Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / Lichaam & Geest / Lichaam & Gezondheid
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 22-06-2005, 20:07
Kurogane
Avatar van Kurogane
Kurogane is offline
er zit een zweertje of blaasje ofzoiets dat in ieder geval irriteert net onder me ooglid ik voel hem als ik me ogen dichtdoen want dan gaat het zweertje over me oogbol, want het zit aan de binnenkant van de ooglid het ziet er uit als een blaasje?
wat is het?

en gerstekorrel is een etterige ontsteking van de talg –of zweetklieren. Naast gewoon in het gelaat kunnen ze ook voorkomen op de oogleden. Ze kunnen voorkomen aan de buitenkant en aan de binnenkant van het ooglid. Aan de buitenkant van het ooglid zijn de haarzakkliertjes van de wimpers of de wimperklieren ontstoken. De gerstekorrel breekt naar buiten open. Als de gerstekorrel aan de binnenkant van het ooglid zit, is het ooglidklier ontstoken. De gerstekorrel breekt naar binnen, in het bindvlieszakje, open.

Symptomen

* Pijnlijke roodheid en zwelling
* Ontstaan van etterpuntjes
* Lymfeklierzwelling voor het oor
* Soms lichte koorts
* Spanning –en drukgevoel

Ziekteverloop
Het eerste symptoom van een gerstekorrel is het gevoel dat er een vuiltje aan de rand van het ooglid zit. Daarna ontstaat er een pijnlijke zwelling van het ooglid en gaat het oog tranen. In een vergevorderd stadium komt er een gelige etterkop op de gerstekorrel. De na het openbarsten wordt de pijn en zwelling minder. Na het openbarsten geneest de gerstekorrel snel. Er blijft geen litteken achter. Een gerstekorrel is niet gevaarlijk. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de infectie zich echter onder bepaalde omstandigheden uitbreiden over de gehele oogkas.

De behandeling
Het openbarsten van de gerstekorrel kan worden geactiveerd door een rode lamp of een warmtekussen. Wanneer het ooglid heel erg is ontstoken, er sprake is van koorts en pijn kun je de huisarts raadplegen. Hij zal een desinfecterende of antibiotische oogzalf voorschrijven. Als de gerstekorrel hierdoor ook niet geneest zal hij de gerstekorrel doorprikken.

Let op
Als je vaak last hebt van een gerstekorrel kan dit duiden op suikerziekte. In dat geval moet de bloedsuikerspiegel worden gecontroleerd.

dus ik heb me ogen niet goed gewassen

Laatst gewijzigd op 22-06-2005 om 20:10.
Met citaat reageren
Oud 22-06-2005, 20:34
koelieboelie
koelieboelie is offline
neej het is vast een strontje


Hordeolum (strontje)



Inleiding
Een hordeolum is een vaak voorkomende acute ontsteking (een soort steenpuistje) van een van de kliertjes in het ooglid. Het wordt ook wel 'strontje' genoemd.
Het verschijnt op dezelfde manier als een steenpuist of een puistje en kan in grootte variëren van zeer klein tot zo groot als een erwt. Het kan zowel aan de buitenkant van het ooglid zitten (uitwendig hordeolum) als ook aan de binnenkant (inwendig hordeolum). Een hordeolum is soms lastig te onderscheiden van een chalazion.

Oorzaak
Hordeolums worden veroorzaakt door een ontsteking van een van de klieren die zich in het ooglid bevinden. Een hordeolum wordt meestal veroorzaakt door infectie met de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie infecteert (verstopte) klieren aan de rand van het ooglid, waardoor pusvorming ontstaat, pijn en ontsteking. Mensen met diabetes zijn extra gevoelig voor stafylokokken en hebben daarom eerder last van strontjes. Ook mensen met blefaritis (ontsteking van het ooglid), en schilfervorming op de oogleden (seborroïsch eczeem) hebben meer last van strontjes.

Verschijnselen
Een hordeolum ziet eruit als een rood, gezwollen, met pus gevuld plekje op het ooglid.
Deze zwelling kan gepaard gaan met pijn en jeuk. De hevigheid van de pijn neemt toe naarmate de omvang van het hordeolum groter is. In sommige gevallen is het hele ooglid gezwollen en pijnlijk. Ook kan bij sommige patiënten cellulitis (ontsteking van het ooglid) ontstaan.
Vaak gaat het hordeolum vanzelf open zodat het pus kan verdwijnen en geneest de afwijking in een aantal dagen. Soms blijft na de ontsteking een pijnloos knobbeltje over.

Behandeling
De meeste strontjes komen in vier tot vijf dagen tot ontwikkeling, barsten dan open en lopen spontaan leeg. Soms is het nodig een pijnstiller, bijvoorbeeld paracetamol, te nemen. Door ten minste driemaal daags gedurende tien tot vijftien minuten warme, vochtige kompressen op het strontje te leggen, 'rijpt' het strontje en komt er een 'kop' op. Dit is het stadium waarin ze spontaan openbarsten of kunnen worden uitgedrukt door een arts. Soms maakt de arts hiervoor een klein sneetje in het hordeolum. Strontjes mogen in geen geval zelf worden uitgedrukt, omdat de infectie zich dan kan verspreiden.
De warme kompressen kunnen pijnlijk zijn, maar vormen de snelste en eenvoudigste manier om genezing tot stand te brengen.
Als het strontje leegloopt, is het aan te raden het pus met koud water uit het oog te spoelen. Soms wordt een antibioticum bevattende oogzalf of oogdruppels voorgeschreven.
Het is belangrijk het strontje zo min mogelijk aan te raken. Het washandje of de handdoek die de patiënt gebruikt, mogen door niemand anders worden gebruikt om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt. Het is beter geen make-up op het aangedane oog aan te brengen.

Voorzorgsmaatregelen
Door het ooglid schoon te houden, kan worden voorkomen dat het probleem van geïrriteerde oogleden telkens terugkeert. Gebruik zo min mogelijk make-up. Bij het opstaan moeten de oogleden worden behandeld met een warme natte doek om eventuele viezigheid die zich in de loop van de nacht heeft verzameld, te verwijderen. Een andere methode is het insmeren van de ooglidranden met verdunde babyshampoo (half water, half shampoo, met een wattenstokje aanbrengen) en dit na enkele minuten af te spoelen. Dit helpt ook om de klieren schoon te houden en zo het ontstaan van een hordeolum voorkomen.
Met citaat reageren
Oud 22-06-2005, 21:26
toemba
Avatar van toemba
toemba is offline
Zou kunnen.. Andere mogelijkheid is misschien hordoleum externum (ontstoken klier van Meibom, hordoleum internum is een strontje).

Een chalazion zou het ook nog kunnen zijn, dit is een granulomateuze ontsteking dat uitgaat van een verstopte afvoergang van een kliertje van Meibom.

Hordoleum perforeert meestal spontaan en geneest vanzelf. Warme kompressen en topicale antobiotica kunnen dit proces versnellen (= huisarts).
Een chalazion moet vrijwel altijd geexcochleerd worden (=huisarts => oogarts)

Concluderend: HA opzoeken zodra het niet vanzelf open gaat. Hopelijk staat er niet te veel dubbel in deze tekst, maar de lap tekst hierboven was te lang om helemaal door te lezen
__________________
For a nihilist, nothing at least is something..
Met citaat reageren
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 23:36.