Deze lekkere harde koekjes uit italie worden traditioneel gedoopt in Vino Santo, maar zijn ook prima te eten met een sterke desert wijn, koffie, of zoals ze zijn.
het is een soort biscotti, en wordt dus tweemaal gebakken, waardoor de koekjes heel droog en hard worden.
voor ongeveer 60 koekjes:
ingredienten:
250 gram tarwebloem
170 gram suiker
1 1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel gemalen kaneel
200 gram hele, ongepelde amandelen
3 grote eieren
2 theelepels vanille extract (of 2 zakjes ofzo vanille suiker?)
1. verwarm de oven voor op 180 graden (celsius)
2. meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder en kaneel. roer alles goed door elkaar. roer de amandelen er doorheen.
3. in een andere kom, klop de eieren met de vanille tot het een beetje egaal is. roer dit mengel met een plasitc spatel door de droge ingredienten. blijf roeren tot het een stijve (doch zeer plakkerige
) deeg vormt.
4. verdeel de deeg in 2 delen, en rol deze tussen je handen uit tot lange stronken/slangen (denk terug aan het kleien op de basisschool
) van ongeveer 5 centimeter breed, die korter zijn dan de bakplaat waar je ze op wilt bakken. leg ze op een met bakpapier of aluminum folie bedekte bakplaat. zorg ervoor dat ze niet te dicht bij elkaar, of de rand van de plaat liggen. plat de stronken een klein beetje af.
5. bak de stronken ongeveer 25 tot 30 minuten, of tot de stronken goed zijn gerezen, en zich ongeveer verdubbeld hebben in de breedte. ze zijn klaar als ze ferm aanvoelen. leg de plaat op een rekje ofzo, en laat de stronken geheel afkoelen.
6. verwarm de oven weer tot 180 graden. snijd de stronken schuin af in plakken van ongeveer 2 cm dik. leg de plakken uit op een of twee bakplaten. je hoeft geen ruimte tussen de plakken te houden. bak de plakken voor ongeveer 15 tot 20 minuten, of tot ze goed geroosterd zijn.
laat de plakken afkoelen.
blijkbaar zijn pijnboom pitten en hazelnoten ook lekker in de koekjes, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.
eet smakelijk!