Scholieren.com forum

Scholieren.com forum (https://forum.scholieren.com/index.php)
-   Huiswerkvragen: Exacte vakken (https://forum.scholieren.com/forumdisplay.php?f=17)
-   -   [BIO] Katalase en waterstofperoxide (https://forum.scholieren.com/showthread.php?t=996129)

Miracle 28-10-2004 13:55

[BIO] Katalase en waterstofperoxide
 
Katalase is het enzym wat waterstofperoxide af kan breken. Als eindproduct ontstaat dan water en zuurstof.

Kan iemand me uitleggen waarom je met wortelsap wel die reactie krijgt, maar met appelsap niet?
Dus, wortelsap+waterstofperoxide=zuurstof + water.
Appelsap + waterstofperoxide is geen reactie.

In appelsap zit dus geen katalase enzym, waarom niet?

Alicia Silverstone 28-10-2004 14:05

Ik weet niet of er katalase in zit of niet. Kan het niet zijn dat het er wel in zit, maar minder goed werkt, omdat appelsap bijv zuurder is?

MasterB 28-10-2004 14:39

Citaat:

Alicia Silverstone schreef op 28-10-2004 @ 15:05 :
Ik weet niet of er katalase in zit of niet. Kan het niet zijn dat het er wel in zit, maar minder goed werkt, omdat appelsap bijv zuurder is?
Dat zou heel goed kunnen. Je zou daarvoor de structuur van katalase moeten vinden, maar die kan ik niet in mijn biochemistry vinden.

MasterB 28-10-2004 14:42

Ik heb weer wat gevonden. De heme-groep in catalase is verantwoordelijk voor de activiteit van catalase.

Zoals bekend zit in heme een ijzergroep. Door de oxidatie van dit ijzer zijn er minder elektronen bij H2O2 waardoor dit dissocieert in H2O + 1/2O2.

Miracle 28-10-2004 16:53

Bedankt allemaal. :)
Citaat:

MasterB schreef op 28-10-2004 @ 15:42 :
Ik heb weer wat gevonden. De heme-groep in catalase is verantwoordelijk voor de activiteit van catalase.

Zoals bekend zit in heme een ijzergroep. Door de oxidatie van dit ijzer zijn er minder elektronen bij H2O2 waardoor dit dissocieert in H2O + 1/2O2.

Hier kan ik nog niet zoveel mee. Ik moet gewoon biologisch uitleggen waarom bij appelsap geen reactie optreed en bij wortelsap wel

Ik zit btw in 5 havo, dus erg ingewikkeld hoeft het niet te zijn.

Miracle 28-10-2004 21:00

Please iemand? :o Ik wil het morgen ochtend uitprinten...

MaHo 28-10-2004 21:07

Mag je niet egwoon concluderen dat dat enzym er dus gewoon niet inzit? Lijkt mij wel zo'n beetje het doel van die proef tbh.

MasterB 28-10-2004 23:03

Citaat:

dreen schreef op 28-10-2004 @ 17:53 :
Bedankt allemaal. :)
Hier kan ik nog niet zoveel mee. Ik moet gewoon biologisch uitleggen waarom bij appelsap geen reactie optreed en bij wortelsap wel

Ik zit btw in 5 havo, dus erg ingewikkeld hoeft het niet te zijn.

Ja what the fuck!!!

Jij moet aantonen dat die reactie plaatsvindt. Het is al bijzonder dat je uberhaupt die reactie moet aantonen. Het is erg aannemelijk dat die reactie plaatsvindt doordat het enzym er niet is, of door een pH-verschuiving tussen de verschillende sappen. Je moet dan alleen even kijken naar de structuurformule van heme bij de verschillende sappen.

teddybeer1983 30-10-2004 00:40

HOOH is een deelte dat nogal reactief. Ik heb eigenlijk niet echt het idee dat katalase er iets mee te maken heeft en dat het pure chemie is dat het bij de ene wel gebeurd en bij de ander niet.

blablalou 30-10-2004 13:16

hallo d..n,

ga even kijken bij...
http://staringcollege.nevenzel.com/5V012.html
waar G. Nevenzel prachtige achtergrondinformatie geeft

sdekivit 30-10-2004 14:45

Citaat:

teddybeer1983 schreef op 30-10-2004 @ 01:40 :
HOOH is een deelte dat nogal reactief. Ik heb eigenlijk niet echt het idee dat katalase er iets mee te maken heeft en dat het pure chemie is dat het bij de ene wel gebeurd en bij de ander niet.
katalase zet H2O2 om in zuurstof en water hoor :o en komt in peroxisomen voor

Miracle 30-10-2004 16:19

Ik heb het werkstuk al ingeleverd hoor, dus nu heb ik er weinig meer aan. :p

teddybeer1983 30-10-2004 21:24

Citaat:

sdekivit schreef op 30-10-2004 @ 15:45 :
katalase zet H2O2 om in zuurstof en water hoor :o en komt in peroxisomen voor
Dat begrijp ik en weet ik ook wel van het beetje bio dat ik heb gehad. Ik betwijfel het echter of er nog werkende katalase zit in die sappen. Ok, in vers wortelsap kan ik me het wel voorstellen, maar blijft t ook zo bestaan in appelsap pakken?
Naja, k weet niet. Ik vind t teveel bio.


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.