Citaat:
basje! schreef:
ze hebben zo'n slechte naam omdat het dom is je leven niet te leiden naar je eigen normen & waarden maar naar dat wat iemand dan ooit heeft bedacht. dat je dus niet meer zelf hoeft na te denken omdat iemand het al bedacht heeft, en daar ga je als mensheid dan ook weer niet op vooruit!
|
Ben ik wel mee akkoord maar de gemiddelde mens heeft nood aan bepaalde basisnormen en waarden waaraan hij/zij zich kan evalueren. Men moet weten wat goed of slecht is en daarvoor heeft men een bepaalde maatstaf nodig. Die maatstaf is dan d religie (evt. de tien geboden) De mens ervaart immers een existentiële angst als ie niet weet wat goed is of slecht. Nu is dit echter nogal veranderd en de mens bepaalt grotendeels zelf zijn waarden, echter nog altijd (on)rechtsstreeks beïnvloedt door omgeving (waaronder o.a. religie), ...
Ik denk dat religies uiteindelijk om die reden ontstaan zijn, om houvast te bieden in het bestaan van de mens.
Volgens bepaalde atheïsten is de mens op zich te zwak om te kunnen leven met de idee van 'er is niets na de dood'. Dan wordt het heel moeilijk om nog happy door het leven te gaan omdat er eigenlijk niet onmiddellijk een zin voor het leven is. Daarom zoekt de mens steun bij religie(s). Atheïsten zien geloof eigenlijk als een zwakheid van de mens. Want uiteindelijk bid je toch extra veel als je problemen hebt of angst hebt voor iets. De atheïsten gaan uit van de idee:"je kan pas volwaardig volwassen zijn als je die zwakheid (het geloof) overwint."
Andere atheïsten weigeren te geloven omdat ze ervan overtuigd zijn dat, wanneer je iets aanbidt, je steeds een afgod aanbidt. Dus een soort persoonlijke god, die de kenmerken en eigenschappen bezit die je zelf wil dat die god bezit. Dat is dan afbreuk doen aan de echte God, als er al één is. Maar je kan dit vergelijken met de onbestaande absolute objectiviteit. Net zoalshet onmogelijk is absoluut objectief te zijn, is het onmogelijk om een pure God te aanbidden (dus geen afgod).
enzovoort enzovoort