Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   "Lekkere cakes" (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=403881)

coecie 11-03-2003 13:42

toetjes topic
 
ik heb laatst een heeel lekker toetje gemaakt
een sherry trifle :)
nu ben ik er zo aan verslaafd, dat ik elke 3 dagen een cake bak

okee...
benodigdheden:
- cake
- sherry (of cognac :))
- vers fruit, aardbeien en frambozen enzo (of fruit uit een blikje of jam)
- slagroom

*leg in een schaal plakjes cake, zo helemaal over de bodem
*sprenkel er sherry (ik vind cognac lekkerder) overheen, zodat de cake goed dooweekt is, maar ook weer niet tè (te is altijd fout)
*pureer de vruchten en smeer ze over de cake heen (het is lekker als er dikke stukjes vrucht bij zitten, die niet gepureerd zijn)
*klop de slagroom met lekker wat suiker en smeer het eroverheen
*zet het geheel voor het diner in de ijskast en haal het er, als het tijd is voor het toetje eruit... hmm

murwari 11-03-2003 13:50

Ik heb je topictitel aangepast, omdat we hebben besloten geen desserts of dergelijke maaltijdsto^pics te gaan maken. Wel topics rond een bepaald gerecht, hier dus cake ;)

SuperSanne 11-03-2003 14:18

Is dan misschien wel handig om ergens effe te zeggen van "mensen, als jullie taarten/soepen/cakes zoeken, kun je de zoekmachine gebruiken", anders gaan morgen al die zoekfunctie-wat-is-dat? newbies "nieuwe" aanvullingen maken, en dan zitten we hier straks met 500 krentenbroodtopics... :p

SuperSanne 11-03-2003 14:25

Deze kan wat lastig zijn (geloof me, ik kan het weten :( ), maar erg lekker!


Chocoladecake

Voor een langwerpige cake
* 185 gr. boter * 170 gr. witte basterdsuiker * 2 eieren (losgeklopt) * 140 gr. zelfrijzend bakmeel * 100 gr. bloem * 1/2 kop (= 125 ml) cacao * 1 theelepel zuiveringszout * 1,25 dl melk
Voor het glazuur:
* 30 gr gesmolten boter * 2 eetlepels warm water * 2 eetlepels cacao * 185 gr poedersuiker


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een langwerpige bakvorm van 21 x 14 x 7 cm in met gesmolten boter of olie. Bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier. Klop met een mixer de boter en de suiker licht en romig. Voeg de eieren in beetjes toe; na elk beetje goed kloppen.
Schep met een metalen lepel om en om de gezeefde meelsoorten, de cacao en de melk door het botermengsel. Roer het beslag glad en schep het in de ingevette bakvorm; bovenkant gladstrijken.
Bak de cake 1 uur, tot een breinaald, waarmee je in het midden prikt, er schoon uitkomt. Laat de cake 5 minuten in de vorm rusten. Keer het om en laat hem op een rooster afkoelen.
Het Glazuur: Meng de boter, het water en de cacao tot een glad papje. Voeg de gezeefde poedersuiker toe. Meng alle ingrediënten tot een gladde massa. Smeer het glazuur over de afgekoelde cake en bestrooi met poedersuiker.

Pebbles 11-03-2003 14:29

Arretjescake
soort van chocolade cake met stukjes van die simpele biscuitjes erin.. erg lekker!

Ingrediënten:
200 gr. suiker.
200 gr. boter of margarine.
1 ei.
1 pakje vanillesuiker.
250 gr. biscuitjes.
5 eetlepels cacao.

Bereidingswijze:
De suiker en het ei door elkaar roeren.
De boter of margarine laten smelten.
Deze toevoegen aan de suiker en het ei.
Vanillesuiker en cacao toevoegen.
Goed doorroeren.
De biscuitjes verkruimelen en deze toevoegen.
De binnenkant van een cakevorm met aluminiumfolie bekleden.
Het beslag erin doen en in de koelkast zetten... en
Klaar is Kees.

Alleen kun je in plaats van biscuitjes helemaal verkruimelen ze ook in kleine stukjes breken :)

SuperSanne 11-03-2003 14:55

Hoe lang in de koelkast? Word het hard? (ben niet zo ervaren in koelkast gerechten)

coecie 11-03-2003 15:04

in de trant van: ijskast gerechten (ijskast :p)
cheesecake

nodig:
* een pakje roomkaas (monchou, mascarpone.. iets anders)
* een pakje slagroom
* een heleboel suiker
* een pakje maria kaakjes
* een pakje balisto koeken
* boter

hoe maak je het:
* stamp de balisto koeken en de maria kaakjes kapot
* smelt de boter
* mix de kruimels en de boter en doe het onderin een taartbodem
* doe de slagroom in een kom en mix het met lekker wat suiker
* roer en mix de roomkaas erdoorheen
* gooi dit mengsel ook in de taartvorm
* plaats het in de ijskast en wacht tot de bovenkant een beetje stevis is
* snij hem aan en eten maar!

lekkere variaties:
* doe een beetje citroensap door de slagroom (een beetje!) of een beetje limoensiroop... rasp een citroenschil en meng dat ook door de kaas en slagroom... lemoncheesecake!
* doe een beetje aardbeiensiroop (bosvruchtensiroop) door het mengsel en gooi er een paar aardbeien/bosvruchten doorheen.. of grneer hem daarmee... strawberrycheesecake!

ja... ga zo maar verder... je kan er ook cacaopoeder doorheen doen, maar dat vind ik niet lekker
LET OP! zorg ervoor dat je mengsel niet te zoet is, want dat is echt zwaar ranzig

Pebbles 11-03-2003 17:11

Citaat:

SuperSanne schreef op 11-03-2003 @ 15:55:
Hoe lang in de koelkast? Word het hard? (ben niet zo ervaren in koelkast gerechten)
Ik weet het niet precies.. het moet iig wel stevig worden.. en volgens mn moeder 1 tot 2 uur in de koelkast :)
Hmm.. nou lees ik andere recepten en daar varieert het van 1 uur tot een hele nacht :| Nja, maar gewoon kijken tot ie een beetje stijf wordt ofzo :)

coecie 12-03-2003 18:08

TIRAMISU!!

* 2 koppen sterke koffie (ik nam van die pakjes espresso)
* lange vingers
* een bakje mascarpone
* grappa of amaretto
* 2 eieren
* slagroom
* 100 gram suiker
* cacaopoeder

Klop de mascarpone en de slagroom luchtig met een mixer.
Splits de eieren... Kluts de eierdooiers en schep ze samen met de suiker door de mascarpone en slagroom heen.
Klop het eiwit stijf en spatel het door de mascarponemengsel.

Meng de koffie met amaretto of grappa en dompel de lange vingers er een voor een uiterst kort in. Leg de lange vingers als een bodempje in een schaal.
Schep het mascarponemengsel eroverheen en strijk dit glad tot een dikke laag.
Dompel dan weer de ene na de andere lange vinger in het koffiemengsel en maak daarmee een tweede laag.
Vervolgens schep je weer een laag van het mascarpone mengsel eroverheen.

Bestrooi tot slot de tiramisu met cacaopoeder en laat de schaal minstens 3 uur in de ijskast staan.

eet smakelijk!!!

PS... Zorg ervoor dat er minstens drie keer zoveel mascarponemengsel als koekjes in de schaal zit, anders kloppen de verhoudingen voor de smaak niet.

the tourist 12-03-2003 18:25

:) Klinkt allemaal lekker.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 17:27.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.