Ja, misschien wel even handig om te bekijken of we het over Engelse/Amerikaanse 'boards' hebben of over Nederlands vennootschapsrecht
Immers, artikel 140, tweede lid, boek 2 BW: 'De raad van commissarissen heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Hij staat het bestuur met raad terzijde.
Bij de vervulling van hun taak richten de commissarissen zich naar het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming.'
Het is typisch Anglo-Amerikaans om het belang van de vennootschap gelijk te stellen met het belang van de gezamenlijke aandeelhouders. In de gedachtengang van veel Amerikaanse beleggers ís de vennootschap immers van hen, en is het enige doel van de vennootschap/onderneming melkkoe te spelen voor de aandeelhouders. Het dagelijks bestuur moet die wens verwezenlijken, dus willen de shareholders het liefst zoveel mogelijk personen benoemen die hun wensen overbrengen aan en enforcen bij het bestuur.
Gewoon een verschil in structuur dus. In Nederland is het de taak van de commissarissen in elk geval onafhankelijk te zijn van de aandeelhouders, immers de aandeelhouders kunnen het bestuur al benoemen en instructies geven. In de praktijk komt daar weinig van terecht, met name door incompetente commissarissen. Denk aan Wim Kok die echt vijf of zes commissariaten heeft- je gaat mij niet vertellen dat je met één dag in de twee weken toezicht op een onderneming daadwerkelijk kritisch en scherp kunt zijn.