Oud 27-07-2009, 10:37
SuperDecimal
Avatar van SuperDecimal
SuperDecimal is offline
Kan iemand mij in het kort uitleggen wat deze betekenen, op welke waarden en normen ze steunen, etc. Schrijf aub een goede paragraaf over iedere maatschappijvorm (op marxisme na, wat geen maatschappijvorm is.)

Alvast bedankt.
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 27-07-2009, 15:21
Sawna
Avatar van Sawna
Sawna is offline
Wikipedia?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Communisme
"Communisme is een klasseloze maatschappijvorm met een economisch systeem gebaseerd op gemeenschappelijk eigendom van productiemiddelen, waarbij eenieder produceert naar vermogen en neemt naar behoefte, of een politieke en ideologische stroming die streeft naar een dergelijk systeem."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Socialisme
"Socialisme is een maatschappijvorm gebaseerd op gelijkheid, sociale rechtvaardigheid en solidariteit, of de verzamelnaam voor een verscheidenheid aan politieke en ideologische stromingen die naar een dergelijke maatschappij streven. Opvallend is dat het Socialisme ontwikkeld door Marx gebaseerd is op de vrije-markt theorie, de vrije markt zou eerst de voorwaarden moeten kweken (bijv. hoge productiviteit) voordat het mogelijk was de socialistische maatschappij te stichten. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief, al dan niet belichaamd door de overheid/staat, de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen."

http://nl.wikipedia.org/wiki/Marxisme
"Het marxisme is de theoretische grondslag voor het moderne communisme, gebaseerd op de ideeën en denkbeelden van Karl Marx en Friedrich Engels."
"Volgens Marx' opvatting van de menselijke geschiedenis verloopt deze in stadia. De stadia worden in de eerste plaats gekenmerkt door het gangbare economische systeem (de onderbouw), en pas in de tweede plaats door opvattingen, ideeën, cultuur e.d. (de bovenbouw). Verschillende samenlevingen doorlopen de stadia in verschillende tempo's, maar wel in min of meer dezelfde volgorde. In elk stadium veroorzaakt het economisch systeem spanningen tussen de verschillende maatschappelijke klassen, hetgeen leidt tot klassenstrijd en uiteindelijk tot revolutie."
"De tegenstellingen binnen het kapitalisme zouden dit systeem uiteindelijk onhoudbaar maken. De uitgebuite arbeidersklasse moest volgens Marx in opstand komen tegen de kapitaalbezitters. Deze opstand zou het einde inluiden van het kapitalisme en de liberale democratie, die plaats zouden maken voor een socialistische samenleving. In de socialistische periode zou de staat worden omgevormd tot een dictatuur van het proletariaat, waarin de (politieke) rollen van de beide klassen werden omgedraaid. Uiteindelijk zou dit leiden tot nog een ander maatschappelijk stadium, het communisme."
__________________
Neen.
Met citaat reageren
Oud 28-07-2009, 10:27
T_ID
Avatar van T_ID
T_ID is offline
Met dien ten verstande dat op Wikipedia de enorme onderdrukking die nodig is om die drie systemen te laten werken in een maatschappij, niet is genoemd. Marxisme komt zelfs altijd neer op een bloedige burgeroorlog, waarna alle persoonlijke vrijheid wordt afgeschaft en een brute totalitaire dictatuur wordt ingevoerd. Maar goed, alle drie die systemen is van aangetoond dat ze in theorie bestaan, maar in de praktijk onuitvoerbaar zijn. Alle staten die zijn gebouwd volgens dat model zijn ingestort, of functioneren slecht.


In socialisme moet je trouwens een scheidingslijn aanbrengen in mensen die de algemene principes aanhangen (die je zelfs op uiterst rechts vind. Zelfs de NVU is socialistisch) en de dogmatische socialisten, die onderdrukking en dwang willen om een denkbeeld te realiseren dat ze eerder bedacht hebben, dat ooit op socialisme gebaseerd is geweest, maar in feite slecht uitwerkt. De SP is een voorbeeld van het in de praktijk brengen van dat blinde dogmatische socialisme. Sceptici noemen het soms schertsend asocialisme. Daarentegen, een partij als de VVD is socialistisch in de niet-dogmatische zin, omdat ze ook geloven in sociale rechtvaardigheid. Hun middel daarvoor is echter iedereen een kans geven, en daarna de persoon zelf laten bepalen hoeveel succes die heeft.



Kapitalisme is niet echt één systeem, er zijn allerlei variaties van mogelijk. Kern van de zaak is dat de economie draait vanuit een vrije mark, waarin burgers (en de bedrijven die zij oprichten) hun goederen en diensten verkopen. Vaak gaat dit samen met het streven naar een zo klein mogelijke overheidsbemoeienis in die markt. Kapitalisme kan feitelijk los staan van de gehele staatsinrichting, omdat het puur over de markt gaat. Kapitalisme is zodra samenlevingen tribalisme overstijgen (en vaak zelfs daarvoor al) tevens het standaardsysteem waarmee men de economie inricht. Een visser in een klein dorpje die de smid drie vissen geeft om een mes te krijgen, maakt al deel uit van een kapitalisme.
__________________
"Republicans understand the importance of bondage between a mother and child." - Dan Quayle
Met citaat reageren
Oud 07-09-2009, 23:29
Verwijderd
Weinig kans dat ik jou ga helpen met je huiswerk knul.

Als je fatsoenlijke vragen formuleert waar je niet uit kan komen kan ik je helpen.
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren

Topictools Zoek in deze topic
Zoek in deze topic:

Geavanceerd zoeken

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Levensbeschouwing & Filosofie Literatuurbesprekingen
Verwijderd
17 15-07-2004 15:06
Nieuws, Achtergronden & Wetenschap 1 Mei dag van de arbeid
MissCzechMeOut
290 07-06-2003 18:17
Levensbeschouwing & Filosofie interessante pro-kapitalistische site gevonden
Not for Sale
38 08-03-2002 11:56


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 16:36.