Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Levensbeschouwing & Filosofie (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=90)
-   -   Champagne (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=28549)

RaVenof 31-12-2001 23:36

Champagne
 
Hee idereen.

Ik zit zojuist met een vraag.
Ik ben tot de ontdekking gekomen dat als je een rozijn in een glas champagne doet, hij telkens van boven naar onder drijft. keer op keer opnieuw.

Zou iemand mij hiervoor een wetenschappelijke verklaring kunnen geven??

bvd,

Christian.

Joël 01-01-2002 09:09

Zwaartekracht? Dichtheid van rozijn groter dat die van champagne?

Is dit niet iets voor Ex. vakken?

John-17 01-01-2002 14:02

tis de dichtheid
http://forum.scholieren.com/biggrin.gif


Regalk 01-01-2002 16:20

Hij bedoelt dus dat als ie weer boven is ook weer naar beneden valt. Hoe kan dat?

RaVenof 01-01-2002 18:14

de dichtheid van de rozijn veranderd niet

de dichtheid van de rozijn > dichtheid van champagne dus hij zou moetten zinken en op de bodem blijven liggen.
Maar dat doet hij niet, als hij de bodem heeft bereikt gaat hij weer naar boven.

misschien is het zo dat de dichtheid van de rozijn toch gelijk is aan de dichtheid van champagne.

MYSTERIE?

[Dit bericht is aangepast door RaVenof (01-01-2002).]

Rhinus 01-01-2002 18:14

Ik vind het interesant http://forum.scholieren.com/smile.gif maar ik heb geen idee. Kwam je hier bij toeval achter?

Mocht iemand 't weten. LAAT MIJ HET DAN OOK WETEN!

Maare volgens mij is het geen F&L. Maar wel interesant.

Blobje 01-01-2002 19:52

Ik vind het ook wel interessant, je zou hier vast God mee kunnen worden in een of andere onbekende stam in de rimboe. Zie hier, de rozijn die ik onder controle heb! http://forum.scholieren.com/smile.gif

Undeclinable 01-01-2002 21:38

Citaat:

Blobje schreef:
Ik vind het ook wel interessant, je zou hier vast God mee kunnen worden in een of andere onbekende stam in de rimboe. Zie hier, de rozijn die ik onder controle heb! http://forum.scholieren.com/smile.gif
...als je dr een leuk verhaaltje omheen breidt kom je in nederland ook nog een aardig eindje hoor...

danieldk 01-01-2002 23:33

Er zijn meerdere verklaringen mogelijk. Waarschijnlijk ken je wel van die olielampen, waarin het olie op en neer gaat. Zodra het olie verwarmd is stijgt het in water, bovenin koelt het af en daalt het weer. Het zou naar mijn idee aan temperatuurswisselingen kunnen liggen, maar misschien ook door osmose... Andere verklaringen?

danieldk 01-01-2002 23:34

Citaat:

Undeclinable schreef:
...als je dr een leuk verhaaltje omheen breidt kom je in nederland ook nog een aardig eindje hoor...
Hehe, ja, dat verhaal van die bakker die z'n brood bakt met linksdraaiend water. 95% vd Nederlanders weet waarschijnlijk niet eens wat een spiegelbeeldisomeer is.

Rhinus 02-01-2002 13:24

Spiegelbeeldisomeer?

danieldk 02-01-2002 19:21

Hehe, dat bedoel ik http://forum.scholieren.com/wink.gif.

Rhinus 02-01-2002 20:08

Ja, maar wat is het nouw?

danieldk 02-01-2002 20:19

Citaat:

Rhinus schreef:
Ja, maar wat is het nouw?
Ik neem aan dat je weet wat isomeren zijn. Er zijn bepaalde koolwaterstof(achtige) verbindingen die isomeren van elkaar zijn en ook nog, als je het ruimtelijk bekijkt spiegelbeelden van elkaar zijn. Je kunt bepalen welke of welke hoeveelheid/concentratie bijv. een vloeistof bevat. Daarvoor heb je een instrument waar je de vloeistof in doet, er valt licht op (ik geloof door een tralie). Vervolgens moet je naar links of rechts draaien totdat je scherp beeld krijgt als je "er" doorheen kijkt. Als het scherp wordt als je naar links draait heb je het L-Isomeer, naar rechts het R-isomeer. Vandaar ook de naam linksdraaiend melkzuur.

Wat betreft de bakker en zijn water: het was gewoon onzin, omdat water geen spiegelbeeldisomeer is/heeft.

Maar als je Atheneum met scheikunde krijg je vast wel in de 6e het fijne ervan te horen...

The Wanderer 02-01-2002 20:26

heheh volgens mij heb je iets te diep in het glaasje gekeken.

danieldk 02-01-2002 20:43

Citaat:

The Wanderer schreef:
heheh volgens mij heb je iets te diep in het glaasje gekeken.
Uhm, waar slaat dat nou weer op?!? Ik drink niet eens.

danieldk 02-01-2002 20:46

Citaat:

The Wanderer schreef:
heheh volgens mij heb je iets te diep in het glaasje gekeken.
http://www.bio.uva.nl/propedeuse/CORE/00/03/ED.HTML

harrypjotter 02-01-2002 21:36

Citaat:

danieldk schreef:
Ik neem aan dat je weet wat isomeren zijn. Er zijn bepaalde koolwaterstof(achtige) verbindingen die isomeren van elkaar zijn en ook nog, als je het ruimtelijk bekijkt spiegelbeelden van elkaar zijn. Je kunt bepalen welke of welke hoeveelheid/concentratie bijv. een vloeistof bevat. Daarvoor heb je een instrument waar je de vloeistof in doet, er valt licht op (ik geloof door een tralie). Vervolgens moet je naar links of rechts draaien totdat je scherp beeld krijgt als je "er" doorheen kijkt. Als het scherp wordt als je naar links draait heb je het L-Isomeer, naar rechts het R-isomeer. Vandaar ook de naam linksdraaiend melkzuur.

Wat betreft de bakker en zijn water: het was gewoon onzin, omdat water geen spiegelbeeldisomeer is/heeft.

Maar als je Atheneum met scheikunde krijg je vast wel in de 6e het fijne ervan te horen...

bedoel je hier niet cis- en trans isometrie ?
(dat heb ik net gehad http://forum.scholieren.com/biggrin.gif)


Maar misschien is de dichtheid van de rozijn en de champagne bijna gelijk, die van de rozijn iets hoger, maar dattie op de bodem aangekomen door de naar boven stromende bubbeljes mee naar boven stroomt, om misschien iets met drukverschil....

waaromniet? 02-01-2002 23:37

Citaat:

Joël schreef:
Zwaartekracht? Dichtheid van rozijn groter dat die van champagne?

Is dit niet iets voor Ex. vakken?



Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 08:41.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.