Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   In hoeverre gebruiken jullie wijnen om een gerecht beter uit te laten komen ? (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=402851)

Bikinie-meisje 10-03-2003 13:35

In hoeverre gebruiken jullie wijnen om een gerecht beter uit te laten komen ?
 
Ik werk in de horeca en vind wijnen erg belangrijk bij een gerecht. Mijn ouders niet, me vader drinkt net zo lief een goedkope Merlot van de Aldi.

Als ik kook probeer ik de wijnen aan te passen aan de gerechten, niet dat ik er veel verstand van heb :P

SuperSanne 10-03-2003 13:42

Euh... ik geloof dat je bij vis zoete wijn ofsow moest hebben? Ik mag het niet drinken vanwege m'n medicijnen (niet dat ik dat erg vind want alles met alcohol vind ik vies, jak...)

Ciao Che 10-03-2003 13:42

Ik gooi veel te snel wijn door het gerecht heen, voor de smaak :)
Ik let niet echt op welke wijn bij welk gerecht past. Vis moet met witte wijn, ofzo?

dasteff 10-03-2003 13:46

wijn of speciaalbier door het eten, vaak errug lekker!!!! :D:D

bij het eten drink ik het niet echt veel...

Balance 10-03-2003 13:49

wijn = vies :p

Southraider 10-03-2003 14:35

Citaat:

Bikinie-meisje schreef:
Mijn ouders niet, me vader drinkt net zo lief een goedkope Merlot van de Aldi.


Dat wil niet zeggen dat die niet goed zijn omdat ze van de aldi afkomen en goedkoop zijn.

Meestal zijn het druiven van een goede plantage die niet meer de hoogste kwaliteit hebben om als top wijn door te gaan maar zeker niet slecht voor een huiswijn.

Je moet etiketten kunnen lezen en verstand hebben van wijn dan kan je er goede pakken tussen uit halen.

Southraider 10-03-2003 14:36

Maar verder vind ik wijn heel erg belangrijk bij eten

wijn moet de smaak van het eten verlengen.

notbonefish 10-03-2003 14:43

eigenlijk niet. de meeste gerechten die ik maak hebben de neiging een nogal sterke smaak te hebben die de wijn zou overmeesteren. bovendien moet ik van mijn pa met m'n fikken uit zijn wijkelder blijven :D

Boogie 10-03-2003 14:46

Doe ik nooit.

Tampert 10-03-2003 14:50

mja wijn erover kan wel. de alcohol verdamtpt toch wel

en bier in de pannenkoeken!

Bikinie-meisje 10-03-2003 17:31

Citaat:

SuperSanne schreef op 10-03-2003 @ 14:42:
Euh... ik geloof dat je bij vis zoete wijn ofsow moest hebben? Ik mag het niet drinken vanwege m'n medicijnen (niet dat ik dat erg vind want alles met alcohol vind ik vies, jak...)
Nou..

Als je het echt goed wilt doen kun je een droge witte wijn drinken bij vis, dat brengt de smaak beter naar voren...

Net als je rode wijn drinkt (dan word je tong en tandvlees wat ruwer) bij vlees, het versterkt de smaak..

Bikinie-meisje 10-03-2003 17:32

Citaat:

Ciao Che schreef op 10-03-2003 @ 14:42:
Ik gooi veel te snel wijn door het gerecht heen, voor de smaak :)
Ik let niet echt op welke wijn bij welk gerecht past. Vis moet met witte wijn, ofzo?

O jij hebt het over iets anders.. wijn DOOR het eten :)

In heel veel (1pans/vlees)gerechten gooien ze idd wijn, meestal een droge witte :)

Bikinie-meisje 10-03-2003 17:34

Citaat:

Southraider schreef op 10-03-2003 @ 15:35:
Dat wil niet zeggen dat die niet goed zijn omdat ze van de aldi afkomen en goedkoop zijn.

Meestal zijn het druiven van een goede plantage die niet meer de hoogste kwaliteit hebben om als top wijn door te gaan maar zeker niet slecht voor een huiswijn.

Je moet etiketten kunnen lezen en verstand hebben van wijn dan kan je er goede pakken tussen uit halen.

Ja maar de 1,5 liter flessen van de Aldi zijn niet de beste. Ik bedoelde te zeggen dat het hem niet zo veel kan schelen welke wijn hij drinkt, het is altijd Merlot. Vandaag had ik een Cote-du-Rhone, die vond ie ook wel ok ja :)

Ik vind het belangrijk de wijnen op de gerechten af te stemmen. En dat gaat verder dan wit bij vis, en rood bij vlees. In veel gevallen kun je net zo goed een rode wijn bij vis drinken en een witte wijn bij vlees.

Dus je moet inderdaad verstand hebben van wijnen :)

Bikinie-meisje 10-03-2003 17:35

Citaat:

Southraider schreef op 10-03-2003 @ 15:36:
Maar verder vind ik wijn heel erg belangrijk bij eten

wijn moet de smaak van het eten verlengen.

Iddddd

Vlooienband 10-03-2003 17:36

Ik kijk alleen maar naar de kleur: lasagne: rooie wijn.
Vis: witte wijn.
Bij de lasagnesaus doe ik gewoon wodka of AH rode huiswijn.

damaetas 10-03-2003 19:11

ik vind wijn heel belangrijk bij lekker eten. een goed gekozen wijn maakt het eten ook beter smaken.

wij zijn thuis grote wijnliefhebbers, dus nooit gebrek aan goede wijn. :D ik heb liefst rode (pinot noir/gris, merlot, vacquérays (?), cote du rhone, bordeaux, ...) sommmige witte is ook lekker (niet dat ik geen witte drink maar daar heb je niet vaak uitzonderlijk goeie van)

tips? : bij de meeste wijnen staat er op het eticket wat je er best bij eet en daar staat het meestal goed op.

(vis is droge witte wijn. zoete witte wijn is alleen voor aperitief en dessert)

@bonefish: bij zo sterk gekruide gerechten of gerechten met sowieso al een overweldigende smaak kan je een rode wijn nemen die jong is en lekker fris (kijk maar op etiket, daar staat het meestal in termen van fruitsmaken. dus als je het vind neem wijn met citrussmaken)

murwari 10-03-2003 19:41

Ik drink de wijn meestal om de wijn, en niet bij of in een gerecht. Hoewel mama heerlijke dingen kan maken met wijn erin :p

PV 10-03-2003 19:43

nooit..

mn moeder wel, rode wijn

notbonefish 10-03-2003 21:49

Citaat:

damaetas schreef op 10-03-2003 @ 20:11:
@bonefish: *knip*
ok, bedankt voor de tip. ik zal het eens proberen :)

japie 10-03-2003 22:04

Citaat:

linda85 schreef op 10-03-2003 @ 14:49:
wijn = vies :p
Dat zei ik tot afgelopen zomer ook van vooral rode wijn. Tijdens de groepsvakantie 1 beker rode wijn gedronken en ik ben er aan verkocht.

Je kunt het vergelijken met die reclame van de NS: "Opeens heb je het....je drinkt (rode) wijn" :)

japie 10-03-2003 22:07

Citaat:

Bikinie-meisje schreef op 10-03-2003 @ 18:34:
Ik vind het belangrijk de wijnen op de gerechten af te stemmen. En dat gaat verder dan wit bij vis, en rood bij vlees. In veel gevallen kun je net zo goed een rode wijn bij vis drinken en een witte wijn bij vlees.

Dus je moet inderdaad verstand hebben van wijnen :)

Ik heb ooit eens een wijnkenner (die ene die altijd bij kookprogramma van Cas Spijkers zat, Hubert nog wattes) een hele goeie tip horen geven over een goeie wijn: "De eerste slok moet uitnodigen voor de volgende."


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 11:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.