neej het is vast een strontje
Hordeolum (strontje)
Inleiding
Een hordeolum is een vaak voorkomende acute ontsteking (een soort steenpuistje) van een van de kliertjes in het ooglid. Het wordt ook wel 'strontje' genoemd.
Het verschijnt op dezelfde manier als een steenpuist of een puistje en kan in grootte variëren van zeer klein tot zo groot als een erwt. Het kan zowel aan de buitenkant van het ooglid zitten (uitwendig hordeolum) als ook aan de binnenkant (inwendig hordeolum). Een hordeolum is soms lastig te onderscheiden van een chalazion.
Oorzaak
Hordeolums worden veroorzaakt door een ontsteking van een van de klieren die zich in het ooglid bevinden. Een hordeolum wordt meestal veroorzaakt door infectie met de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie infecteert (verstopte) klieren aan de rand van het ooglid, waardoor pusvorming ontstaat, pijn en ontsteking. Mensen met diabetes zijn extra gevoelig voor stafylokokken en hebben daarom eerder last van strontjes. Ook mensen met blefaritis (ontsteking van het ooglid), en schilfervorming op de oogleden (seborroïsch eczeem) hebben meer last van strontjes.
Verschijnselen
Een hordeolum ziet eruit als een rood, gezwollen, met pus gevuld plekje op het ooglid.
Deze zwelling kan gepaard gaan met pijn en jeuk. De hevigheid van de pijn neemt toe naarmate de omvang van het hordeolum groter is. In sommige gevallen is het hele ooglid gezwollen en pijnlijk. Ook kan bij sommige patiënten cellulitis (ontsteking van het ooglid) ontstaan.
Vaak gaat het hordeolum vanzelf open zodat het pus kan verdwijnen en geneest de afwijking in een aantal dagen. Soms blijft na de ontsteking een pijnloos knobbeltje over.
Behandeling
De meeste strontjes komen in vier tot vijf dagen tot ontwikkeling, barsten dan open en lopen spontaan leeg. Soms is het nodig een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, te nemen. Door ten minste driemaal daags gedurende tien tot vijftien minuten warme, vochtige kompressen op het strontje te leggen, 'rijpt' het strontje en komt er een 'kop' op. Dit is het stadium waarin ze spontaan openbarsten of kunnen worden uitgedrukt door een arts. Soms maakt de arts hiervoor een klein sneetje in het hordeolum. Strontjes mogen in geen geval zelf worden uitgedrukt, omdat de infectie zich dan kan verspreiden.
De warme kompressen kunnen pijnlijk zijn, maar vormen de snelste en eenvoudigste manier om genezing tot stand te brengen.
Als het strontje leegloopt, is het aan te raden het pus met koud water uit het oog te spoelen. Soms wordt een antibioticum bevattende oogzalf of oogdruppels voorgeschreven.
Het is belangrijk het strontje zo min mogelijk aan te raken. Het washandje of de handdoek die de patiënt gebruikt, mogen door niemand anders worden gebruikt om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt. Het is beter geen make-up op het aangedane oog aan te brengen.
Voorzorgsmaatregelen
Door het ooglid schoon te houden, kan worden voorkomen dat het probleem van geïrriteerde oogleden telkens terugkeert. Gebruik zo min mogelijk make-up. Bij het opstaan moeten de oogleden worden behandeld met een warme natte doek om eventuele viezigheid die zich in de loop van de nacht heeft verzameld, te verwijderen. Een andere methode is het insmeren van de ooglidranden met verdunde babyshampoo (half water, half shampoo, met een wattenstokje aanbrengen) en dit na enkele minuten af te spoelen. Dit helpt ook om de klieren schoon te houden en zo het ontstaan van een hordeolum voorkomen.
|