![]() |
moeheid door vegetarisch eten
Ik ben al jaren vegetarier en heb nooit echt last gehad van vitamine tekort ofzo. Ik heb alleen wel piriode,s dat ik heel moe ben. na school altijd een a twee uur slapen.
Nu hoorde ik van iemand dat dit met het vegetarisch eten te maken kan hebben. je zou een tekort aan ijzer kunnen krijgen waardoor je vaker moe bent. Hebben andere forumers daar ook wel last van? Is dat verhaal over ijzer een fabeltje of klopt het. |
Het is geen fabeltje, je moet idd erop letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt. Wat de gevolgen zijn van een ijzertekort weet ik niet.
Lees dit: De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor ijzer is door de Europese Unie vastgesteld op 14 µg. IJzer is echter aanwezig in twee verschillende vormen: in de ferro-vorm (Fe2+) en in de ferri-vorm (Fe3+). De laatste komt vooral in vlees voor en wordt het makkelijkst opgenomen. Fe2+, wat in plantaardig voedsel voorkomt wordt minder goed opgenomen. Een aantal stoffen beïnvloedt de ijzer-opname. Door vitamine C wordt de opname verbeterd. Het is dus verstandig om tijdens een ijzer-rijke maaltijd ook een bron van vitamine C te gebruiken. Overigens wordt, naarmate de behoefte aan ijzer groter is, de opname efficiënter. Opname verslechtert o.a. door: Caseïne (eiwit in melk) Ei-albumine (een eiwit) Soja-eiwitten Caffeïne Tannine (in thee) Goede plantaardige bronnen van ijzer zijn: broccoli, bloemkool, pompoen, tomaten, gedroogd fruit, graan en citrusvruchten. Andere goede ijzerbronnen zijn o.a. appelstroop en chocolade. Er wordt nogal eens vanuit gegaan dat vegetariërs een grotere kans hebben op bloedarmoede. Uit studies komt naar voren dat vegetariërs wel een iets lager ijzergehalte hebben, maar er is geen bewijs voor een vergrootte kans op bloedarmoede. Uit een onderzoek in Frankrijk blijkt dat de dagelijkse opname van ijzer bij vegetariërs adequaat is. Vrouwen hebben een wat grotere kans ijzertekort dan mannen, vanwege de maandelijkse periode. Uit studies blijkt echter dat vegetarische vrouwen zich niet meer zorgen hoeven te maken dan vleesetende vrouwen. http://www.vegafaqts.org/index2.php?id=38 Maar omdat je niet zeker weet of het hierdoor komt kan je het beter even laten testen. Klein prikje in je vinger, geen grootschalig onderzoek. |
In vlees zitten geen stoffen die nergens anders inzitten dus als je een beetje oplet op wat je eet dan komt het allemaal goed. Ben zelf ook vegetariër en voel me gezonder dan ervoor. Maar zelf eet ik bijv. veel appelstroop en broccoli voor het ijzergehalte.
Waarom concludeer je eigenlijk dat het door het vegetarische eten komt? Moeheid kan zoveel oorzaken hebben... |
ik ben 2,5 jaar vegetarier en heb nergens last van. Ik ken veel vegetariers en voor zover ik weet hebben die ook gene problemen, misschien is het een combinatie van geen vleeseten en iets anders bij jou?
Je zou b12 vitaminepillen bij kunnen slikken.. |
Lijkt me niet dat dat met vegetarisch eten te maken heeft.
Vitaminepillen hoef je enkel te slikken als de doctor het zegt of als je ongezond en slecht eet. Of als je veganist bent. |
Citaat:
|
Citaat:
|
Eet groenten die genoemd zijn in dat verhaal dagelijks en drink bij voorkeur een glaasje sinaasappelsap bij het eten.
[edit] En ga ook eens naar de dokter. :s |
'k Ben al 6-7 jaar vegetarisch en heb er nog nooit last van gehad, dus mss es naar andere mogelijke oorzaken kijken?
|
ik ben op het idee gekomen omdat een vriende ook vegetarier is en ook wel eens last had van onverklaarbare moeheid. dus vandaar die link.
verder heb ik het idee dat ik goed vervangend eet. elke avond groent, graan iets en vlees vervanger. daarnaast ook kaas op brood, en veel afwisseling in tussendoortjes. waarschijnlijk heeft die moeheid dan met iets anders te maken. bedankt voor jullie advice!! |
ik ben al 10jaar vegetarisch, en ik heb ook wel vaak last (gehad) van moeheid na school enzo,maar ik sport ook heel veel,dus daar heeft t ook wel wat mee te maken enzo, en groei natuurlijk,je bent jong etc.zolang je maar gezond eet ,wat je dus duidelijk doet,is er niks aan de hand.
|
Vitamine B12. Denk niet dat je geen tekort hebt omdat je het niet merkt. Je lichaam heeft namelijk voor minstens 5 jaar genoeg aan deze stof, daarna begin je een tekort te krijgen.
Los je dit niet op, dan kun je gróte problemen krijgen. Moeheid, weet je hoe dat komt bji een vitamine B12-gebrek? Je bloedcellen delen minder goed, waardoor je er minder hebt, waardoor ze minder zuurstof vervoeren, naar spieren en hersenen. Gevolg: moeheid. Nog meer tekort, nog meer moeheid. Ook kun je last krijgen van zenuwaandoeningen als tintelende handen etc. Let daar dus goed op. Genoeg vitamine B12 binnen krijgen is echt heel belangrijk, en kan bij vegetariers vaak een probleem vormen. |
Het kan door verkeerd vegetarisch eten komen. Hoe eet je vegetarisch, eet je genoeg vervangende dingen met eiwitten, ijzer & b12 of laat je gewoon het vlees weg?
Als je op de 'goede manier' vegetarisch eet hoor je geen ijzergebrek te krijgen :) |
He, ben ik blij dat ik elke avond vleesch op mijn bordje heb liggen. :bloos:
|
Citaat:
Citaat:
Maar volgens mij, als je voldoende vleesvervangers eet (in die van AH zit soms ook vitamine B12), verder gezond eet en als je elke dag een multivitaminepil slikt, dan kom je volgens mij weinig te kort. Je kunt ook je bloed laten onderzoeken, daarin kunnen ze vast wel zien of je tekorten hebt (neem ik aan) (en dan kunnen ze meteen ook andere dingen nakijken, want zoals iemand al zei, moeheid kan veel oorzaken hebben). |
Wat ik btw vond (misschien nuttig voor mensen met een ijzertekort? ;)):
Citaat:
En andere informatie mbt ijzer: http://www.wvc.vlaanderen.be/gezonds...gene/ijzer.htm Wie weet heb je er wat aan. :) |
Citaat:
In groenten zit genoeg ijzer. Moet je alleen wel gevarieerd de goede groenten eten. |
Citaat:
Alleen als je ook echt vleesvervangers eet, heb je kans dat ze het er aan toegevoegd hebben. |
Citaat:
Veel vleesvervangers bevatten inderdaad toegevoegde B12, maar veel vleesvervangers zijn duur en/of niet veganistisch. Erg vervelend voor veganisten dus. Solgar vitamin B12-supplementen bevatten 10000% ADH en kosten rond de 9 euro per 100 stuks (eenmaaldaags één tablet innemen), dat is dus een betaalbare en makkelijke manier om in je dagelijkse vitamine B12-behoefte te voorzien. Beter te veel dan te weinig; over een teveel aan B12 zijn zelfs geen nadelige gevolgen bekend. Over een tekort eraan daarintegen... |
Zuivel.
En dat er plantaardig B12 is is nog maar de vraag. Heb veel verschillende onderzoeken gezien. Als je dus niet veganistich bent kun je geen B12 tekort krijgen. Tenzij je er een genetische zwakte voor hebt of wanneer je elke dag hetzelfde eet. |
Citaat:
Ik heb zelf een zeer groot B12-tekort (ook al was het bij mij lichamelijk, ik ben geen vegetarier/veganist), en ik heb er uren met verschillende artsen over gepraat, en er heel erg veel over gelezen. Ook al zit het dan misschien in hele kleine hoeveelheden in andere produkten dan vlees, dat is te verwaarlozen, en ook al eet je er veel van, kun je nog een B12-tekort krijgen. Als dit standhoud zijn de gevolgen echt gevaarlijk voor je lichaam. |
Ja, maar als je elke dag dierlijke eiwitten binnenkrijgt kun je dus nooit een b12 tekort krijgen.
Tenzij er iets mis is met je B12 opname. |
Citaat:
|
Dan zou half asie neurologische afwijkingen hebben.
|
Citaat:
Zit ook in zuivel en eieren. Maar je kan ook gewoon groente niet goed wassen enzo. Maar dat is misschien niet aan te raden. En ook in je eigen uitwerpselen zit het... Citaat:
Citaat:
Gewoon goed opletten en eventueel even controleren via de dokter. En dan naar dieet of zelfs even je dieet erop aanpassen. De ene neemt beter ijzer op dan de andere enzo. |
Citaat:
Elk dieet of het nou een omnivorisch, vegetarisch of veganistisch (of andere) dieet betekent dat je gewoon op moet letten dat je goed eet. 'Omnivoren' staan nou niet bekend dat ze zo goed op hun voedingstoffen letten. Veggies/vegans zijn toch al wat meer met hun voeding bezig. Dus voor allemaal gewoon letten op wat je eet. Een pilletje slikken met b12 betekent niet dat het ongezond is hoor. Denk aan alle voedingsstoffen die toegevoegd zijn aan allerlei producten die het van nature niet bevatten. Een pilletje nemen is gewoon alleen wat directer, dan een 'vleesvervanger' met b12. etc. |
Citaat:
@ts: Het allersimpelste antwoord op jouw vraag is: ga gewoon even langs bij je huisarts en laat je ijzer controleren, dan weet je of het daar aan ligt. |
Je luistert en leest waarschijnlijk niet goed.
Er zijn best mensen die problemen hebben met opname van B12 en dus een laag B12 hebben, maar die mensen zijn bijna nooit vegetarier, omdat gewoon niet iedereen vegetarier is en het er opzich niets mee te maken heeft. |
Citaat:
Verder begrijp ik heel goed dat jij wil zeggen, dat als je een normale opname hebt, je je dan geen zorgen hoeft te maken over je B12, zelfs als je vegetarier bent. En ik beweer het tegendeel, wat aan mij bevestigt is door 3 verschillende artsen. Maar goed, als zowel jij als ik niet aan de ander toe willen geven, is het een loze discussie en kunnen we beter ophouden. Toen ik allerlei (bloed)onderzoeken bij de internist had gehad, werd ik nog voor de datum van officiele uitslag opgebeld. Ik moest ONMIDDELLIJK een injectie B12 gaan halen en waarom had ik in godsnaam niet verteld had dat ik vegetarier was. Die reactie van mijn internist zegt misschien al wel genoeg. Er kan zoveel gigantisch fout gaan met je lichaam.. dus neem het zekere voor het onzekere. Terwijl jij tegen mensen zegt, oow joh, kan geen kwaad, je krijgt echt wel genoeg B12 binnen, kan zo iemand over 5 jaar misschien wel in het ziekenhuis terecht komen met een voor altijd verkloot zenuwstelsel.. |
We gaan trouwens wel gigantisch offtopic, ben benieuwd of ts nou werkelijk wat gedaan heeft met de adviezen over ijzer en B12, of niet? Paradiso?
|
Citaat:
Nou 3 artsen kunnen net zo goed verkeerde dingen vertellen hoor. Ik heb vaak gelezen dat artsen weigen weten over voeding enzo hoor. Maar goed ik stel voor dat gewoon iedereen altijd op let of zijn b12 en andere stoffen gewoon op peil zijn :) Het kan nl. elk persoon gebeuren dat deze tekorten opbouwd. Citaat:
Dan is het wel negatief gesteld zeg. Je kon het net zo goed niet zijn. Citaat:
|
Konijntje, misschien moet je nog eens goed luisteren naar wat die artsen die je noemt jou hebben verteld. Mijn ouders zijn beide arts en, schrik niet, beide vegetarier. Bovendien heb ik een klein broertje (11 jaar), vegetarisch opgevoed, dat uitblinkt in hardlopen, heel aardig tennist, en het op school zeer goed doet. Een kerngezonde knaap derhalve die nog nooit een hap vlees gegeten heeft. Meat, you can do without it. :)
|
Citaat:
@MickeyV: Sorry, maar ik vind dat een beetje onverantwoordelijk van je ouders, tenzij ze af en toe je broertje en jou controleren.. Juist als arts zouden ze moeten weten dat die kans er zeker wel is, ook al is die volgens jullie dan klein. (Vat dit nou alsjeblieft niet verkeerd op, ik bedoel dat echt niet betweterig ofzo, en wil ook helemaal niet per se gelijk hebben.. maar ik vind het zo zonde dat mensen soms (al is het maar eventuele) gevaren voor hun lichaam zo licht opvatten..) Ik wil hiermee dus ook nadrukkelijk niet wéér een nieuwe discussie opstarten. En nu ga ik maar weer eens mn mond houden (ik ga hier ook niet meer reageren dus), want ik wil niet nog verder offtopic gaan. Ik ben alleen nog steeds erg benieuwd naar de reactie van topicstarter, heb je je al laten controleren op iets ofzo? |
8 jaar oid vegetariër en nergens last van, terwijl ik het laatste jaar toch wel heel erg slecht vervangers e.d. eet.
Misschien een bloedtest laten doen, testen op pfeiffer e.d. |
Citaat:
Nou ik ken wel iemand die ook vegetarier was en tekort kreeg. En er zal zeker best een meer kans zijn bij vegetariers. Zeker als je vegetariers hebt die nog jong zijn en weinig ingelezen hebben in voeding. B12 tekort komt ook veel voor bij vrouwen in de overgang. Tenminste dat hoorde ik. Maar ik ken genoeg vegetariers toch wel en ik denk dat het percentage wat tekort krijgt niet echt heel hoog is. Maar dat de kans bij een vegetarier wel hoger ligt dan een gemiddeld persoon zeg maar. Maar dat zijn dan vegetariers die amper melk en ei innemen. |
Ik geloof dat je het niet helemaal begrijpt, Konijn.
|
Citaat:
|
ik ben nu 20 (bijna 21). Vanaf mijn 10e of 11e vegetarier en al weer 2 jaar vegan. Voor mijn vegetarierschap at ik amper ei. At toen een enkele keer vlees. En melk dronk ik wel redelijk wat. Maar ook pas toen ik 8 was ofzo. Toen heb ik het een aantal jaren in grote hoeveelheden gedronken met periodes waar ik het niet dronk.
Maar ik heb ook nog nergens last van. Sommige zijn gewoon denk ook gevoelig voor tekorten :) |
Citaat:
|
Citaat:
|
Citaat:
Citaat:
|
Citaat:
|
Een vegetarier is, zoals al is gezegd, iemand die vleesproducten inruilt voor plantaardige producten.
Dus je kan moeheid niet verklaren door te zeggen dat het komt omdat je vegetarier bent. Maar, iemand die geen vlees eet en een vegetarier hoefen niet dezelfden te zijn. Ik bijvoorbeeld, ben nog geen veganist, maar ik gebruik absoluut niets van dieren. Dus ik kan al mijn lichamelijke klachten daar op schuiven. Veganisten die vroeg dood gaan omdat ze niet goed eten, bestaan niet; want een veganist is per defenitie iemand die alle nodige stoffen haalt uit planten. |
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 05:38. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.