Citaat:
- Kan je redenen aandragen waardoor je niet op de rechtzitting hoeft te verschijnen?
|
Doodheid, terminale ziekten, gebroken botten, superlijm, ketens en natuurrampen.
Iets serieuzer: getuigen zijn verplicht op te komen dagen. Als je dat vanwege persoonlijke redenen niet kunt, moet je een brief aan de officier van justitie daarover schrijven. Die kan dat verzoek weigeren. Familieleden van een verdachte mogen weigeren te getuigen, dit heet verschoningsrecht, wat ook geldt voor personen met een beroepsgeheim als advocaten, notarissen en artsen.
Dat geldt voor het strafrecht tenminste. Zaken van particulier tegen particulier zou ik dat niet 1, 2, 3 kunnen zeggen.
De letterlijke tekst van dit artikel is:
Artikel 170
1. De namen en woonplaatsen van de getuigen worden ten minste een week voor het verhoor aan de wederpartij en aan de griffier opgegeven. De belanghebbende partij roept de getuigen ten minste een week voor het verhoor bij exploot of bij aangetekende brief op. De dag van de oproeping en de dag van het verhoor worden niet meegerekend bij het bepalen van deze termijn. Indien een partij meer getuigen heeft voorgebracht dan redelijkerwijs noodzakelijk was, kan de rechter daarmee bij de veroordeling in de kosten rekening houden.
2. De oproeping maakt melding van dag, uur en plaats van het verhoor, van de feiten waaromtrent bewijs moet worden geleverd en van de gevolgen, verbonden aan het niet verschijnen ter terechtzitting.
Citaat:
- Op wie het beste de schade te verhalen van de tijd die de getuige kwijt is aan het verhoor?
|
Alle getuigen kunnen een compensatie krijgen, ik geloof van de rechtbank zelf. Dit heet verletschade, en bedraagt 50 tot 70 euro per uur. Daarnaast ook een vergoeding van de gemaakte reiskosten..