Dat je van de gemeente mag blijven is niet meer dan logisch, die zijn geen partij in deze kwestie.
Om het omzeilen van lange wachtlijsten te voorkomen, hanteren de meeste (alle?) woningbouwverenigingen de regel dat als de hoofdhuurder de woning verlaat, de medebewoners geen recht hebben op de woning. Alleen als er medehuurders zijn, kunnen die na het vertrek van de hoofdhuurder het huurcontract over nemen.
Helaas wordt hierbij vaak geen onderscheid gemaakt tussen situaties waarbij de hoofdhuurder verhuist naar een andere woning of situaties waarbij de hoofdhuurder komt te overlijden en er meerderjarige kinderen achter blijven.
Dat Vestia de woning niet op jullie naam kan zetten, is natuurlijk onzin. Dat kunnen ze wel, maar waarschijnlijk mogen ze dat niet volgens hun eigen regels en eventuele afspraken die ze hebben gemaakt met de gemeente en eventuele andere verhuurders in de regio vanwege het lange wachtlijsten gedoe.
Jullie kunnen de woning betalen, maar willen jullie hier ook echt samen blijven wonen? Ik begrijp dat het moeilijk is om daar een goede beslissing over te nemen en dat jullie elkaar ook nodig hebben, maar gezien de situatie verwacht ik ook dat jullie nu beide versneld een 'eigen' leven zullen opbouwen waarbij ook behoefte zal ontstaan voor een eigen woonruimte.
Wat in elk geval af te raden is, is afwachten. Ga, met ondersteuning van maatschappelijk werk, in overleg met Vestia. Als die jullie er echt uit willen zetten, dan zal er zowieso over een termijn gesproken moeten worden waarin jullie de woning moeten verlaten. Daarnaast kunnen ze er mogelijk voor zorgen dat jullie een urgentieverklaring krijgen waardoor het een heel stuk makkelijker wordt om op korte termijn een andere geschikte woonruimte te vinden.
Bedenk dat bij Vestia ook mensen werken die waarschijnlijk op zich best begrip hebben voor de situatie, maar zich ook aan de vastgestelde regels moeten houden. Wanneer je gaat zitten afwachten, zullen de mensen bij Vestia zich star aan de regels houden. Maar als je in overleg met ze gaat en de situatie uitlegt kan er misschien hier en daar wel wat geregeld worden.
Gezien de emoties die je zelf zult hebben, lijkt het mij verstandig om bij alle gesprekken/onderhandelingen ook een neutraler persoon mee te nemen die jullie belangen vertegenwoordigd. Dat kan iemand van maatschappelijk werk zijn, maar bijvoorbeeld ook een oom. Als jullie kiezen om een bekende mee te nemen, zorg dan wel dat dit iemand is die altijd rustig blijft, ook wanneer bepaalde dingen toch niet gunstig voor jullie uitpakken.
Veel sterkte!
|