![]() |
Het traditionele Kerstdiner
Het lijkt mij geweldig om op 1e kerstdag een keer traditioneel te dineren. Mijn ouders geven er absoluut niet om. Ik daarentegen probeer dat diner al te maken vanaf me 12e (vijf-gangen). Maar nog nooit was het zo uitgebreid als wat ik nu heb 'verzonnen'.
Alleen heb ik advies nodig van wat echte koks, of leerling koks, die mij kunnen vertellen in welke volgorde vis/vlees het beste kan (ivm spijsvertering en met de wijnen). Ik dacht zelf aan wild als 2e hoofdgerecht, dan kunnen we meteen over stappen op een rode wijn, en daarna een bordeaux/port te pakken met wat kaas (kaas schijnt de spijsvertering ook te bevorderen en maakt weer wat plek over voor het dessert). Zijn de bijgerechten (groente, sla, aardappels?) nog echt nodig bij de hoofdgerechten als je vele gangen krijgt? Ik dacht zelf aan : hors d'ouvre / koud voorgerecht soep tussengerecht / warm voorgerecht 1e hoofdgerecht (vis) 2e hoofdgerecht (vlees) kaas dessert Niemand in mijn familie heeft hier verstand van, dus vraag ik het hier maar even. O ja, ik zit ook nog met de 'spoom' (heb ik het goed?). Dat is btw een champagnesorbet. Waar moet ik die ertussen gooien? Hoe zou jij het invullen? Welke vlees en welke vissoorten zou jij uitkiezen? Wat is het verstandigst? |
ik zou de vis schrappen...
|
2 hoofdgerechten is inderdaad wel erg veel, misschien dat je een van beide kan schrappen. Die champagnespoom zou ik tussen het tussengerecht / warm voorgerecht en het 1e hoofdgerecht doen. Ik denk wel dat je in kleine hoeveelheden aardappeltjes en groente zoals sla nodig hebt, omdat het anders eigenlijk alleen uit vlees en vis bestaat.
Welke vis- en vleessoorten? Sjah, waar houd je van? Persoonlijk vind ik zalm erg lekker, of de iets goedkopere schol. En vlees: ik ben niet zo'n kalkoenliefhebber, doe mij maar een schnitzel ofzo, maar dat is toch voor iedereen persoonlijk. |
Ik zou na het voorgerecht en de soep al bomvol zitten.. En dan krijg je nog een stuk of 5 gangen :eek:
|
kalkoen lijkt me typsch kerstig?
|
Ik zal het is vragen aan mijn moeder voor jou laast.
Moes namelijk laats thuis een 7 gangen diner serveren :D |
Begin altijd met een oververs broodje, dan heb je al 6 gangen en hoort er echt bij.
Heb je wel zoveel bestek en borden? weet je ook hoe je alles moet indekken? |
2 kleine voorgerechten... bijvoorbeeld soep, en iets met met zalm (vind ik meestal wel geslaagd) of misschien een quiche...
en als 't toch kerst is... neem als hoofdgerecht een kalkoen, dit kan echt heel lekker zijn (wel veeeeel werk) of idd wild, maar zorg dan wel voor echt goed/mals vlees... en 1 nagerecht is prima, maak gewoon een heerlijke (chocolade) taart, of een ijsgerecht... en die sorbet kan er eventueel nog na... Maar ga idd na dat mensen niet zoveel eten... dus voorgerechten niet te grote porties... en niet teleurgesteld doen als er veel overblijft :p |
|
ja hij doet ut woow
|
Citaat:
|
Citaat:
Citaat:
Citaat:
en ik zou er een warm tussengerecht van maken. Citaat:
Citaat:
Dan een heldere soep omdat die niet zo vult als een gebonden soep. Warm tussengerecht iets van vlees zoals kwartelpootjes of gerookte eend een frisse citroen/champagne spoom 1e hoofdgerecht vis kies welke vis je lekker vind...bv kabeljauw met wortel en puree en een botersausje. 2e hoofdgerecht vlees zou ik om in de wildstijl te blijven hazenrugfilet kiezen omdat die lekker mals vlees is met gebakken aardappelen en gefrituurde prei en wat diverse gebakken groenten met een rodewijn saus. Kaas. zoek wat soorten kaas uit Dessert een parfait of bavarois veel succes en hopelijk heb je hier wat aan :) |
en je kan er eventueel nog fruit als gang toevoegen.
fruit sluit :) |
Die hoofdgerechten lijken me wel veel ja..
Als je dr 1tje schrapt denk ik dat die bijgerechten wel kunnen. Naja, t lijkt me eigenlijk wel veel.. Toch maar geen bijgerechten :o ;) |
Citaat:
|
Ik ben blij dat wij gaan gourmetten... :D
|
Citaat:
Maar ik heb geen visbestek :( |
Citaat:
De volgorde wil ik traditioneel hebben, maar er mag wel originaliteit in. |
Citaat:
En daarom ook die foefjes met vis en kaas. |
Citaat:
Wat dacht je van een bescheiden garnalen/kreeften cocktail als voorgerecht? Een vissoepje (bouillon met garnalen? of dat is beetje te veel garnalen :P)? Ik wilde ook nog graag iets van een pate ofzo? Heb je misschien nog recepten? En het klopt toch dat je bij kaas moet kiezen voor een oneven aantal? Het liefst blijf ik ook nog in een 'familie'... Hmm.. |
Citaat:
En ALS er wat overblijft, geef ik het wel aan jou :D |
Ik heb er zin innnnn :)
Alles tot in de puntjes perfect, geweldig. De juiste wijnen erbij, een goed gedekte tafel (y) Elk jaar maak ik een kerstdiner. Maar jammer dat de mensen hier het niet zo waarderen en zoiets hebben van : ik vreet het wel op :( Natuurlijk ga ik ook bedienen en entertainen ha :D |
Citaat:
maar als je volgens de regels van een menu gaat werken zit er teveel vis voorgerecht, soep en hoofdgerecht. en het is 2 maal garnalen. maar je zou een pate als voorgerecht kunnen doen en dan die vissoep met garnalen en dan een kreeftesalade als warm tussengerecht. ik heb genoeg recepturen...als jij ongeveer weet wat je wil maken dan zoek ik ze wel op :) En bij gerechten werk je altijd met een oneven aantal, niet alleen met kaas :) |
Citaat:
|
als je dar menu neemt zou ik wel tussen de vis en het vlees(hoofdgerecht)
een drankje doen om de smaak te neutraliseren anders smaakt het niet zo lekker. succes |
*amuse --> carpaccio, zalmmousse, pate o.i.d.
*gebonden soep --> kerriesoep, kervelsoep of iets 'aparts' *salade --> walnotensla, van die rode sla en andere 'speciale' sla met stukjes mango en reepjes kip, pijnboompitjes, croutons ofzo of een viscocktail *hoofdgerecht kalkoen? varkenshaasje? gevulde tomaten, aardappelschotel, groenten(taartjes), tagiatelli *chocolademousse of sinaasappelmousse o.i.d. of ijs, wafel, chocoladesaus * koffie met likeur * kaasplankje zoiets? :confused: |
Citaat:
maar het menu is veelste zwaar dus zou het niet doen :p |
Waarom moeten ze met kerst altijd zo uitgebreid, ingewikkeld eten?? ik eet net zo graag patat met kerst
|
Citaat:
Ik zou zoveel niet op kunnen, al vol zitten voordat ik mn 2e avondeten had.. :o ;) |
Lijkt me best leuk voor een keer!
Wij eten elk jaar met een groep mensen, ook best wel uitgebreid. De laatste jaren doen we steeds een thema (nu Marokko), dat is wat minder vind ik (niet zo lekker :) ). |
Citaat:
|
Kalkoen... wij willen kalkoen....
Kalkoen... wij willen kalkoen.... |
Citaat:
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:59. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.