Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Plaatselijke gerechten (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=402891)

Pebbles 10-03-2003 14:18

Plaatselijke gerechten
 
Ik had het laatst met iemand over arretjescake, en hij kende dat niet.. is het een echt Limburgs iets ofzo?
En zijn er meer gerechten die alleen in een bepaald deel van Nederland gegeten worden?

notbonefish 10-03-2003 14:19

*kent het ook niet* :confused:

dasteff 10-03-2003 14:20

Citaat:

Pebbles schreef:
Ik had het laatst met iemand over arretjescake, en hij kende dat niet.. is het een echt Limburgs iets ofzo?
En zijn er meer gerechten die alleen in een bepaald deel van Nederland gegeten worden?

Arretjescake????

Leg uit:?

DutchECK 10-03-2003 14:26

Arretjescake ken ik niet. En ik ken eerlijk gezegd ook geen Twentse streekgerechten.

Tenzij roep'n op 'n moos ook een gerecht is ;)

Pebbles 10-03-2003 15:15

Arretjescake is een soort van chocolade cake met stukjes van die simpele biscuitjes erin.. erg lekker!

Voor de mensen die het ook willen proberen :)

Ingrediënten:
200 gr. suiker.
200 gr. boter of margarine.
1 ei.
1 pakje vanillesuiker.
250 gr. biscuitjes.
5 eetlepels cacao.

Bereidingswijze:
De suiker en het ei door elkaar roeren.
De boter of margarine laten smelten.
Deze toevoegen aan de suiker en het ei.
Vanillesuiker en cacao toevoegen.
Goed doorroeren.
De biscuitjes verkruimelen en deze toevoegen.
De binnenkant van een cakevorm met aluminiumfolie bekleden.
Het beslag erin doen en in de koelkast zetten... en
Klaar is Kees.

Alleen kun je in plaats van biscuitjes helemaal verkruimelen ze ook in kleine stukjes breken :)

murwari 10-03-2003 15:18

Ik ken het ook niet,
Ik kom uit Belgie en daar heb je bijvoorbeeld wel de
waterzooi, Vlaams streekgerecht met kruiden en vis of kip (Gentse waterzooi). :p

ellebelle1986 10-03-2003 20:11

oehhhh sounds d-licious :D
kent iemand het limburgs pletskeskoek ofzoiets? :) das ook zwaaaaaar lekker....ik ben niet limburgs maar mijn buurvrouw wel... I luuuuuvvvv verjaardagen bij de buren :p

Pebbles 10-03-2003 20:58

Citaat:

ellebelle1986 schreef op 10-03-2003 @ 21:11:
oehhhh sounds d-licious :D
kent iemand het limburgs pletskeskoek ofzoiets? :) das ook zwaaaaaar lekker....ik ben niet limburgs maar mijn buurvrouw wel... I luuuuuvvvv verjaardagen bij de buren :p

wat is pletskeskoek? daar heb ik nog nooit van gehoord :)

Angeles 10-03-2003 21:09

Ik ken Arretjescake wel en ik woon in Zuid-Holland, alleen heet het hier Arretje Noff cake. Het is dus niet echt een plaatselijk gerecht, volgens mij.

droomkoningin 10-03-2003 21:09

Limburgse vlaai!

Maar das geen gerecht.....helaas...

de communiceerbeer 11-03-2003 00:06

volgens mij zijn er geen ridderkerkse gerechten :p

Ik 11-03-2003 16:55

Hutspot...nouja.
Toen de Spanjaarden Leiden bezetten en uiteindelijk weggingen stond er een pan hutspot. Volgens mij wordt het alleen door heel Nederland gegeten

Alpha #1 11-03-2003 18:31

Kniepertjes?
Dat eet je met de jaarwisseling. Zijn rolletjes (die je in de winkel ook kunt kopen) maar dan plat. En met dikker beslag.
Thuis noemen mijn zus en ik het 'platjes', maar zo noem je ook schaamluis dus mijn ouders vinden het wat minder... :D

$tarlight 11-03-2003 18:49

hmmm.... fryske dumkes, soort kleine koekjes, geloof niet dat die ergens ander dan in friesland bekent zijn..

coecie 11-03-2003 20:14

suikerbrood is typisch fries

Daantje_0705 11-03-2003 20:27

- Zeeuwse babbelaars
- Mossels
- Oesters
- Oosterschelde kreeft
- krukels met krentenbrood
- lamsoren

ellebelle1986 23-04-2003 09:28

Citaat:

Pebbles schreef op 10-03-2003 @ 21:58:
wat is pletskeskoek? daar heb ik nog nooit van gehoord :)
Ik weet ook niet of je het zo schrijft :o Maare...t wordt gemaakt van gewone droge biscuitjes die je in de (sterke) koffie dompelt. Daar maak je dan laag 1 van (= een vierkant/rechthoek) Dan smeer je daar een mengsel van iets met veeeel boter (tis iig vet, maar wel heel lekker) en daar leg je weer van die in de koffie gedompelde biscuitjes op. Zo ga je een paar lagen door, en strooi je bovenop nog hagelslag...
Ik weet dus ook niet precies hoe je t moet maken...maja
Woon jij in limburg dan trouwens?
x Ellen

Andijvie 23-04-2003 10:36

Mja, 't is niet echt plaatselijk misschien, maar wij (= mijn ouders en ik) eten altijd boerenkool met rookworst en zure haring, schijnt uit Groningen te komen.

En in Limburg (hier dus) durf ik zuurvleesch wel als plaatselijk gerecht te betitelen, dat zie je echt overal... ken ik niet uit Enschede...

Andijvie 23-04-2003 10:37

Citaat:

aannitaa schreef op 10-03-2003 @ 22:09:
Limburgse vlaai!

Maar das geen gerecht.....helaas...

Oh ja, vlaai :) 't Is best een gerecht hoor....
Kierschevla, riestevla, schuumvla, pudding-stoeiselvla.... Oei :)

Miracle 23-04-2003 13:34

Arretjes cake ken ik, en kniepertjes ook... Wij hebben daar zo'n wafel ijzer voor.. maja
Verder zou ik echt geen twentse gerechten weten... Misschien dat ik es rond ga vragen hier :)

Andijvie 23-04-2003 13:39

Citaat:

dreen schreef op 23-04-2003 @ 14:34:
Arretjes cake ken ik, en kniepertjes ook... Wij hebben daar zo'n wafel ijzer voor.. maja
Verder zou ik echt geen twentse gerechten weten... Misschien dat ik es rond ga vragen hier :)

Mja, als ik aan Twente denk, denk ik meteen aan harde worst... 't is niet typisch twents, maar toch wel een beetje vind ik...

Miracle 23-04-2003 13:54

Citaat:

Andijvie schreef op 23-04-2003 @ 14:39:
Mja, als ik aan Twente denk, denk ik meteen aan harde worst... 't is niet typisch twents, maar toch wel een beetje vind ik...
hmm, k heb echt nog nooit van harde worst gehoord... en Twente heeft ook niet echt iets met worst ofzo...

Andijvie 23-04-2003 14:29

Citaat:

dreen schreef op 23-04-2003 @ 14:54:
hmm, k heb echt nog nooit van harde worst gehoord... en Twente heeft ook niet echt iets met worst ofzo...
Officiele naam is boerenmetworst volgens mij, kocht ik altijd op de markt in Enschede... Maar volgens mij is het idd meer Gronings oid, mja...
Verder zijn dingen met stroop ook wel vrij Twents - maar ook Limburgs - bv bloedworst met stroop...

LittleLucille 24-04-2003 11:39

Een venlonaartje .. dat is een soort gebak uit venlo maar is eigenlijk niet echt een plaatselijk gerecht.

Eva 24-04-2003 12:03

baklever is typisch twents volgensmij

Somebody Special 24-04-2003 12:13

Brabant: Worstebroodjes (die dingen die ze ergens anders dan in rabant verkopen zijn gen worstebroodjes)
Eierkoeken ( " " )

Thomas 24-04-2003 14:18

De Chocoladebol van de Groot uit Den Bosch. Die hebben ze nergens anders. :cool: :o

Le Socialiste 24-04-2003 22:31

Citaat:

somebody special schreef op 24-04-2003 @ 13:13:
Brabant: Worstebroodjes (die dingen die ze ergens anders dan in rabant verkopen zijn gen worstebroodjes)
Eierkoeken ( " " )

Vergeet niet de Brabantse bolus! Brabantse bolussen zijn lekkerder dan de Zeeuwse.

Appel 25-04-2003 11:13

Citaat:

Alpha #1 schreef op 11-03-2003 @ 19:31:
Kniepertjes?
Dat eet je met de jaarwisseling. Zijn rolletjes (die je in de winkel ook kunt kopen) maar dan plat. En met dikker beslag.
Thuis noemen mijn zus en ik het 'platjes', maar zo noem je ook schaamluis dus mijn ouders vinden het wat minder... :D

Kniepertjes zijn master (y) !! Maar waar komen die vandaan? Ik eet die ALTIJD met oud en nieuw, maar is dat wel typisch twents (daar woon ik namelijk)?

StefanLovertje 25-04-2003 11:40

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 11-03-2003 @ 21:27:
- Zeeuwse babbelaars
- Mossels
- Oesters
- Oosterschelde kreeft
- krukels met krentenbrood
- lamsoren

en bolusse ma das nie ech 'n gerecht

Somebody Special 25-04-2003 12:12

Citaat:

Che Guevara schreef op 24-04-2003 @ 23:31:
Vergeet niet de Brabantse bolus! Brabantse bolussen zijn lekkerder dan de Zeeuwse.
Helemaal vergeten!

Daantje_0705 25-04-2003 16:40

Citaat:

Che Guevara schreef op 24-04-2003 @ 23:31:
Vergeet niet de Brabantse bolus! Brabantse bolussen zijn lekkerder dan de Zeeuwse.
Wat is het verschil dan tussen Brabantse en Zeeuwse bolussen (ik vind Zeeuwse ook al lekker)

Mariebel 25-04-2003 18:06

Citaat:

coecie schreef op 11-03-2003 @ 21:14:
suikerbrood is typisch fries
En wat dacht je van oranjekoek (en dan wel die van de bakker) :D Echt superlekker en ook typisch fries

*Burning water* 25-04-2003 18:32

Citaat:

Mariebel schreef op 25-04-2003 @ 19:06:
En wat dacht je van oranjekoek (en dan wel die van de bakker) :D Echt superlekker en ook typisch fries
Jaah, en duumkes! Jammie!

Maar *kuch*, als Twentenaar zal ik ook nog even iets inbrengen:
Hammer broeder, erg plaatselijk, erg lekker :)

blackfairy 25-04-2003 18:45

Citaat:

Wawl schreef op 24-04-2003 @ 15:18:
De Chocoladebol van de Groot uit Den Bosch. Die hebben ze nergens anders. :cool: :o
juist.. !! tis dat we niet meer in die buurt wonen.. maar laatst gingen me ouders me ophalen van de camping in t zuiden, en toen werd er wel een omweg gemaakt via Den Bosch :D

euro 26-04-2003 12:59

Citaat:

Pebbles schreef op 10-03-2003 @ 15:18:
Ik had het laatst met iemand over arretjescake, en hij kende dat niet.. is het een echt Limburgs iets ofzo?

Ik ken het, maar ik woon dan ook in Limburg. Inderdaad érg lekker. Ik wist eigenlijk niet dat dit echt uit Limburg kwam :confused: Grappig.

Le Socialiste 26-04-2003 15:01

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 25-04-2003 @ 17:40:
Wat is het verschil dan tussen Brabantse en Zeeuwse bolussen (ik vind Zeeuwse ook al lekker)
De Brabantse bolus is wat dikker en malser, om het zo te zeggen. Zeeuwse bolussen zijn wat taaier en platter.

mR 26-04-2003 19:12

Deventer koek! Heilig voor bij de koffie ;)

Sarah 26-04-2003 23:04

brabants: balkenbrij... eet mijn opa. Is een soort haggis, maar dan van varkensvlees en gemalen (ziet er uit als pate)

Quantes 27-04-2003 14:19

Citaat:

Che Guevara schreef op 26-04-2003 @ 16:01:
De Brabantse bolus is wat dikker en malser, om het zo te zeggen. Zeeuwse bolussen zijn wat taaier en platter.
ja, ik kom uit zeeland, maar brabantse zeijn een stuk lekkerder!

Dromer 27-04-2003 20:51

In Vlaardingen heb je ijzerkoekjes, is wel typisch Vlaardings volgens mij.

De koekjes zijn niet van ijzer, maar op een ijzer gebakken, best vettig en kruidig en heel lekker!!!

battlestar 27-04-2003 23:07

Gesnetselte

kip of kalkoen met slagroom, champignons, witte wijn en dan in reepjes snijden

the tourist 28-04-2003 14:26

Citaat:

Pebbles schreef op 10-03-2003 @ 15:18:
Ik had het laatst met iemand over arretjescake, en hij kende dat niet.. is het een echt Limburgs iets ofzo?
En zijn er meer gerechten die alleen in een bepaald deel van Nederland gegeten worden?

Ik ken het wel, en ik woon in Noord-Holland :confused:


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 10:53.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.