Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Exacte vakken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Simpele vraag lastig antwoord (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=8963)

Oen 02-02-2002 19:06

Simpele vraag lastig antwoord
 
ik wil nu eens eindelijk antwoord op de vraag der vragen
Wat is een kracht?

FF4-Ever 02-02-2002 19:14

Een kracht is iets, dat iets veroorzaakt.

Demon of Fire 02-02-2002 19:22

Wat een kracht is, dat weten we niet echt...dat is heel erg moeilijk te omschrijven...we kunnen wel bepalen wat het doet.

Het geeft je de mogelijkheid tot het verrichten van arbeid.

Kracht heeft altijd een aangrijppunt, een richting en een grootte.

Groetjes
Ben(die zo hopelijk een beetje geholpen heeft http://forum.scholieren.com/smile.gif

pol 02-02-2002 19:23

Een kracht is de negatieve gradiënt van een scalair potentiaalveld.

Demon of Fire 02-02-2002 19:24

Citaat:

pol schreef:
Een kracht is de negatieve gradiënt van een scalair potentiaalveld.
http://forum.scholieren.com/confused.gif


mathfreak 02-02-2002 19:28

Een kracht is een invloed waardoor een lichaam van snelheid verandert en dus een versnelling ondergaat. Een kracht heeft altijd een grootte en een bepaalde richting en is dus een vectoriële grootheid die we met het symbool F (force) aangeven.
Indien een lichaam met een massa m ten gevolge van een kracht F een versnelling a ondergaat wordt de grootte van deze kracht gegeven door de formule F=m*a. Dit is de tweede wet van Newton.
Met behulp van de tweede wet van Newton kunnen we tevens de SI-eenheid van een kracht afleiden. Er geldt namelijk dat F in Newton (N) is gegeven, m in kg en a in m/s^2. Nemen we voor m 1 kg en voor a 1 m/s^2, dan is 1 Newton per definitie gelijk aan 1 kg*1 m/s^2, ofwel: 1 N = 1kgm/s^2

pol 02-02-2002 19:35

Citaat:

Demon of Fire schreef:
http://forum.scholieren.com/confused.gif


Dit is een formule om uit een gegeven potentieel energieverloop, de kracht te berekenen.(m.a.w. : 'k was maar wat aan het lullen.)

Demon of Fire 02-02-2002 19:56

Krachten volgens de quantummechanica.


Citaat:


Standaardmodel
De quantummechanica stelt dat alle krachten en materie zowel gezien kunnen worden als deeltjes als als golf. Bij het standaard model gaan we verder in op het deeltjeskarakter. Er zijn veel deeltjes deze eeuw ontdekt. Velen bleken echter later opgebouwd te zijn uit meerdere kleinere deeltjes. De deeltjes die niet uit kleinere deeltjes bestaan heten elementaire deeltjes. Van deze deeltjes kan men natuurlijk niet zeker weten dat het wel elementaire deeltjes zijn.

Alle deeltjes, elementair of samengesteld, kunnen worden verdeeld in bosonen en fermionen. Deze twee groepen hebben verschillende eigenschappen. Maar om de elementaire deeltjes preciezer te omschrijven heeft men het standaardmodel ingevoerd.
Het standaard model is het model, waarin alle bekende elementaire deeltjes gesorteerd zijn. Het standaard model ziet er als volgt uit.

Het standaard model is vier bij vier en is verdeeld in drie hoofdgroepen (verdeeld bij de twee dikke lijnen): twee groepen van zes en één groep van vier. De groep van vier deeltjes brengt de krachten over tussen de andere deeltjes en heet de groep van de krachtdragende deeltjes. Hierbij wisselen twee deeltjes een of meer van de krachtdragende deeltjes uit. Eén van de deeltjes geeft een krachtdragend deeltje af en een ander deeltje neemt deze op. Als twee deeltje bijvoorbeeld zwaartekracht uitwisselen, zend een de graviton (het deeltje dat zwaartekracht draagt) uit en de ander vangt het op. Een andere naam voor krachtdragende deeltjes is elementaire bosonen. De elementaire bosonen zijn de enige bosonen bekend die een kracht kunnen dragen.

De andere twaalf deeltjes heten de elementaire fermionen. De elementaire fermionen zijn de deeltjes die de krachten ondergaan en bestaan uit twee groepen: de quarks en de leptonen. De quarks kunnen grotere deeltjes vormen (ze kunnen zelf niet als geïsoleerd deeltje voorkomen; je zal nooit een quark alleen zien). Leptonen komen altijd alleen voor. Meerdere fermionen samen kunnen bosonen vormen.

De elementaire fermionen vormen een blok van vier bij drie. Er zijn drie verschillende generaties. Hierbij staat de eerste generatie links en de derde rechts. De rijen geven aan welke deeltjes bij elkaar horen. In de bovenste rij staan alle up quarks, deze hebben een elektrische lading van + 2/3. In de tweede rij staan de down quarks met een lading van - 1/3. In de derde rij staan de geladen leptonen, allemaal met een lading van -1. De vierde rij bevat de ongeladen leptonen (neutrino's) met een elektrische lading van 0.
De generaties delen de bij elkaar horende deeltjes in op massa. De lichtste deeltjes in de eerste generatie en de zwaarste in de derde. Dit geldt (voorlopig) niet voor de neutrino's aangezien men nog niet heeft vastgesteld of deze massa hebben. Als een deeltje in de eerste generatie zit wil dit nog niet zeggen dat alle deeltjes in een hogere generatie zwaarder zijn. Alleen de deeltjes in de zelfde rij als het deeltje uit de eerste generatie zijn zeker zwaarder.

De elementaire bosonen zijn anders ingedeeld. Deze zijn ingedeeld op de kracht die ze dragen. Er zijn vier fundamentele krachten, waarvan alle andere krachten afgeleid kunnen worden. De sterkste (sterke kern-)kracht staat boven en de zwakste (zwaarte-)kracht staat beneden. Daartussen staan de elektromagnetische en de zwakke kernkracht.
en de protonen in de kern uiteen drijft.
Alle deeltjes die in het standaardmodel staan hebben een antideeltje. Deze zijn in principe het spiegelbeeld van het betreffende deeltje. Hierbij wordt gekeken naar de elektrische lading en magnetische inductie. Voor de rest zijn alle eigenschappen gelijk. Voor deeltjes die geen elektrische lading of magnetische inductie hebben is het antideeltje identiek aan het gewone deeltjes. Hierdoor is het moeilijk te bepalen welke gedeeltes van het universum antideeltjes bevatten.

Het standaardmodel is vrij betrouwbaar. Hoewel de graviton nog niet ontdekt is gaat men er van uit dat deze wel bestaat. Alleen het ontdekken van andere elementaire deeltjes zou het standaardmodel volledig op zijn kop zetten. Een goede kandidaat is de Higgs boson. Het standaardmodel verklaart niet hoe deeltjes aan massa komen. De Higgs boson zou dit probleem kunnen oplossen. Deze zou de massa tussen andere deeltjes overbrengen. Hiervoor zou dan in het standaardmodel ruimte gemaakt moeten worden. Maar waar?
Van de elementaire fermionen is men vrij zeker dat er geen andere meer bestaan.

http://website.lineone.net/~primigen...el/smodel.html

Groetjes
Ben(die zo weer gaat lezen http://forum.scholieren.com/smile.gif

pol 02-02-2002 20:19

Ik ken er niet veel van, maar hier is een vraagje :

Stel : Een proton helemaal alleen in de ruimte.
Een proton bestaat uit 3 quarks (vraag mij nu niet welke hé). Dus de 3 quarks clusteren samen tot een proton. Er moet toch een kracht zijn die deze drie quarks tesamen houdt? Maar quarks dragen geen kracht, en er waren geen andere deeltje in de ruimte ondersteld. Hoe kan het proton dan bestaan???

Demon of Fire 02-02-2002 23:41

Citaat:

pol schreef:
Ik ken er niet veel van, maar hier is een vraagje :

Stel : Een proton helemaal alleen in de ruimte.
Een proton bestaat uit 3 quarks (vraag mij nu niet welke hé). Dus de 3 quarks clusteren samen tot een proton. Er moet toch een kracht zijn die deze drie quarks tesamen houdt? Maar quarks dragen geen kracht, en er waren geen andere deeltje in de ruimte ondersteld. Hoe kan het proton dan bestaan???


De quantumchromodynamica is de theorie over de wisselwerking tussen Gluonen en Quarks. Gluonen zijn de deeltjes die quarks bijmekaar houden.

Dit is de sterke kernkracht. Ze houden de quarks bijmekaar en vormen protonen en neutronen.

Zo heb je nog de Graviton(zwaartekracht: het bestaan moet nog ontdekt worden, maar ze denken dat hij er is), Foton(electromagnetische kracht) en de W&Z boson(zwakke kernkracht).

Groetjes
Ben(die zich afvraagt wat pol studeert http://forum.scholieren.com/smile.gif

*JOHANNA* 03-02-2002 17:14

krachy is

de massa van een voorwerp x de valversnelling

in holland is de valversnelling 9,81 m/s2

Fz= m*g

Demon of Fire 03-02-2002 17:47

Citaat:

*JOHANNA* schreef:
krachy is

de massa van een voorwerp x de valversnelling

in holland is de valversnelling 9,81 m/s2

Fz= m*g

Dat zegt wat het doet...niet wat het is! http://forum.scholieren.com/biggrin.gif

Groetjes
Ben(die wel meer van die dingen afvraagt waarom iets is http://forum.scholieren.com/smile.gif

wyner 03-02-2002 21:27

Kracht is de oorzaak van een versnelling van een voorwerp waar het op werkt.
Het is ook -dV/dt.

pol 03-02-2002 21:34

Citaat:

wyner schreef:
Het is ook -dV/dt.
Dan enkel in het een dimensionale geval.

In meerdere dimensies geldt : kracht = - grad(V).

[Dit bericht is aangepast door pol (03-02-2002).]

stepvantantebep 03-02-2002 22:08

'Kracht' is op zichzelf eigenlijk helemaal niets. Dus je kunt niet echt uitleggen wat een kracht is, maar eigenlijk alleen wat een kracjt doet. Dat hebben de andere posts ook wel duidelijk gemaakt denk ik.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 12:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.