![]() |
Het grote (zoete) baksels topic 2
Omdat ik de eerste sloot en toch graag tips wil hebben!
Lekkere dingen bakken is leuk! In dit topic kun je recepten delen, vertellen wat je gebakken hebt en vragen stellen. De vorige topic vind je hier: http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1750307 http://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1657691 |
De laatste post van vorig topic:
Ik heb vanochtend kruidnoten gebakken, van 250 gram zelfrijzend bakmeel, 125 gram lichte basterdsuiker (bij gebrek aan donkere), 100 gram boter (nog niet helemaal op kamertemperatuur), 2 eetlepels speculaaskruiden en 3 eetlepels melk. Het werd geen samenhangend deeg, dus heb ik nog wat extra melk en boter toegevoegd. Toen ging het beter, maar bij hel balletjes draaien, vielen ze toch nog regelmatig weer uit elkaar. Wie heeft er tips, want ik moet deze week ook kruidnoten bakken op mijn werk. En verder staat er nu weer eens een meergranenbrood in de oven, dan was de broodmix op. |
Ik zou de boter iets meer op temperatuur laten komen; dan is de deeg waarschijnlijk soepeler en beter kneedbaar. Anders zou ik, heel simpel, iets meer melk en boter naar evenredigheid toevoegen..
|
Ik laat de boter altijd helemaal smelten (au bain marie). Dan mengt het lekker makkelijk en krijg je met het kneden ook geen barsten in het deeg.
|
Ik doe de boter op een schoteltje altijd heel even in de magnetron :)
|
Nou, uiteindelijk is het helemaal goedgekomen met die kruidnoten. Meer boter en melk gebruiken, zo simpel was het...
Omdat vanavond de oven toch al aan stond voor een ovenschotel, heb ik banaanbrownies gemaakt. Net een stukje geprobeerd, en het smaakt goed! |
Ik ben zandkoekjes aan het maken, ik kreeg gisteren zin om die te maken en ben dan de ingrediënten gaan halen, maar aangezien ik een ovenschotel voor het avondeten wou maken, heb ik gewacht tot vandaag om er aan te beginnen (moest ook nog een deegrol enzo in huis halen). Ik heb al een foutje gemaakt, het deeg moest een halfuur in de ijskast, maar ik wou nog wat decoratiespul gaan kopen en het heeft er anderhalf uur in gelegen. Nu dus niet te bewerken, even geduld hebben dus.
|
|
Ze zien er leuk uit Mutant!
Ik wil eigenlijk weer eens iets gaan bakken, maar ik heb mijn bakboeken hier allemaal niet liggen. :( |
Je hebt internet, Google wat leuke dingen :P
Ik had overigens nog nooit koekjes gemaakt ofzo en zondag was het opeens zo van 'Ik wil kerstkoekjes maken! Dennenboompjes! Groene!' en dus bedacht ik dat het zandkoekje simpel moest zijn, recepten gezocht, die recepten door elkaar gemixt en dit is het resultaat ^^. Gisteren ben ik de ingrediënten gaan halen, vanmorgen de deegrol, bakpapier en uitsteekvormpjes, want ik had daar niks van in huis (mijn bakervaring bestaat uit cakes) en vanmiddag de kleurstof en de suikerparels. En ze zijn echt super goed gelukt, zeker voor de eerste keer en zeker met een onbetrouwbare oven als de mijne. |
Ik vind ze echt gaaf (y)
Ik zou een cake bakken voor kerstavond als we terug zijn uit de kerstnachtdienst maar ik heb bijna geen tijd dus nu heeft m'n moeder aangeboden er één te bakken in haar 'Zeeuwse Knoop' bakblik die ze van m'n schoonzusje gehad had (y) Denk dat ik er maar mee instem. Ik heb wel een heel gaaf versierding met van die zilveren bolletjes, hagelslagjes, etc, die neem ik wel mee :) Bakblik ziet er ongeveer zo uit: http://4.bp.blogspot.com/_Tm6rbwLR7E...oop1010-03.jpg |
Ik heb een grondige hekel aan internetrecepten, dus die gebruik ik niet :P. Dat is na een aantal keer dat internetrecepten mislukten, terwijl bij mij recepten uit boeken eigenlijk nog nooit mislukt zijn. Slechts 1 keer, dus dat is dan een kans van 1 op 100 ofzo :D(N)
|
Nou ja, daarom heb ik mijn verstand gebruikt en het ene recept met het andere gemixt :D Meestal gebruik ik een recept ook als handleiding en doe ik gewoon waar ik zelf zin in heb, maar bij gebak komt dat vaker wat nauwer ^^
Overigens, een aanrader voor jou: Goe gebakken met Sofie Dumont (niet die met die Wim). De tv-programma's en de boeken, zij is echt meesterlijk in desserts, koekjes, gebak,... Ik heb haar eerste boek, al ben ik het niet eens met haar manier van tiramisu maken, maar ze maakt zelfs de boudoirkoekjes zelf! |
Deze ging meer om het idee dan dat het lekker was. Monsterlijke monsterboek van Harry Potter. Aardig scheef.http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphoto..._6871624_o.jpg
|
Citaat:
|
@Mutant: zijn leuke koekjes geworden!(y)
|
Citaat:
|
Het grote (zoete) baksel topic 2
Een bescheiden applaus voor mijn bananenpindacake (waar nu nog 1 plakje van over is). Een kerstboom er op maken lukte niet want de fondant was een beetje te dun en droop als diarree uit het spuitzakje op het aanrecht!
|
Fondant kun je toch niet spuiten, dat moet je toch rollen en uitsnijden?
|
Fondant is inderdaad een soort suikerdeeg. Misschien bedoelt hij glazuur?
|
In het recept van Rudolf noemden ze het fondant. Bestaat uit poedersuiker, eiwit en cacaopoeder. Is vloeibaar en bij opdrogen wordt het hard. Maar ik had denk ik te weinig poedersuiker gebruikt. Maar toch lekker.
|
Citaat:
|
Nee, fondant lijkt op marsepein.
http://2.bp.blogspot.com/-EjTDa3Rx0e.../Fondant-5.jpg Wat ze hier over de taart draperen is fondant. Resultaat: http://www.yumdity.com/photo/PinkPolkaDotFondant.jpg Jij hebt glazuur gemaakt. Al maak ik dat met gewoon water en poedersuiker (cacao kan daar natuurlijk bij voor kleur en smaak). Als glazuur te vloeibaar is, dan heb je te weinig poedersuiker gebruikt. http://www.yummyinmytummy.nl/images/dsc_0221.jpg Resultaat: http://www.cupcakesenmuffins.nl/wp-c...lazuur-tip.jpg |
Wat Mutant zegt ja, fondant moet je inderdaad uitrollen :Y.
|
Ja dat ik te weinig poedersuiker had gebruikt klopt. Maar dan vraag ik me af wat nou het verschil is tussen fondant en marsepein.
|
Marsepein wordt gemaakt met amandelen, fondant enkel met suiker.
|
Marsepein wordt gemaakt van amandelen, fondant niet. Fondant wordt op suikerbasis gemaakt. Het verschil zit dus in bereiding en smaak.
|
Dingen die ik de laatste tijd gebakken heb!
http://i1028.photobucket.com/albums/...ps56a8da02.jpg Bara Brith Kookboek 'specerijen' van Manisha Gambhir Harkins. Het is een Welsh rozijnen/thee/koekkruiden'brood', eigenlijk is het meer muffin dan brood. Het is erg lekker :Y en vult ook behoorlijk! Recept: Zet 325 ml zwarte thee, wel sterk maar niet te bitter (lipton thee kun je goed sterk zetten zonder dat het te bitter wordt) Doe 275 gram rozijnen en/of krenten en de rasp van 1 citroenschil in een kom en laat het een half uur wellen in de thee. Laat het dan uitlekken in een zeef maar vang de thee op. Voeg aan de thee 100 g gesmolten boter, 150 g bruine suiker, 2 eetlepels stroop en 1 losgeklopt ei toe en roer het goed door elkaar zodat de suiker oplost. Meng in een kom 325 g bloem, 4 theelepels bakpoeder en 2-3 theelepels koekkruiden. Doe dan het thee/boter/suiker mengsel erbij. Roer het tot een glad beslag en roer dan de rozijnen en citroenrasp er weer door. Doe het in een ingevette of beklede cakevorm en bak het 75 minuten op 160 graden. Laat het afkoelen op een rooster. |
http://i1028.photobucket.com/albums/...ps881f3393.jpg
Chocolade-appeltaart Kookboek 'Chocoladegerechten' uit de serie 'De allerlekkerste' De foto is een beetje bewogen, want die heb ik in de auto genomen. De meningen waren verdeeld: sommige mensen vonden het zonde van de appeltaart om er chocola door te doen, anderen vonden het juist een geniale combinatie. Ik vond het zelf vooral leuk voor de afwisseling, weer eens wat anders dan een klassieke appeltaart. |
Heb net even rondgeneusd op chrome en bij een recept hebben ze over fondant en/of glazuur en dat maken ze met water en poedersuiker.
|
http://i1028.photobucket.com/albums/...ps070fa1a0.jpg
http://i1028.photobucket.com/albums/...ps754b642a.jpg Appel-bessenpie Uit 'zoete vlaaien en taarten' van Linda Collister Het is dus eigenlijk gebakken fruit (appels, bramen en rode bessen) met een dakje van taartdeeg, ik heb het in kleine schaaltjes gemaakt zodat ik er elke dag eentje warm kon eten. Een volgende keer zou ik er geen rode bessen in doen, die waren toch net te wrang. Maar het was wel een lekker toetje :Y Maak van 180 gram bloem, een snuf zout, een eetlepel poedersuiker, 90 g koude boter en 4 eetlepels koud water een stevig, elastisch deeg. Schil 900 gram stevige zure appels en snij ze in blokjes. Meng met 250 gram bessen naar keuze (kookboek stelt voor dat je frambozen, aalbessen of moerbeien gebruikt) en 2 eetlepels poedersuiker. Doe het fruit in een ondiepe ovenschaal. Rol het deeg uit tot een plak van 0.5 cm dik en leg het er bovenop, druk het goed aan tegen de randen van de ovenschaal bij de zijkanten. Prik er een patroon van gaatjes in. Bak het 30 minuten op 200 graden. Serveer warm, bestrooid met wat suiker. Ik had geen witte bloem meer, dus ik heb volkorenmeel gebruikt. Dat ging eigenlijk ook prima. |
Oh dat klinkt als een lekker idee!
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Jeetje Sarah, dat ziet er allemaal lekker uit :O
|
Ik weet niet of ik het ooit ga maken maar ben wel geïnteresseerd in recepten van het koekkruiden/thee/rozijnenbrood en de appel-bessenpie :)
|
Ik zal mijn posts even editen om het erbij te zetten!
|
Heb idd even gewikipedia't. Fondant is er in deegvorm om b.v. bonbons te vullen, in vloeibare vorm en rolfondant om over taarten e.d. te doen. We hadden dus allemaal gelijk!
|
Citaat:
|
Citaat:
|
Wat staan hier toch weer lekkere dingen tussen:)
Ik noem dit altijd: ''Het grote krijg eetlust topic(y) |
Omdat de oven toch aanstond voor het avondeten, besloot ik spontaan mijn favoriete chocoladekoekjes weer te bakken. Dit keer alleen met pure chocolade, want ik had geen andere in huis. En ze zijn weer lekker!
|
Ik heb net bananenbrood met dadels gebakken uit de Allerhande. :)
|
Vorige week bakte ik banaan-karameltaart. Was erg lekker, een beetje banoffee pie-achtig.
Het project daarvoor was cheesecake van Nigella Lawson en die was GODDELIJK <3 |
Ik had als kerstpakket een cupcakemaker uitgekozen, en daar wil ik binnenkort gebruik van gaan maken. :-) Ik heb het nu druk met school, maar volgende week ga ik graag aan de slag! Ik heb zelf zo'n bakding, dus de cakejes hoeven niet meer in de oven. Er zit ook een boekje bij met recepten, maar zou je de cakejes anders moeten maken (qua ingrediënten) dan als je ze 'gewoon' in de oven doet? Sorry, ik ben een leek wat bakken betreft, heb 't nog nooit alleen gedaan. :bloos:
|
Volgens mij zijn de ingrediënten hetzelfde. Maar dat weet je gauw genoeg als je dat boekje een keer doorbladert.lg
|
Ik heb bananencake gebakken.
http://i1028.photobucket.com/albums/...psbaf41906.jpg Recept 'bananentaart' uit kookboek 'kijk en kook'. |
Oh dat is ook nog een idee als ik te rijpe bananen overheb. Gaan daar dingen in die je niet standaard in huis hebt?
|
Alleen noten, maar die zou je weg kunnen laten.
Deze cake bestaat uit 200 g boter, 200 g suiker, 350 g bloem, 1 zakje bakpoeder, 5 bananen, 4 eieren en een half bakje pecannoten. Je kunt 'm natuurlijk kleiner maken. Boter zacht genoeg maken dat je 'm kan roeren, bananen pureren, alles door elkaar mengen en 40 minuten in de oven, super simpel. |
Ah, bakpoeder heb ik niet. Klinkt goed, gaat op de lijst!
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 03:23. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.