen nemen, aangezien er een waterkoker is. Ik neem dan meestal een boterham minder. En je kan ook de afwisseling juist in je weekend zoeken. Misschien kun je dan eens yoghurt nemen, met cruesli. |
Oh en een aantal collega's van mij nemen complete salades mee naar hun werk. Soms gewoon een kant-en-klare uit de winkel, maar sommigen staan zelf ook al de avond er voor in de keuken. Compleet met stukjes vis, rozijntjes en weet ik het wat allemaal. Mee te nemen in zo'n grote tupperware bak en dan in de koelkast zetten. Laatste moment pas je dressing er overheen (evt. ook in een bakje mee te nemen).
|
Soep en salade zie ik zo af en toe wel zitten :)
|
Vult 'n kopje of 'n salade wel als je 'n broodmaaltijd als lunch gewend bent? Er zijn zoveel soorten brood en zoveel soorten beleg, dat je er haast niet op uitgekeken kan raken. Gelet op de bakmethode: tijgerbrood, casinobrood, vloerbrood of knipbrood bijvoorbeeld. Gelet op de versiersels: maïsbrood, sesambrood, meergranenbrood, maanzaadbrood, etc. etc. Heb je al 'ns Brabants/Fries/Limburgs roggebrood of zuurdesembrood geprobeerd? Vruchtenbrood, krentenbrood, suikerbrood of brioche Chinoise kan ook erg lekker zijn als je van zoet brood houdt. Er zijn ook nogal wat soorten kleinbrood, zoals melkbroodjes, mueslibollen, bagels, English muffins, pistoletjes, ciabatta's en kaiserbroodjes. Je hebt ook nog platte broden: focaccia, naanbrood, pitabrood en Turks brood. En denk qua beleg aan vers groente/fruit, zoete of hartige smeersels, strooisels, vleeswaren (incl. worstsoorten en pates), zuivel (harde/zachte kazen, maar ook kwark of yoghurt), vis, eieren, koek en cake. Anders probeer je iets leuks te maken met knäckebröd, beschuitjes, cornflakes, muesli, cruesli, havermoutpap, Brinta of iets in die richting ;).
|
Omdat het gezond is, eet ik eigenlijk altijd tarwe- of volkorenbrood. Maar variëren in broodsoort geeft natuurlijk ook al een boel variatie, daar had ik niet aan gedacht :o.
Mijn vakantie is voorbij, dus alle tips ga ik de komende tijd proberen :) |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:57. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.