Ik huur in een gebouw waarin kopers en huurders wonen (allemaal bij dezelfde verhuurder, woningcorperatie). De Vereniging van Eigenaren heeft in de jaarvergadering het huishoudelijk reglement gewijzigd. Nu staat er in BW 5 titel 9 artikel 120.3 dat een huurder goedkeuring moet geven als het huishoudelijk reglement is gewijzigd omdat hij alleen het eerdere reglement heeft getekend en dus eigenlijk een nieuwe overeenkomst aangaat (en als hij zich onthoudt van goedkeuring moet verklaren, etc. etc., maar het komt er in ieder geval op neer dat hij officieel moet instemmen).
Nu heeft de VvE in een nieuwsbrief geschreven dat het gewijzigde reglement [zonder meer] van toepassing is op alle huurders. Ik heb daarop aan de VvE aangesproken omdat ze (officieel) geen toestemming hebben van de huurders, dit niet klopt. Nu haalt de VvE het volgende stuk in het reglement aan:
Citaat:
1. Een eigenaar kan de aan zijn appartementsrecht verbonden gebruiksrechten door een ander laten uitoefenen, mits hij er voor zorgdraagt dat die ander het gebruik slechts verkrijgt na ondertekening van en afgifte aan het bestuur van een in tweevoud opgemaakte en gedagtekende verklaring dat hij de bepalingen van het reglement en het eventuele huishoudelijk reglement, alsmede eventuele regels als bedoeld in artikel 5:128 eerste lid van het Burgerlijk Wetboek, voor zover die op een gebruiker betrekking hebben, zal naleven.
Een eigenaar wordt geacht aan het in dit lid gestelde te hebben voldaan indien het in de vorige zin van dit lid bepaalde is opgenomen in de overeenkomst waarbij het privé gedeelte met inbegrip van het medegebruik van de gemeenschappelijke gedeelten en/of gemeenschappelijke zaken aan een ander wordt verhuurd of op andere wijze in gebruik wordt gegeven en een kopie of een uittreksel van deze overeenkomst in tweevoud aan het bestuur is ter hand gesteld en deze kopie of dit uittreksel door het bestuur voor akkoord is ondertekend.
2. Van de in het eerste lid bedoelde verklaring respectievelijk kopie of uittreksel van de overeenkomst behoudt zowel de gebruiker als het bestuur een exemplaar.
3. De in het eerste lid bedoelde verklaring wordt geacht ook betrekking te hebben op besluiten en bepalingen die eerst na die verklaring worden genomen respectievelijk vastgesteld, tenzij een beroep op die besluiten en bepalingen jegens de gebruiker in strijd zou zijn met de redelijkheid en billijkheid. Artikel 5:128 tweede lid van het Burgerlijk Wetboek is van toepassing.
4. Het bepaalde in de voorgaande leden van dit artikel is niet van toepassing op gebruikers ten tijde van de totstandkoming van de splitsing, tenzij de kantonrechter op de voet van artikel 5:128 tweede lid van het Burgerlijk Wetboek anders beslist.
5. Het bestuur zal de gebruiker van iedere aanvulling of verandering van het reglement of het eventuele huishoudelijk reglement, alsmede van eventuele regels als bedoeld in artikel 5:128 van het Burgerlijk Wetboek, op de hoogte stellen.
|
Met de drukgedukte delen geven ze aan dat ze volgens hun alleen de huurders hoeven te informeren (dit hebben ze overigens wel gedaan).
Nu is mijn vraag: wie heeft er gelijk? De wet staat toch boven een notariële akte? Het gaat mij niet zozeer om het reglement zelf, maar om de juridische achtergrond.