![]() |
Boek uit 1852 gevonden...
Maria Haezebroek
DE HEDENDAAGSCHE KOOKKUNST, of de Wetenschap om Lekker en Goedkoop te Eten en te Drinken. Derde druk. Geheel omgewerkt en met tal van recepten verrijkt door J. P. GROS, Eerste Kok van wijlen Z.M. WILLEM I. (...) Gouda G.B. van GOOR 1852. ---- Jazeker... een boek uit 1852 gevonden... gewoon in de kast. Fragment: ---- 22) Peulen. Men laat die in eene platte pan met boter en zout gaar stoven, en doet er vervolgens wat boter in meel gewenteld, een weinig suiker en fijn gehakte peterselie bij. Ook kan men ze, met het water, onder toevoeging van wat zout, suiker en boter te vuur zetten en zoo wel toegedekt een paar uurtjes laten stoven. ---- Toch verrassend, hoe modern dat geschreven is... niet meer echt oud-Nederlands, maar al erg modern. :) Het is zo te lezen. :) |
Het is bijna net alsof het uit een modern kookboek komt idd. :)
|
Valt wel mee. Oud Nederlands stopt ergens rond 1750. De boeken van 1850-heden zijn echt allemaal goed te lezen. Ik vind eigenlijk al dat bijvoorbeeld het boek Gysbrecht van Aemstel redelijk te lezen is (1637) in vergelijking dan met bijvoorbeeld Lanceloet en het hert met de witte voet.
|
Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:48. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.