![]() |
Wat is de hoogste temperatuur waarin (bacterieel) leven is gevonden?
Een tijdje terug had ik een discussie met een vriend over de temperaturen waarin bacteriën kunnen leven. Hij beweerde dat boven het kookpunt van water niks meer leeft, maar ik meende ooit ergens te hebben gelezen/gezien dat er bacteriën waren gevonden bij vulkanische bronnen op de zeebodem, in stoom & gassen van enkele honderden graden.
Wij heeft er gelijk:D? |
Benfatto jij hebt gelijk, ik heb ook maar ff een stukje daarover opgezocht. Hier is de link
http://www.planet.nl/planet/show/id=...6324/sc=294b95 |
Hou wel het verschil in de gaten tussen omstandigheden waarin het organisme zich kan voortplanten en de omstandigheden waarin het organisme kan overleven.
Maar jij hebt dus gelijk. |
Mooi:cool:
|
Citaat:
|
Citaat:
Dus niet over kokend water :p |
Citaat:
|
Ja maar het kookpunt is niet het punt waarom het water gaat koken maar het is gewoon 100 graden C.
Als water niet meer vloeibaar is dan zijn de biologische processen in cellen niet meer mogelijk. |
Citaat:
:p Ik hoor mijn mama ook nooit over druk praten als ze staat te koken. :bloos: Nu ben ik in de war? Hoe lager de druk hoe .... het kookpunt? Geen zin om mijn kaartje te pakken en de gaswet op te zoeken |
Hogere druk = hoger kookpunt.
|
pV = nRT
|
:) Bedankt.
|
Ja op de zeebodem kookt het water juist sneller.
En dat een cel in kokend water niet werkt is niet waar. Een cel is zo kleinschalig dat het het effect van kokend water niet ondervind, het zou hetzelfde zijn als bij ons stroop zou koken, het blijft dan toch enigzins dezelfde rustige enigzins bubbelende substantie. Het zijn trouwens ook geen bacterien die in die hete bronnen zitten maar Archea, dit is een levensvorm die veel op bacterien lijkt (men dacht eerst ook dat het bacterien waren) maar die o.a. een veel sterkere celwand heeft (door een bepaald eiwit/suiker coat eromheen). Archea (archea), Prokarya (bacterie), Eakarya (mens). |
Sneller?
Dat lijkt me niet als er vloeibaar water op 120 graden celsius op de bodem is... M.a.w. alle wetten van de natuur spreken dat tegen. En ga jij maar ns jezelf proberen te koken, kokend water maakt wel degelijk uit voor een cel. We hebbben het hier niet over nanoschaal oid.... En het zijn wel bacterien maar niet van een bekende soort. 'Bacterie' is een beschrijving van een bepaald aantal organismes, niet een gedefinieerd aantal soorten. |
Oke, we hebben het niet over bacterieen maar over eencelligen, ten minste over de organismen in dat articel hierboven die dus bij die fosforvolkanen diep in de oceaan leven. Lijkt een klein verschil maar is eigenlijk best een groot verschil. Een eencellig dier heeft een celkern en kan daardoor veel ingewikkeldere processen hebben in de cel zelf. Het bijzonderste aan deze organismen is eigenlijk dat ze zonder licht leven.
Water kookt onder hoger druk bij een veel hogere temperatuur. Water kookt als het verdampt naar gasvorm. Dit gebeurd als de bindingen tussen de moleculen los breken. Dit kan bv doordat de moleculen door de warmte-energie heel snel heen en weer trillen. Want door dat trillen gaan ze steeds verder uit elkaar staan en dan kunnen ze ontsnappen aan elkaars invloed en dus gasvormig worden. Onder hoge druk is er meer energie nodig. Want de druk drukt de moleculen tegen elkaar aan. Verder over leven in kokend water. Het punt is dat als het water in de cel zelf gaat koken en dus gasvormig wordt de processen in de cel die leven zoals wij dat kennen mogelijk maken niet meer mogelijk zijn omdat kokend water niet die essientiele eigenschappen als vloeibaar water heeft. |
volgens mij wel onder het kookpunt, maar dieper is het kookpunt hoger
|
Citaat:
Wat bedoel je nu precies? We hebben het hier volgens mij over micro-schaal. Micro-organismen. Microbiologie. Makes sense to me. |
Bacteriën vind je overal.
Ze zijn in radioactief afval gevonden, bij extreem lage ph waardes. En er zijn zelfs bacteriekoloniën (streptococcen) op een (foto/video)camera (van een voorgaande missie) op de maan gevonden. Als er ergens ruimte is, dan zal leven zich daar gaan ontwikkelen, vrijwel ongeacht de omstandigheden. Groetjes Ben(die er dan ook heilig van overtuigd is dat er buitenaards leven is :) |
Citaat:
Dus hoe hoger de druk, hoe hoger het kookpunt komt te liggen. Water dat je op Mars neergooit, gaat direct koken, vanwege de lage druk. Dus dat klopt niet wat je zegt. Groetjes Ben(die het een begrijpelijke fout vind :) |
Citaat:
|
Oei oei, wat een fout :o. Mijn kennis over druk was al niet zo fris meer maar ik had ergens gelezen dat het op een berg langer duurt voordat aardappels gaar zijn, dus ik dacht dat het langer duurde voordat het water kookte. Waarbij ik koken aan gaar worden koppelde terwijl ik temperatuur aan gaar worden had moeten koppelen *slaps head with hand*.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 07:47. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.