Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   spekkoek :) (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=626008)

MissBi@tch 10-10-2003 17:36

spekkoek :)
 
mn opa had er vroeger n rijmpje over en al die jaren vroeg ik me af wat dat toch was spekkoek..
en een tijd geleden zag ik het in een buitenlands winkeltje echt jummie jummie!!! :)

YPrue 10-10-2003 17:41

Ik heb het nog nooit gegeten, maar het ziet er best wel lekker uit.
Waar smaakt het eigenlijk naar?

morango 10-10-2003 18:54

Dat is echt VET lekker!
Dat kan je bij ons bij de Vomar gewoon kopen... hmmm, echt goddelijk gewoon

sexylexy 10-10-2003 18:56

mijn oma maakt het weleens. ik vind het heel lekker maar het vult wel heel snel

Keyser Saus 10-10-2003 19:03

Dat is lekker; heel apart.

Quiana 10-10-2003 19:39

Mijn tante maakt het weleens, onwijs lekker.. (y)

MoonWolf 10-10-2003 20:51

Wat moet ik me voorstellen bij spekkoek?

Sarah 10-10-2003 21:43

Citaat:

MoonWolf schreef op 10-10-2003 @ 21:51:
Wat moet ik me voorstellen bij spekkoek?
indonesisch (?) soort van laagjeskoek

Al heel lang niet meer gegeten, dus ik weet niet meer wat ik er van vond :p maar ik vond het iig niet vies:)

ne0 10-10-2003 22:28

me indo-oma maakt het altijd zelf :D ben er helemaal verslaafd aan :P

MissBi@tch 11-10-2003 17:19

jah waar word t eigenlijk precies van gemaakt?? dat vraag ik me af... anyway tis echt heeeeeeel lekker echt goddelijk idd!!

Marnix 11-10-2003 18:06

Nog nooit geproefd eigenlijk en ook nog nooit van gehoord.

feyegirl 11-10-2003 18:11

dat is egt super lekker!!! hier kan je het gewoon in de supermarkt kopen

lotte_jayden 12-10-2003 08:58

mijn oma maakt vaag roze met groen :) :)

ssjpan 12-10-2003 11:30

Jaa dat is lekker!

Weet iemand het recept?? :cool:

Schwarzkopf 12-10-2003 12:11

Spekkoek is een koek gemaakt van opeengestapelde laagjes roti, geloof ik. Muh wij kopen 't gewoon altijd bij de tokoh.
Maar als je 't toch koopt, koop dan wel goede en verse, want dat maakt zoveel verschil. En het is belangrijk dat de laagjes zo dun mogelijk zijn.

http://www.pasar-malam.com/toko/spekkoek.jpg

Andijvie 12-10-2003 15:24

Oeh ja, dat is lekker... dat wil ik weer eens hebben :)

YPrue 12-10-2003 16:57

Citaat:

Phreshness schreef op 12-10-2003 @ 13:11:
Spekkoek is een koek gemaakt van opeengestapelde laagjes roti, geloof ik.

En wat is roti precies?

Another Way 12-10-2003 18:00

Ranzig, mierzoet gewoon

Schwarzkopf 12-10-2003 21:36

Citaat:

YPrue schreef op 12-10-2003 @ 17:57:
En wat is roti precies?
Letterlijk vertaald brood, maar dan aangezoet en gestoomd in plaats van gebakken.

Hydraul!C FunK 13-10-2003 10:16

Roti is brood, maar ook deeg.

En spekkoek is lekker idd.
Gelukkig mag ik hier al m'n hele leven van genieten, zelfgemaakte is lekkerder, maar die van de vomar is ook zeker goed te eten.

Meest voorkomende kleuren zijn wit-bruin maar je kan het alle kleuren van de regenboog maken in principe.

Trimm Trabb 13-10-2003 15:25

Ik koop wel es spekkoek bij een surinaamse broodjes zaak in R'dam.Echt heel erg lekker. Het heeft iets speculazerigs vind ik, en het vult echt ontzettend. Ik eet het altijd laagje voor laagje op, want dan doe ik er lekker lang mee :)

MissBi@tch 13-10-2003 15:52

jah vult idd erg
maar is zooooo lekker :)
hier kun je het volgens mij niet in de supermarkt kopen (heb het nog nergens gezien tenminste)
zelf maken lijkt me wel moeilijk zulke dunne laagjes :s
ze zijn hier trowuens wel duur zon klein puntje kost 1euro :eek:

Xia 13-10-2003 18:36

Het smaakt naar een soort van peperkoek, maar dan toch ook weer anders..Ik vind het eigenlijk ook best wel lekker:o Heb het 1xtje gehad

ne0 13-10-2003 23:37

recept dervoor :o :

Ingrediënten
100 gram bloem
10 eieren
500 gram boter
250 gram basterdsuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels anijs
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels nagelgruis
3 theelepels gemalen kardamom
2 eetlepels koffieroom
5 theelepels vanillesuiker
zout

Bereiding
Roer de boter met de vanillesuiker en de helft van de basterdsuiker tot een glanzende massa.
Scheid de eieren in dooiers en eiwit; klop de dooiers schuimig met het restant van de suiker en klop daarna het eiwit stijf.
Roer vervolgens het botermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers.
Zeef er de bloem en het zout doorheen en schep het met de room nogmaals goed om en om.
Verdeel dit beslag over 2 kommen in gelijke hoeveelheden.
Voeg aan een kom de kruiden toe.
Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel.
Boter een springvorm van ongeveer 27 cm doorsnee goed in.
Schep hierin een dun laagje van het lichte beslag.
Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn hoogste stand moet worden gesteld.
Als het beslag gaar is, wat na enkele minuten het geval is, wordt eenzelfde dun laagje van het "bruine" beslag op de gare laag aangebracht.
Deze handeling herhalen tot al het beslag op is.
Nadat 5 á 6 laagjes zijn aangebracht moet de springvorm op het lagere rooster worden gezet.
De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.

=====
*bron*
hmmz...kmis alleen koekkruiden in dit recept :S dus of ie egt zow superlekker word weet ik niet... :|

Andijvie 14-10-2003 11:36

Citaat:

xSTaRx schreef op 14-10-2003 @ 00:37:
recept dervoor :o :

Ingrediënten
100 gram bloem
10 eieren
500 gram boter
250 gram basterdsuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels anijs
3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels nagelgruis
3 theelepels gemalen kardamom
2 eetlepels koffieroom
5 theelepels vanillesuiker
zout

Bereiding
Roer de boter met de vanillesuiker en de helft van de basterdsuiker tot een glanzende massa.
Scheid de eieren in dooiers en eiwit; klop de dooiers schuimig met het restant van de suiker en klop daarna het eiwit stijf.
Roer vervolgens het botermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers.
Zeef er de bloem en het zout doorheen en schep het met de room nogmaals goed om en om.
Verdeel dit beslag over 2 kommen in gelijke hoeveelheden.
Voeg aan een kom de kruiden toe.
Dit beslag wordt beige-bruin, het andere blijft lichtgeel.
Boter een springvorm van ongeveer 27 cm doorsnee goed in.
Schep hierin een dun laagje van het lichte beslag.
Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn hoogste stand moet worden gesteld.
Als het beslag gaar is, wat na enkele minuten het geval is, wordt eenzelfde dun laagje van het "bruine" beslag op de gare laag aangebracht.
Deze handeling herhalen tot al het beslag op is.
Nadat 5 á 6 laagjes zijn aangebracht moet de springvorm op het lagere rooster worden gezet.
De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.

=====
*bron*
hmmz...kmis alleen koekkruiden in dit recept :S dus of ie egt zow superlekker word weet ik niet... :|

Koekkruiden is toch een mix van een aantal kruiden? Volgens mij geeft een mix van kaneel, anijs, nootmuskaat, nagelgruis, kardemom en vanillesuiker wel dezelfde soort smaak hoor...

ne0 14-10-2003 23:01

Citaat:

Andijvie schreef op 14-10-2003 @ 12:36:
Koekkruiden is toch een mix van een aantal kruiden? Volgens mij geeft een mix van kaneel, anijs, nootmuskaat, nagelgruis, kardemom en vanillesuiker wel dezelfde soort smaak hoor...
mja kan best..kweet et nie precies meer :s

Nona 15-10-2003 00:44

Oh, heerlijk. Dat hebben we nou niet vaak. Maar het is wel enorm lekker! :)

rsieswerda 15-10-2003 11:41

niet lekker

floortje bloem 15-10-2003 13:42

heel lekker!! vooral gifgroene is VET!! :rolleyes:

maar moet geen 2 grote stukjes eten want dan wordt je wel misselijk :rolleyes:

duifeltje 15-10-2003 15:06

jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y)

Mariebel 15-10-2003 18:34

Is inderdaad erg lekker, laatst van een studiegenootje gekregen toen we in toko waren. Erg lekker!! En het vult ontzettend!

Ndimension 15-10-2003 20:40

Je moet altijd meerdere soorten spekkoek proberen, sommigen zijn gewoon mierzoet, hartstikke droog en brokkelt uitelkaar...
Ik eet het af en toe (de toko waar het lekker is, is nogal ver fietsen), is wel lekker.

Queen Klazina Wok 15-10-2003 22:17

Citaat:

duifeltje schreef op 15-10-2003 @ 16:06:
jum jum jum (y) jum jum jum ......
(y) jum jum jum (y) jum jum jum

idd :)

mixtape 18-10-2003 14:46

De familie van m'n moeders kant is indisch, en mijn oma maakt dat vaak. Is heerlijk ja.

Xia 20-10-2003 15:40

Ha, zaterdag (n.a.v. deze topic en de zin in spekkoek die ik daardoor kreeg:p ) een stuk spekkoek gehaald! 1.14 voor zo'n klein stukje, GRMBL.. Maar het was wel lekker:p

Naru 20-10-2003 18:17

M'n moeder kan heel goed koken en bakken, en ik heb net gevraagd of ze het een keertje wilde maken. Ze zei dat ze er wel een recept van had, duss dat moet wel lukken. :D

MissBi@tch 23-10-2003 19:48

jah ik had t vorige week ook gehaald en vind t zo lekker dat ik t 2 stukken op eet waardoor ik vervolgens echt bom en bomvol zit (t vult echt keierg vind ik)
maar goed wel 1 euro voor zon klein stukje!

maarre waar smaken die andere kleuren naar dan? vind ze er niet ech lekker uitzien door die felle kleur!

MissBi@tch 23-10-2003 19:48

Citaat:

KiDdO schreef op 20-10-2003 @ 19:17:
M'n moeder kan heel goed koken en bakken, en ik heb net gevraagd of ze het een keertje wilde maken. Ze zei dat ze er wel een recept van had, duss dat moet wel lukken. :D
beter :)

Auntie M 23-10-2003 19:55

Citaat:

MissBi@tch schreef op 23-10-2003 @ 20:48:
jah ik had t vorige week ook gehaald en vind t zo lekker dat ik t 2 stukken op eet waardoor ik vervolgens echt bom en bomvol zit (t vult echt keierg vind ik)
maar goed wel 1 euro voor zon klein stukje!

maarre waar smaken die andere kleuren naar dan? vind ze er niet ech lekker uitzien door die felle kleur!

De groene versie is met pandan...das een heel geurig kruid (je hebt er ook rijst van) en geeft net een ander smaakje (iets milder). Het groen is trouwens kleurstof uit een flesje.

Trouwens waarom je er zo snel vol van raakt, er zitten 2 pakkies boter verwerkt in 1 cake :D

MissBi@tch 23-10-2003 21:58

ow en daarom word je er zeker ook zo dik van :P
nie echt goed nl 2 pakjes boter maar goed 2 van die kleine puntjes die je hier dan voor 1 euro per stuk koop is echt maximum voor mij dus dan valt 2euro wel weer mee :P

mar zoveel kleurstoffen is ook niet gezond toch??? (in die gekleurde bedoel ik he)

Olafant 23-10-2003 23:25

Erg lekker ja.
Ik heb het nog eens samen met mijn broer gemaakt, alleen ik had niet fijn genoeg gemalen, dus er zaten hier en daar wel wat stukjes in. :o

Hydraul!C FunK 24-10-2003 14:05

De smaken en kleuren worden hier in europa gewoon met kleur en smaakstoffen gedaan.

En het is ook niet de bedoeling dat je het elke dag eet ofzo, het mag dan wel enigzins smaken als speculaas maar het wordt toch echt niet gebruikt als speculaas in Nederland.
En er worden altijd hele dunnen plakjes van gesneden(dus wat je voor 1 euro bij de vomar koopt is niet een normale plak) en dan ben je dus niet na 2 plakken vol.

Jamezy 03-11-2003 11:38

Lekkah! :o

Azathoth 03-11-2003 17:53

Citaat:

duifeltje schreef op 15-10-2003 @ 16:06:
jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y) jum jum jum (y)
idd (y) (y) (y)

MissBi@tch 06-11-2003 15:23

nou de mensen die het kennen vinden het wel lekker zie ik :)
kdacht al dat k de enige was die dat kende :P

Baracuda 07-11-2003 11:27

Die van mijn oma is het lekkerst! :p

Stefanie 07-11-2003 11:38

Citaat:

MoonWolf schreef op 10-10-2003 @ 21:51:
Wat moet ik me voorstellen bij spekkoek?
Spekkoek is heeeeel lekker. T is een soort cake die bestaat uit laagjes. Een bruinig laagje en een geel laagje (cakekleur).
Mn moeder maakt het weleens en t is echt superrrlekker!

Wisten jullie trouwens dat je spekkoek laagje voor laagje ''hoort'' te eten? Dus laagje voor laagje eraf trekken en niet in je mond moet proppen, zoals ze bij mij in de familie deden. Dit komt omdat het zoveel werk kost om het te maken. Je moet t ook laagje voor laagje in de oven doen als je t klaarmaakt...

Nyawa 16-11-2003 17:25

Yum! :)
Ben half-Indonesisch, dus 'k eet het wel regelmatig...

MissBi@tch 16-11-2003 19:27

tis ook veel lekkerder laagje voor laagje want als je het zo in je mond propt (gulzig omdat het zo lekker is :P ) dan zit je meteen vol en dan smaakt het eigenlijk helemaal niet zo lekker....

maar moet je dat echt laagje voor laagje in de oven doen???

Blubje 16-11-2003 19:28

oh dat is zo heerlijk (y)
alleen jammer dat het zo ontzettend lang duurt om te maken, want dan zou ik het best eens willen maken, zelf dus.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 00:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.