Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Eten & Drinken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Recepten stamppotten (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=990844)

Daantje_0705 23-10-2004 18:18

Recepten stamppotten
 
Ik zit nu op kamers en ik moet nu ook zelf koken. Dat bevalt allemaal prima maar ik zou ook graag een keer stamppot eten (vooral stamppot andijvie en hutspot). Zijn er mensen die hier een standaard recept van hebben of een speciaal super lekker recept?

BlueViolet 23-10-2004 21:08

Google. ;)
Andijvie stamppot met spekjes (y)
Misschien heb je hier wat aan.

Eva 24-10-2004 13:30

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 23-10-2004 @ 19:18 :
Ik zit nu op kamers en ik moet nu ook zelf koken. Dat bevalt allemaal prima maar ik zou ook graag een keer stamppot eten (vooral stamppot andijvie en hutspot). Zijn er mensen die hier een standaard recept van hebben of een speciaal super lekker recept?
stampot andijvie

aardappels schillen ;) (neem wel bloemige oid aardappels en geen vastkokende)
koken ongeveer 30 minuten, daarna stampen (als je het voor jezelf of voor 2 mensen maakt kan dat best met een vork)
scheutje melk erdoor zodat het niet meer droog is (boter of creme fraiche kan ook)
andijvie erdoor heen roeren
spekjes bakken gaat het beste met maar een druppeltje olie dan worden ze lekker knapperig

Jolt 24-10-2004 13:42

Citaat:

ikke-eva schreef op 24-10-2004 @ 14:30 :
stampot andijvie

aardappels schillen ;) (neem wel bloemige oid aardappels en geen vastkokende)
koken ongeveer 30 minuten, daarna stampen (als je het voor jezelf of voor 2 mensen maakt kan dat best met een vork)
scheutje melk erdoor zodat het niet meer droog is (boter of creme fraiche kan ook)
andijvie erdoor heen roeren
spekjes bakken gaat het beste met maar een druppeltje olie dan worden ze lekker knapperig

Bintjes zijn die aardappelen.

Je vergeet het belangrijkste nog, de smaak stoffen, zout/peper nootmuskaat.

Minder zout omdat het spek al zoutig is.

Sjoerd 26-10-2004 16:40

Met blokjes kaas en spek.
blokjes kaas aan het eind er pas in doen, die smelten dan wel.:)

Sarah 26-10-2004 18:07

Hutspot zelfde idee he; aardappels gaarkoken, wortels gaarkoken (tot ze prikbaar zijn), door elkaar stampen, melk of evt, water erbij doen. Zout en peper naar smaak, evt spekjes erdoor.
Op zich kun je alle groenten wel door aardappels stampen :P

Drez 27-10-2004 12:27

Citaat:

Sarah schreef op 26-10-2004 @ 19:07 :
Hutspot zelfde idee he; aardappels gaarkoken, wortels gaarkoken (tot ze prikbaar zijn), door elkaar stampen, melk of evt, water erbij doen. Zout en peper naar smaak, evt spekjes erdoor.
Op zich kun je alle groenten wel door aardappels stampen :P

Je vergeet de ui! :nono:

Daantje_0705 27-10-2004 15:07

Aardappel, wortel en ui heb ik en melk leen ik wel van een huisgenoot. Ik heb nu nog een vraag: hoe lang moeten die aardappels ongeveer koken. Ik heb er drie van gemiddelde grootte en het ras stond er niet op. Ik dacht zelf 20 minuutjes, klopt dat?

Qamra 27-10-2004 15:39

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 27-10-2004 @ 16:07 :
Aardappel, wortel en ui heb ik en melk leen ik wel van een huisgenoot. Ik heb nu nog een vraag: hoe lang moeten die aardappels ongeveer koken. Ik heb er drie van gemiddelde grootte en het ras stond er niet op. Ik dacht zelf 20 minuutjes, klopt dat?
Beginnen met 20 minuten en bij 15 minuten alvast even prikken (niet dat ze dan goed zijn, maar je leert zo wel wanneer ze gaar zijn ;)). Als ze langer dan 20 minuten moeten merk je dan wel.

O, en geen geschilde aardappelen in water bewaren (voor de makkelijke zielen die denken zo de pan uit de koelkast te kunnen trekken en deze meteen op het vuur te zetten bij thuis komst).

Daantje_0705 27-10-2004 19:44

Citaat:

Qamra schreef op 27-10-2004 @ 16:39 :
Beginnen met 20 minuten en bij 15 minuten alvast even prikken (niet dat ze dan goed zijn, maar je leert zo wel wanneer ze gaar zijn ;)). Als ze langer dan 20 minuten moeten merk je dan wel.

O, en geen geschilde aardappelen in water bewaren (voor de makkelijke zielen die denken zo de pan uit de koelkast te kunnen trekken en deze meteen op het vuur te zetten bij thuis komst).

Ah okee, dan ga ik idd eerst 15 min proberen en dan zie ik het wel, ze garen ook nog wel wat na natuurlijk als je de wortel erbij doet.

Hoe kan je geschilde aardappels dan bewaren? Als je ze niet in water bewaart worden ze blauw namelijk :s

Sarah 27-10-2004 19:49

je moet ze gewoon pas schillen voordat je gaat koken :P

in water zuigen ze zo veel mogelijk water op en dan worden ze waterig. Soms kunnen er zelfs celwanden knappen aan de buitenkant en dan worden ze slijmerig.

Daantje_0705 27-10-2004 19:58

Citaat:

Sarah schreef op 27-10-2004 @ 20:49 :
je moet ze gewoon pas schillen voordat je gaat koken :P

in water zuigen ze zo veel mogelijk water op en dan worden ze waterig. Soms kunnen er zelfs celwanden knappen aan de buitenkant en dan worden ze slijmerig.

Ah okee, gelukkig heb ik ze nog niet geschild, dat komt morgen dan wel :)

Jolt 27-10-2004 20:08

Snij de aardappelen al door, dat ze kleiner zijn, zijn ze sneller gaar, kun je sneller eten :).

Daantje_0705 28-10-2004 20:41

Het is gelukt en het was lekker :) Een van mijn huisgenootjes stond heel hongerig in mijn pan te kijken want ze vond het zo lekker :) Ze verhoudingen waren wel een beetje scheeft (te veel wortel, te weinig aardappel) maar het smaakte me goed. :)

Voor herhaling vatbaar iig.

Nyai 01-11-2004 13:15

mijn moeder bewaart al zo lang als ik leef de geschilde aardappelen in water, en er is nog nooit iets mis mee geweest? :rolleyes:

Alex 01-11-2004 15:41

Citaat:

Nyai schreef op 01-11-2004 @ 14:15 :
mijn moeder bewaart al zo lang als ik leef de geschilde aardappelen in water, en er is nog nooit iets mis mee geweest? :rolleyes:
Bij ons is er ook nooit wat mis mee, slijmerige aardappels heb ik nog nooit meegemaakt en waterig eigenlijk ook nooit.

MevrouwM 02-11-2004 20:15

Hete bliksem, alleen het is wel een beetje een aparte stamppot.

Je kookt aardappels en appels, en 1 kleine ui. En dan stamp je dan door elkaar. Waarschijnlijk hoor je daar dan ook nog spek doorheen te doen, maar ik vind spek vies.

Het is wel een beetje een zoete stamppot met een beetje een flauwige smaak.

Eva 03-11-2004 11:17

Citaat:

MevrouwM schreef op 02-11-2004 @ 21:15 :
Hete bliksem, alleen het is wel een beetje een aparte stamppot.

Je kookt aardappels en appels, en 1 kleine ui. En dan stamp je dan door elkaar. Waarschijnlijk hoor je daar dan ook nog spek doorheen te doen, maar ik vind spek vies.

Het is wel een beetje een zoete stamppot met een beetje een flauwige smaak.

in plaats van appels kun je ook bieten doen

(vind ik persoonlijk ook veel lekkerder)

Jolt 03-11-2004 12:03

Citaat:

MevrouwM schreef op 02-11-2004 @ 21:15 :
Hete bliksem, alleen het is wel een beetje een aparte stamppot.

Je kookt aardappels en appels, en 1 kleine ui. En dan stamp je dan door elkaar. Waarschijnlijk hoor je daar dan ook nog spek doorheen te doen, maar ik vind spek vies.

Het is wel een beetje een zoete stamppot met een beetje een flauwige smaak.

ER moet dan als groeten eigenlijk nog bij courgette, wortel, etc een groente ratatolie. Is wel zeer lekker :D

PrimRose 03-11-2004 12:13

Citaat:

MevrouwM schreef op 02-11-2004 @ 21:15 :
Hete bliksem, alleen het is wel een beetje een aparte stamppot.

Je kookt aardappels en appels, en 1 kleine ui. En dan stamp je dan door elkaar. Waarschijnlijk hoor je daar dan ook nog spek doorheen te doen, maar ik vind spek vies.

Het is wel een beetje een zoete stamppot met een beetje een flauwige smaak.

wij maken hem met voorgebakken spekreepjes (gewoon ontbijtspek voor op brood alleen dan in de koekenpan gebakken, worden ze knapperig van) en met gebakken uienringen. Oe, krijg er helemaal zin in.

Daantje_0705 03-11-2004 14:30

Citaat:

MevrouwM schreef op 02-11-2004 @ 21:15 :
Hete bliksem, alleen het is wel een beetje een aparte stamppot.

Je kookt aardappels en appels, en 1 kleine ui. En dan stamp je dan door elkaar. Waarschijnlijk hoor je daar dan ook nog spek doorheen te doen, maar ik vind spek vies.

Het is wel een beetje een zoete stamppot met een beetje een flauwige smaak.

hmm, dat lijkt me echt heel erg lekker :)

Heb gelijk aardappels en appels gekocht vanmiddag. Spekjes en een ui heb ik nog. Ga ik binnenkort eens proberen.

Leuk al die ideeen die ik nog niet ken. :)

Sarah 03-11-2004 19:00

Je hebt me op een idee gebracht, ik heb vandaag andijviestamppot gegeten :)

MevrouwM 04-11-2004 18:46

Citaat:

Daantje_0705 schreef op 03-11-2004 @ 15:30 :
hmm, dat lijkt me echt heel erg lekker :)

Heb gelijk aardappels en appels gekocht vanmiddag. Spekjes en een ui heb ik nog. Ga ik binnenkort eens proberen.

Leuk al die ideeen die ik nog niet ken. :)

Ik vond het vroeger erg lekker, ik at het vaak als ik bij oma ging logeren. Alleen ik vond het een beetje tegenvallen van de week :(.

Daantje_0705 04-11-2004 19:21

Citaat:

MevrouwM schreef op 04-11-2004 @ 19:46 :
Ik vond het vroeger erg lekker, ik at het vaak als ik bij oma ging logeren. Alleen ik vond het een beetje tegenvallen van de week :(.
Maar soms maken oma's dingen nou eenmaal lekkerder dan mama's ;)

Keyser Saus 04-11-2004 21:04

Offtopic:
Citaat:

Daantje_0705 schreef op 04-11-2004 @ 20:21 :
Maar soms maken oma's dingen nou eenmaal lekkerder dan mama's ;)
Vooral gehaktballen <33333

Jolt 04-11-2004 21:20

Citaat:

Keyser Saus schreef op 04-11-2004 @ 22:04 :
Offtopic: Vooral gehaktballen <33333
Niemands recept beat dat van die oma :D


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.