Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Lichaam & Gezondheid (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Gastritis en eten (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1886829)

Mutant_oud 03-01-2014 12:26

Gastritis en eten
 
Mijn grootmoeder (84) heeft chronische gastritis. Ze heeft een hele tijd geleden een maagoperatie gehad, sindsdien kampt ze met steeds terugkerende maagonstekingen. Daarnaast met een hoop andere problemen als darmklachten, ze kan niet meer overgeven door de operatie en verdraagt eigenlijk niets meer van eten. Tenminste, dat zegt zij. De huisarts kan daar blijkbaar verder niet veel duidelijkheid in verschaffen, naar een diëtiste zie ik haar nog niet gaan/luisteren en ze is behoorlijk koppig. Op dit moment leeft ze op bouillon en beschuit (en misschien zachte platte kaas of iets dergelijks) en volgens haar is er niets anders meer dat ze kan verdragen en heeft de dokter gezegd dat er ook geen zicht meer is op verbetering.

Geen zicht op verbetering kan ik begrijpen, maar ik denk niet dat ze beperkt is tot beschuit en bouillon, maar dat ze misschien niet weet wat ze kan eten of dat mensen het haar niet hebben verteld of dat ze niet geluisterd heeft. Sowieso is de zin om te koken haar vergaan, met kerst heeft ze nog een hele maaltijd op tafel getoverd inclusief kalkoen, met hulp van de twee kleindochters, maar ze kan niks eten, dus ze wil niks meer koken.

Nu, ik kan wel koken, ik wil koken, ik ben ook in voor dingen proberen te maken en langs te brengen omdat ze hier in de buurt wonen, maar ik heb zelf natuurlijk ook geen verstand van wat iemand dan kan eten. Ik heb zelf een gastric bypass en mijzelf en diegenen met dezelfde ingreep kennende, is het onder ons ook voor iedereen anders. Proberen en nog eens proberen. Ik kan zelf bijna alles verdragen bijvoorbeeld, maar sommige vormen niet (spaghettislierten bijvoorbeeld).

Is het voor haar ook zo, dat ze zou moeten testen en proberen? Wat zijn dingen die zeker vermeden moeten worden (ik gok op koolsoorten en uien en pikant eten), wat zijn dingen die beter zouden kunnen vallen? We spreken over iemand van voor de oorlog, dus haar kennis en keuken is van de oude stempel. Nieuwe groenten, mogelijkheden, kooktechnieken? Wie weet hier meer over?

Ieke 03-01-2014 12:30

Ik zag laatst een boekje bij mijn opleider in de kast staan wat ging over verschillende maagklachten en tips wat betreft eten. Als ik volgende week weer aan het werk ben zal ik even voor je kijken. Ik weet zo uit mijn hoofd niet meer hoe het heette, maar vond toen ik het even snel doorbladerde wel interessant klinken.

Mutant_oud 03-01-2014 12:35

(y)

Pluis 03-01-2014 19:12

Ik heb even de algemene adviezen van de maag-lever-darmstichting voor je gejat:
  • Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding.
  • Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed.
  • Vermijd erg grote en/of vette maaltijden.
  • Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken.
  • Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
  • Drink niet te veel melk. In eerste instantie kan melk de klachten iets verlichten. Door het drinken van grote hoeveelheden melk wordt de maagzuurproductie echter gestimuleerd.
  • Stop met roken, want dit irriteert het maagslijmvlies en kan het sluitspiertje tussen de maag en slokdarm verslappen.
  • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning
    Beweeg dagelijks en sport regelmatig.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht; overgewicht, maar ook ondergewicht kan klachten veroorzaken of verergeren.

Een boel common sense maar er zit wel wat zinnigs tussen. Ik heb zelf ook altijd geleerd dat koffie en citrusvruchten niet lief zijn.

Sarah 03-01-2014 20:53

En een kanttekening bij dat lijstje is dat ze met "gekruid" het hebben over specerijen, niet over tuinkruiden.

Mutant_oud 04-01-2014 08:35

Vezelrijk vind ik daarin wel opvallend, want ik heb gisteren heel vaak gelezen dat het juist licht verteerbaar moet zijn, wit brood, witte rijst en pasta enzo. Verder inderdaad nogal common sense, dingen die niet van toepassing zijn, ik had op wat meer echte ideeën voor soorten voedsel gehoopt ^^


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 09:41.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.