Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Onzin (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Goede voornemens voor 2016 (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=1926586)

Tigerly 27-12-2016 21:57

Goede voornemens voor 2016
 
Welke waren het en wat is er van terecht gekomen?

*o*

Elin3 27-12-2016 22:18

- 26 boeken lezen: Ik heb er 27 uitgelezen en misschien worden dat er nog wel 28 (y)

- weer gaan hardlopen. Dat is gelukt en dit jaar deed ik zelfs mee aan de Singelloop.

- vaker voor mezelf kiezen. Soms heel goed gelukt, vaak ook niet (helaas).

- klus-dingen in mijn huis afmaken. Dat is deels gelukt en om het restant maak ik me niet meer zo druk.

fizzle-fluffy 28-12-2016 01:01

Ik had er geen geloof ik, dus ik heb mezelf niet teleurgesteld! Waar was ik eigenlijk met oud en nieuw? :Confused:

Erturkoetjelief 28-12-2016 09:14

Ik doe niet echt aan voornemens voor een bepaald jaar, hoogstens iets als "zo veel boeken lezen" omdat de app me daar naar vraagt en "zo veel kilometer wielrennen" omdat ik dat zelf in mijn hoofd heb. Die heb ik beiden niet gehaald :p Maar om het in perspectief te plaatsen: ik wilde minimaal 5000 kilometer wielrennen, en zit "slechts" op 3076 volgens strava. Als ik weet dat ik lang met een blessure heb gesukkeld, is dat eigenlijk helemaal niet zo weinig.

De boeken is geloof ik 17 van de 24. 18 ga ik ook niet meer halen. Tsja, daar heb ik niet echt een goed smoesje voor :bloos:

deadlock 28-12-2016 09:18

Citaat:

Erturkoetjelief schreef: (Bericht 34286254)
Ik doe niet echt aan voornemens voor een bepaald jaar, hoogstens iets als "zo veel boeken lezen" omdat de app me daar naar vraagt en "zo veel kilometer wielrennen" omdat ik dat zelf in mijn hoofd heb. Die heb ik beiden niet gehaald :p Maar om het in perspectief te plaatsen: ik wilde minimaal 5000 kilometer wielrennen, en zit "slechts" op 3076 volgens strava. Als ik weet dat ik lang met een blessure heb gesukkeld, is dat eigenlijk helemaal niet zo weinig.

De boeken is geloof ik 17 van de 24. 18 ga ik ook niet meer halen. Tsja, daar heb ik niet echt een goed smoesje voor :bloos:

Dat is omdat je dik bent.

Erturkoetjelief 28-12-2016 09:22

Klopt! Ze zouden boeken wat leesbaarder moeten maken voor fatty's :bob:

Dakduif 28-12-2016 09:25

:D

deadlock 28-12-2016 09:41

Citaat:

Erturkoetjelief schreef: (Bericht 34286260)
Klopt! Ze zouden boeken wat leesbaarder moeten maken voor fatty's :bob:

Minder dikgedrukte letters. Dan ga je echt lezen in plaats van die chocoladeletters eten. Waarom denk je dat de telegraaf zo populair is bij tokkies!

Kristaco 28-12-2016 10:16

Ik maak geen voornemens, stelde wel doelen. Net als Ertur een km-doel, dat moest 2400km hardlopen worden, maar door blessure blijf ik net onder de 2000 hangen. Daarnaast 2200km op de racefiets. Verder nog wat specifieke PRs die ik wilde verbreken, sommigen zijn wel gelukt, anderen niet. Ik deed mijn eerste duathlon.
Ik wilde mijn proefschrift inleveren, dat is gelukt.
Ik wilde ook op het voor mijn gevoel optimale gewicht blijven, helaas is dat in 2-3 maanden na het uitgaan van mijn relatie en verhuis en phd-stress die daarbij kwam een beetje foutgegaan, maar dat zit nu weer op de rails. En ik wilde meer groente eten en meer koken from scratch en uit improvisatie, dat gaat ook wel goed, alleen nu ik in mijn eentje woon weer wat minder.

WolterB 28-12-2016 10:49

Opleiding afronden en nieuwe beginnen, meer nieuwe muziek ontdekken en lezen dan in 2015, is allemaal gelukt.

Miekje* 28-12-2016 10:57

Ik had als doel minimaal één boek per maand te lezen gemiddeld een dat is gelukt :y Ook had ik me voorgenomen om niet meer met bouillonblokjes te koken en dat is ook aardig gelukt!

Erturkoetjelief 28-12-2016 11:03

Ik gebruik bouillonblokjes alleen bij soep. Wat is er zo op tegen? Of is er niets op tegen? :p

WolterB 28-12-2016 11:07

Veel zout en eigengemaakte bouillon is veel lekkerder :lief:

Erturkoetjelief 28-12-2016 11:17

Whoa, in een bouillonblokje zit ongeveer 13 gram zout zie ik nu, dat is inderdaad meer dan ik verwacht had. Al geeft de smaak wel wat weg natuurlijk. Ik geloof dat ik ongeveer één blokje per vier porties gebruik, dus dat komt neer op ruim 3 gram zout per kom soep, alleen al van het bouillonblokje. :o

Wellicht ga ik in 2017 zelf bouillon maken, ik ben geïnspireerd!

EleventhHour 28-12-2016 12:37

Niet echt aan voornemens gedaan, behalve dat ik elke week een nieuwe cd wilde kopen om zo nieuwe bands te ontdekken (of herontdekken). Tim Bowness, Antimatter en The Pineapple Thief waren de besten en inmiddels live gezien of op de planning staan (y)

Lorelei 28-12-2016 17:35

Citaat:

Erturkoetjelief schreef: (Bericht 34286305)
Whoa, in een bouillonblokje zit ongeveer 13 gram zout zie ik nu, dat is inderdaad meer dan ik verwacht had. Al geeft de smaak wel wat weg natuurlijk. Ik geloof dat ik ongeveer één blokje per vier porties gebruik, dus dat komt neer op ruim 3 gram zout per kom soep, alleen al van het bouillonblokje. :o

Wellicht ga ik in 2017 zelf bouillon maken, ik ben geïnspireerd!

Jezus, da's een boel. Ik ga naar alle waarschijnlijkheid niet zelf bouillon maken, maar misschien wel wat beter opletten met hoeveel bouillon ik gebruik. Daar staat tegenover dat ik bijna nooit bouillon gebruik voor soep. Maar wel voor risotto, en soms om pasta in te koken. Hmz.

Ontopic: Ik had geen voornemens voor 2016 en da's maar goed ook want waarschijnlijk zou er niets van terecht zijn gekomen.

Daantje_0705 28-12-2016 20:23

Ik gebruik zoutloze/arme (zal wel dat laatste zijn :o) bouillonblokjes.

Deze: https://goo.gl/images/UhC8Gh

Dakduif 28-12-2016 21:37

Citaat:

Miekje* schreef: (Bericht 34286296)
Ik had als doel minimaal één boek per maand te lezen gemiddeld een dat is gelukt :y Ook had ik me voorgenomen om niet meer met bouillonblokjes te koken en dat is ook aardig gelukt!

Maak je zelf dan boullionzhizzle? Ik wil dat ook wel eens proberen - hoe doe je dattttt?

Kristaco 28-12-2016 22:07

Citaat:

Enilorac schreef: (Bericht 34286713)
Maak je zelf dan boullionzhizzle? Ik wil dat ook wel eens proberen - hoe doe je dattttt?

Stuk vlees/bot met vlees in een pan met water gooien en lang wachten (ja wel met vuur eronder).

Dakduif 28-12-2016 22:13

Ik denk niet dat Miekje dat zo doet, ze is vegetariër, geloof ik.
En ja, een stuk vlees in de pan gooien ken ik ook wel :herp: Ik had het meer over bouillon voor in de risotto of pastasaus of om rijst in te koken of zo.

Kristaco 28-12-2016 22:17

Citaat:

Enilorac schreef: (Bericht 34286824)
Ik denk niet dat Miekje dat zo doet, ze is vegetariër, geloof ik.
En ja, een stuk vlees in de pan gooien ken ik ook wel :herp: Ik had het meer over bouillon voor in de risotto of pastasaus of om rijst in te koken of zo.

Ehm ja dat maak je niet anders? Dan haal je het vlees eruit, zeef je het en heb je bouillon die je dan voor wat dan ook kunt gebruiken.

Groentebouillon is lastiger, maar ik denk dat je dan gewoon hetzelfde proces moet toepassen, groente en kruiden in de pan en laten trekken.

Dakduif 28-12-2016 22:37

Ok, ik bedoel inderdaad groentebouillon. :o

WolterB 29-12-2016 08:06

Citaat:

Daantje_0705 schreef: (Bericht 34286638)
Ik gebruik zoutloze/arme (zal wel dat laatste zijn :o) bouillonblokjes.

Deze: https://goo.gl/images/UhC8Gh

0,4 ipv 0,5 gram zout per 100ml. Zet idd zoden aan de dijk ;)

Miekje* 29-12-2016 08:16

Citaat:

Enilorac schreef: (Bericht 34286824)
Ik denk niet dat Miekje dat zo doet, ze is vegetariër, geloof ik.
En ja, een stuk vlees in de pan gooien ken ik ook wel :herp: Ik had het meer over bouillon voor in de risotto of pastasaus of om rijst in te koken of zo.

Citaat:

Enilorac schreef: (Bericht 34286896)
Ok, ik bedoel inderdaad groentebouillon. :o

Klopt, ik maak ook nooit vleesbouillon, maar groente. De basis daarvan is (bleek)selderij, ui/prei en wortel. En een flinke scheut vet (ik gebruik meestal olijfolie) om de boel eerst in te sudderen, dan water, zout, laurierblad, een lepeltje suiker en kruiden naar smaak erbij. Met sommige dingen als rozemarijn moet je uitkijken, want die worden erg bitter als ze lang worden gekookt. Echt lekkere bouillon krijg je trouwens na 3+ uur sudderen. Als je een grote pan vol maakt, dan kun je het invriezen of inmaken.

Erturkoetjelief 29-12-2016 08:57

Citaat:

WolterB schreef: (Bericht 34287010)
0,4 ipv 0,5 gram zout per 100ml. Zet idd zoden aan de dijk ;)

Ik zit nu te zoeken wat ik gisteren gevonden had, dat was 13 gram per blokje, maar dat kan ik nu niet meer terugvinden :facepalm: 13 gram per blokje komt in mijn geval neer op 1,3 gram per 100ml aangezien ik één blokje per liter doe voor de soep. :o

[edit] ik geloof dat ik gisteren scheel gekeken heb en dat "mijn" blokjes 5 gram zout per blokje bevatten, wat neer komt op wat Wolter hierboven zegt.

Erturkoetjelief 29-12-2016 08:59

Citaat:

Miekje* schreef: (Bericht 34287013)
Klopt, ik maak ook nooit vleesbouillon, maar groente. De basis daarvan is (bleek)selderij, ui/prei en wortel. En een flinke scheut vet (ik gebruik meestal olijfolie) om de boel eerst in te sudderen, dan water, zout, laurierblad, een lepeltje suiker en kruiden naar smaak erbij. Met sommige dingen als rozemarijn moet je uitkijken, want die worden erg bitter als ze lang worden gekookt. Echt lekkere bouillon krijg je trouwens na 3+ uur sudderen. Als je een grote pan vol maakt, dan kun je het invriezen of inmaken.

Niet dat het wat uitmaakt want het gaat om de smaak en aan de daadwerkelijke soep (of pasta of whatever) voeg je nog genoeg groente toe, maar qua voedingswaarden uit de groente heb je er toch niets meer aan na drie uur sudderen?:o of is dat een fabel? :bloos: ik heb ooit geleerd dat groente te lang koken/bakken de vitaminen en zo er uit haalt

Miekje* 29-12-2016 09:21

Citaat:

Erturkoetjelief schreef: (Bericht 34287025)
Niet dat het wat uitmaakt want het gaat om de smaak en aan de daadwerkelijke soep (of pasta of whatever) voeg je nog genoeg groente toe, maar qua voedingswaarden uit de groente heb je er toch niets meer aan na drie uur sudderen?:o of is dat een fabel? :bloos: ik heb ooit geleerd dat groente te lang koken/bakken de vitaminen en zo er uit haalt

Dat klopt, het gaat in dit geval dan ook vooral om de smaak :y En er gaan er nog duisent groente in de soep, dus met die vitaminen enzo zit het dan wel snor.

Overigens een vraag aan mensen die hun rijst in bouillon koken: wanneer doe je dat dan? Als in, wat eet je dan, dat je die extra smaak nodig hebt? Als ik iets maak met rijst, dan heb ik meestal saus(curry) of kruiden (nasi) die genoeg smaak hebben. Ik gebruik bouillon alleen bij risotto.

Miekje* 29-12-2016 09:23

En eet je dan alleen witte of zilvervliesrijst? Want bijvoorbeeld pandan en basmatirijst hebben al superveel smaak van zichzelf.

Erturkoetjelief 29-12-2016 09:27

Ik doe dat ook niet in bouillon precies om de redenen die jij geeft :o

Elin3 29-12-2016 09:29

Ik kook voor m'n nasi de basmati rijst en gelijk ook stukjes wortel in bouillon, bij de kip gaan nog kipkruiden, knoflook, bosuien en een pepertje.
Het is vooral makkelijk en snel op die manier.

Bij het nasi-recept van oma doe ik het niet, maar dat recept maakt wel weer dankbaar gebruik van een zakje van Honig voor de kruiden.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:37.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.