Oud 11-06-2008, 10:38
sandurrtje
sandurrtje is offline
Hoi,

Ik heb de opdracht gekregen om een automatisch systeem te maken met systeemborden. Nu heb ik een verkeerssituatie gemaakt met 2 stoplichten, maar kom ik er achter dat we op school maar 12 AND-poorten tot onze beschikking hebben, terwijl er een stuk of 15 nodig zijn. Nu heb ik eens lopen denken/zoeken hoe je nou een AND-poort moet maken.

Ik ben er achter gekomen dat je dmv 2 NAND-poorten een AND-poort kunt maken. Alleen is deze poort niet aanwezig op onze systeemborden, dus daar schiet ik ook niet veel mee op..
Heeft iemand een idee hoe ik een AND-poort kan maken met de poorten die op een systeembord aanwezig zijn, of heeft iemand een andere oplossing?

Tnx
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 11-06-2008, 12:43
ILUsion
Avatar van ILUsion
ILUsion is offline
Zou je anders kunnen opsommen wat er wel aanwezig is op die bordjes? Iets anders wat soms ook werkt, maar hier in België niet vaak uitgelegd werd, was het gebruik van een relais om aan te sturen, je kan het niet enkel als uitvoer gebruiken, maar ook binnen in de schakeling gebruiken.

Een klassieke eigenschap is:
A NAND B = NOT ( A AND B ) = (NOT A) OR (NOT B)
Hierin zie je dus dat NAND eigenlijk een NOT achter een AND is, we hebben enkel een AND nodig, dus 2x NOT en je hebt het. Praktisch kan je het dus verwezenlijken als volgt: A AND B = NOT( (NOT A) OR (NOT B) ). Dus 3 invertors en een OF-poort en je kan een EN-poort maken. Als je niet genoeg OF-poorten hebt, bestaat er nog een vuilere aanpak, maar die ga ik nog eventjes achter de hand houden.

Een tip voor het nagaan van de identiteit is gewoon waarheidstabellen opstellen, zo zie je elke stap ook nog wat beter.

Maar misschien moet je eens nadenken of je je gehele schakeling niet eenvoudiger kan maken, want 15 EN-poorten, lijkt me wel wat veel.
__________________
vaknar staden långsamt och jag är full igen (Kent - Columbus)
Met citaat reageren
Oud 11-06-2008, 13:20
sandurrtje
sandurrtje is offline
Geweldig! het klinkt heel erg logisch als je het zo bekijkt. 3 invertors en een OF-poort, je bent een held
Ik ben wel bang dat ik maar 1 EN-poort door deze constructie kan vervangen.
Allereerst zal ik maar eens goed gaan kijken of ik het systeem kan verkorten, want misschien kan het wel met minder EN-poorten.

De volgende (belangrijke) onderdelen zitten op het bord (van elk onderdeel 1):
Transistor
Comparator
EN-poort
OF-poort
Geheugencel
Invertor
Pulsteller
Relais

Bedankt voor je hulp!
Met citaat reageren
Oud 11-06-2008, 14:41
ILUsion
Avatar van ILUsion
ILUsion is offline
Op die Belgische varianten kon je verschillende geheugenmodules aanhangen, en dan kan je jouw probleem eigenlijk heel simpel oplossen: 2x4bits geheugenmodules, eentje voor elk licht waarin je de sequentie programmeert en dan stuur je rechtstreeks je lampen daarmee aan. Als je lichtsequentie symmetrisch is voor beide lichten, kan je volgens mij daarin al versimpelen: je hoeft je sequentie dan maar 1 keer te doorlopen (terwijl het andere licht rood blijft) en dan via een schakeling het aangestuurde licht omdraaien.

Ik heb al eventjes nagedacht; en ik heb een stuk van een mogelijke schakeling in mijn hoofd. Het deel dat ik momenteel al in mijn hoofd heb is 1 verkeerslicht waarbij je 2 signalen ingang kan geven: eentje om het groen aan te zetten, eentje voor het oranje en rood staat altijd aan behalve als je een andere lamp aanstuurt. Wat ik hiervoor gebruikt heb: 1 OF-poort en 1 invertor. Zo heb je volgens mij al minder problemen met de aansturing, omdat je niet 3 verschillende signalen (groen, oranje, rood) meer hebt per verkeerslicht, maar slechts 2. Een korte beschrijving ervan: rood = NOT( groen OR oranje ). Dus met die laatste 2 signalen heb je een verkeerslicht dat volledig kan werken. Volgens mij kan je het dan met 2 relais (een voor groen, een voor oranje van beide lichten samen) en een bitje geheugen (of een flag op de teller) ervoor zorgen dat je je beide verkeerslichten met 3 signalen kunt sturen: het eerste signaal welk verkeerslicht (laag = 1e, hoog = 2e, bv.) en dan 2 signalen voor de kleur (eentje voor groen, eentje voor oranje en als ze allebei laag zijn, heb je rood). Wat er dus nog bijmoet is een schakeling om de sequentie in te steken.

Ik redeneer trouwens met een lichtsequentie: GGGORRRRRR voor het 1e licht en RRRRRGGGOR voor het tweede licht. Als je dan het verkeerslicht met 2 ingangssignalen gebruikt, heb je het voordeel dat bij het aansturen van het eerste verkeerslicht, je het tweede gewoon met rust kan laten: hij zal automatisch rood geven (en naar je leerkracht kan je dit als veiligheid verkopen: ja, stel dat er toch iets misgaat, dan krijg je geen ongelukken op het kruispunt door gelijktijdig groen).
__________________
vaknar staden långsamt och jag är full igen (Kent - Columbus)
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren

Topictools Zoek in deze topic
Zoek in deze topic:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Huiswerkvragen: Exacte vakken [NA] Systeembord Hulp Nodig
DelphianSociety
7 17-04-2012 22:29


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 21:37.