Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   De Kantine (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Het traditionele Kerstdiner (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=430704)

Bikinie-meisje 12-11-2002 11:31

Het traditionele Kerstdiner
 
Het lijkt mij geweldig om op 1e kerstdag een keer traditioneel te dineren. Mijn ouders geven er absoluut niet om. Ik daarentegen probeer dat diner al te maken vanaf me 12e (vijf-gangen). Maar nog nooit was het zo uitgebreid als wat ik nu heb 'verzonnen'.

Alleen heb ik advies nodig van wat echte koks, of leerling koks, die mij kunnen vertellen in welke volgorde vis/vlees het beste kan (ivm spijsvertering en met de wijnen). Ik dacht zelf aan wild als 2e hoofdgerecht, dan kunnen we meteen over stappen op een rode wijn, en daarna een bordeaux/port te pakken met wat kaas (kaas schijnt de spijsvertering ook te bevorderen en maakt weer wat plek over voor het dessert).

Zijn de bijgerechten (groente, sla, aardappels?) nog echt nodig bij de hoofdgerechten als je vele gangen krijgt?

Ik dacht zelf aan :

hors d'ouvre / koud voorgerecht
soep
tussengerecht / warm voorgerecht

1e hoofdgerecht (vis)
2e hoofdgerecht (vlees)

kaas
dessert

Niemand in mijn familie heeft hier verstand van, dus vraag ik het hier maar even.

O ja, ik zit ook nog met de 'spoom' (heb ik het goed?). Dat is btw een champagnesorbet. Waar moet ik die ertussen gooien?

Hoe zou jij het invullen? Welke vlees en welke vissoorten zou jij uitkiezen? Wat is het verstandigst?

Joostje 12-11-2002 11:36

ik zou de vis schrappen...

Boogie 12-11-2002 11:51

2 hoofdgerechten is inderdaad wel erg veel, misschien dat je een van beide kan schrappen. Die champagnespoom zou ik tussen het tussengerecht / warm voorgerecht en het 1e hoofdgerecht doen. Ik denk wel dat je in kleine hoeveelheden aardappeltjes en groente zoals sla nodig hebt, omdat het anders eigenlijk alleen uit vlees en vis bestaat.
Welke vis- en vleessoorten? Sjah, waar houd je van? Persoonlijk vind ik zalm erg lekker, of de iets goedkopere schol. En vlees: ik ben niet zo'n kalkoenliefhebber, doe mij maar een schnitzel ofzo, maar dat is toch voor iedereen persoonlijk.

Qamra 12-11-2002 12:00

Ik zou na het voorgerecht en de soep al bomvol zitten.. En dan krijg je nog een stuk of 5 gangen :eek:

Joostje 12-11-2002 12:03

kalkoen lijkt me typsch kerstig?

Syphon 12-11-2002 12:08

Ik zal het is vragen aan mijn moeder voor jou laast.
Moes namelijk laats thuis een 7 gangen diner serveren :D

Syphon 12-11-2002 12:09

Begin altijd met een oververs broodje, dan heb je al 6 gangen en hoort er echt bij.

Heb je wel zoveel bestek en borden? weet je ook hoe je alles moet indekken?

Paperz 12-11-2002 12:36

2 kleine voorgerechten... bijvoorbeeld soep, en iets met met zalm (vind ik meestal wel geslaagd) of misschien een quiche...

en als 't toch kerst is... neem als hoofdgerecht een kalkoen, dit kan echt heel lekker zijn (wel veeeeel werk) of idd wild, maar zorg dan wel voor echt goed/mals vlees...

en 1 nagerecht is prima, maak gewoon een heerlijke (chocolade) taart, of een ijsgerecht...

en die sorbet kan er eventueel nog na...

Maar ga idd na dat mensen niet zoveel eten... dus voorgerechten niet te grote porties... en niet teleurgesteld doen als er veel overblijft :p

saffie 12-11-2002 12:38

ik heb het hier al gezegd :)

(even kijken oftie het doet..)

saffie 12-11-2002 12:39

ja hij doet ut woow

Boogie 12-11-2002 12:40

Citaat:

Joostje schreef:
kalkoen lijkt me typsch kerstig?
Daarom vind ik het ook zo idioot om het dan te eten :p

Southraider 12-11-2002 13:44

Citaat:

Bikinie-meisje schreef:

Alleen heb ik advies nodig van wat echte koks, of leerling koks, die mij kunnen vertellen in welke volgorde vis/vlees het beste kan (ivm spijsvertering en met de wijnen). Ik dacht zelf aan wild als 2e hoofdgerecht, dan kunnen we meteen over stappen op een rode wijn, en daarna een bordeaux/port te pakken met wat kaas (kaas schijnt de spijsvertering ook te bevorderen en maakt weer wat plek over voor het dessert).

Het is altijd eerst vis omdat deze licht verteerbaar is en dan vlees.

Citaat:


Zijn de bijgerechten (groente, sla, aardappels?) nog echt nodig bij de hoofdgerechten als je vele gangen krijgt?

een maaltijd (hoofdgerecht in dit geval) bestaat uit 3 verschillende componenten vlees/vis, groente en aardappelen. Je hoeft geen grote hoeveelheden te geven bij een 7 gangen diner.

Citaat:


Ik dacht zelf aan :

hors d'ouvre / koud voorgerecht
soep
tussengerecht / warm voorgerecht

1e hoofdgerecht (vis)
2e hoofdgerecht (vlees)

kaas
dessert

de volgorde is goed...maar zal niet al te zware gerechten nemen.
en ik zou er een warm tussengerecht van maken.

Citaat:


O ja, ik zit ook nog met de 'spoom' (heb ik het goed?). Dat is btw een champagnesorbet. Waar moet ik die ertussen gooien?

voor het vis hoofdgerecht komt de spoom dus na het tussen/warm voorgerecht
Citaat:


Hoe zou jij het invullen? Welke vlees en welke vissoorten zou jij uitkiezen? Wat is het verstandigst?

ik zou een visgerecht als koud voorgerecht uitzoeken zoals salade van gerookte zalm

Dan een heldere soep omdat die niet zo vult als een gebonden soep.

Warm tussengerecht iets van vlees zoals kwartelpootjes of gerookte eend

een frisse citroen/champagne spoom

1e hoofdgerecht vis kies welke vis je lekker vind...bv kabeljauw met wortel en puree en een botersausje.

2e hoofdgerecht vlees zou ik om in de wildstijl te blijven hazenrugfilet kiezen omdat die lekker mals vlees is met gebakken aardappelen en gefrituurde prei en wat diverse gebakken groenten met een rodewijn saus.

Kaas. zoek wat soorten kaas uit

Dessert een parfait of bavarois

veel succes en hopelijk heb je hier wat aan :)

Southraider 12-11-2002 13:49

en je kan er eventueel nog fruit als gang toevoegen.

fruit sluit :)

Quiana 12-11-2002 14:30

Die hoofdgerechten lijken me wel veel ja..
Als je dr 1tje schrapt denk ik
dat die bijgerechten wel kunnen.
Naja, t lijkt me eigenlijk wel veel..
Toch maar geen bijgerechten :o ;)

Southraider 12-11-2002 15:10

Citaat:

Betamethason schreef:
Die hoofdgerechten lijken me wel veel ja..
Als je dr 1tje schrapt denk ik
dat die bijgerechten wel kunnen.
Naja, t lijkt me eigenlijk wel veel..
Toch maar geen bijgerechten :o ;)

hoe groter het menu, des te kleiner de porties worden :)

Qamra 12-11-2002 15:15

Ik ben blij dat wij gaan gourmetten... :D

Bikinie-meisje 12-11-2002 17:03

Citaat:

Syphon schreef:
Begin altijd met een oververs broodje, dan heb je al 6 gangen en hoort er echt bij.

Heb je wel zoveel bestek en borden? weet je ook hoe je alles moet indekken?

Ja natuurlijk.

Maar ik heb geen visbestek :(

Bikinie-meisje 12-11-2002 17:04

Citaat:

Boogie schreef:
Daarom vind ik het ook zo idioot om het dan te eten :p
Inderdaad.

De volgorde wil ik traditioneel hebben, maar er mag wel originaliteit in.

Bikinie-meisje 12-11-2002 17:05

Citaat:

Evil-Cherry schreef:
Ik zou na het voorgerecht en de soep al bomvol zitten.. En dan krijg je nog een stuk of 5 gangen :eek:
Zoals Southraider al zei; de porties worden daarop aangepast.

En daarom ook die foefjes met vis en kaas.

Bikinie-meisje 12-11-2002 17:09

Citaat:

Southraider schreef:



ik zou een visgerecht als koud voorgerecht uitzoeken zoals salade van gerookte zalm

Dan een heldere soep omdat die niet zo vult als een gebonden soep.

Warm tussengerecht iets van vlees zoals kwartelpootjes of gerookte eend

een frisse citroen/champagne spoom

1e hoofdgerecht vis kies welke vis je lekker vind...bv kabeljauw met wortel en puree en een botersausje.

2e hoofdgerecht vlees zou ik om in de wildstijl te blijven hazenrugfilet kiezen omdat die lekker mals vlees is met gebakken aardappelen en gefrituurde prei en wat diverse gebakken groenten met een rodewijn saus.

Kaas. zoek wat soorten kaas uit

Dessert een parfait of bavarois

veel succes en hopelijk heb je hier wat aan :)

Enorm :)

Wat dacht je van een bescheiden garnalen/kreeften cocktail als voorgerecht?

Een vissoepje (bouillon met garnalen? of dat is beetje te veel garnalen :P)?

Ik wilde ook nog graag iets van een pate ofzo?

Heb je misschien nog recepten?

En het klopt toch dat je bij kaas moet kiezen voor een oneven aantal? Het liefst blijf ik ook nog in een 'familie'... Hmm..

Bikinie-meisje 12-11-2002 17:10

Citaat:

Paperz schreef:


Maar ga idd na dat mensen niet zoveel eten... dus voorgerechten niet te grote porties... en niet teleurgesteld doen als er veel overblijft :p

Er blijft niets over want ik kan geweldig koken :) (y)

En ALS er wat overblijft, geef ik het wel aan jou :D

Bikinie-meisje 12-11-2002 17:14

Ik heb er zin innnnn :)

Alles tot in de puntjes perfect, geweldig.

De juiste wijnen erbij, een goed gedekte tafel (y)

Elk jaar maak ik een kerstdiner. Maar jammer dat de mensen hier het niet zo waarderen en zoiets hebben van : ik vreet het wel op :(

Natuurlijk ga ik ook bedienen en entertainen ha :D

Southraider 12-11-2002 18:12

Citaat:

Bikinie-meisje schreef:
Enorm :)

Wat dacht je van een bescheiden garnalen/kreeften cocktail als voorgerecht?

Een vissoepje (bouillon met garnalen? of dat is beetje te veel garnalen :P)?

Ik wilde ook nog graag iets van een pate ofzo?

Heb je misschien nog recepten?

En het klopt toch dat je bij kaas moet kiezen voor een oneven aantal? Het liefst blijf ik ook nog in een 'familie'... Hmm..

Het zou kunnen als je het lekker vind :)
maar als je volgens de regels van een menu gaat werken zit er teveel vis voorgerecht, soep en hoofdgerecht.
en het is 2 maal garnalen.

maar je zou een pate als voorgerecht kunnen doen en dan die vissoep met garnalen
en dan een kreeftesalade als warm tussengerecht.

ik heb genoeg recepturen...als jij ongeveer weet wat je wil maken dan zoek ik ze wel op :)

En bij gerechten werk je altijd met een oneven aantal, niet alleen met kaas :)

Southraider 12-11-2002 18:13

Citaat:

Bikinie-meisje schreef:
Ik heb er zin innnnn :)

Alles tot in de puntjes perfect, geweldig.

De juiste wijnen erbij, een goed gedekte tafel (y)

Elk jaar maak ik een kerstdiner. Maar jammer dat de mensen hier het niet zo waarderen en zoiets hebben van : ik vreet het wel op :(

Natuurlijk ga ik ook bedienen en entertainen ha :D

tis dat ik moet werken met kerst anders zou ik dat ook doen (y)

windsurfgirl 12-11-2002 18:16

als je dar menu neemt zou ik wel tussen de vis en het vlees(hoofdgerecht)
een drankje doen om de smaak te neutraliseren anders smaakt het niet zo lekker. succes

Denise84 13-11-2002 13:01

*amuse --> carpaccio, zalmmousse, pate o.i.d.
*gebonden soep --> kerriesoep, kervelsoep of iets 'aparts'
*salade --> walnotensla, van die rode sla en andere 'speciale' sla met stukjes mango en reepjes kip, pijnboompitjes, croutons ofzo of een viscocktail
*hoofdgerecht kalkoen? varkenshaasje? gevulde tomaten, aardappelschotel, groenten(taartjes), tagiatelli
*chocolademousse of sinaasappelmousse o.i.d. of ijs, wafel, chocoladesaus
* koffie met likeur
* kaasplankje

zoiets? :confused:

Southraider 13-11-2002 20:44

Citaat:

Denise84 schreef:
*amuse --> carpaccio, zalmmousse, pate o.i.d.
*gebonden soep --> kerriesoep, kervelsoep of iets 'aparts'
*salade --> walnotensla, van die rode sla en andere 'speciale' sla met stukjes mango en reepjes kip, pijnboompitjes, croutons ofzo of een viscocktail
*hoofdgerecht kalkoen? varkenshaasje? gevulde tomaten, aardappelschotel, groenten(taartjes), tagiatelli
*chocolademousse of sinaasappelmousse o.i.d. of ijs, wafel, chocoladesaus
* koffie met likeur
* kaasplankje

zoiets? :confused:

kaas komt voor de chocolade mouse... :o
maar het menu is veelste zwaar dus zou het niet doen :p

Doelloos 14-11-2002 18:30

Waarom moeten ze met kerst altijd zo uitgebreid, ingewikkeld eten?? ik eet net zo graag patat met kerst

Quiana 14-11-2002 18:31

Citaat:

Southraider schreef:
hoe groter het menu, des te kleiner de porties worden :)
Ja maar toch..
Ik zou zoveel niet op kunnen,
al vol zitten voordat ik mn 2e avondeten had.. :o ;)

the tourist 14-11-2002 18:55

Lijkt me best leuk voor een keer!
Wij eten elk jaar met een groep mensen, ook best wel uitgebreid. De laatste jaren doen we steeds een thema (nu Marokko), dat is wat minder vind ik (niet zo lekker :) ).

Talon 14-11-2002 19:01

Citaat:

MoonMonkey schreef:
Lijkt me best leuk voor een keer!
Wij eten elk jaar met een groep mensen, ook best wel uitgebreid. De laatste jaren doen we steeds een thema (nu Marokko), dat is wat minder vind ik (niet zo lekker :) ).

dat word dus een mindere kerst (n)

kHebTrekInWatLekkers 14-11-2002 19:02

Kalkoen... wij willen kalkoen....

Kalkoen... wij willen kalkoen....

Wijze vrouw 14-11-2002 20:31

Citaat:

Evil-Cherry schreef:
Ik ben blij dat wij gaan gourmetten... :D
Dat vind ik pas een echt kerstdiner, eten wij ook altijd...


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.