Het probleem is dat we dus niet zeker weten hoe het onze gezondheid beďnvloed. Op de korte termijn is er waarschijnlijk nog niet zo veel aan de hand, maar over de langetermijn effecten weten we eigenlijk nog niet zoveel omdat we nog niet zo lang bezig zijn met genetische manipulatie.
Genetische manipulatie betekent feitelijk dat het DNA van een plant word veranderd, dat betekent dat die plant dat DNA gebruikt om een ander soort stoftjes (eiwitten) te maken dan natuurlijk is. Als we die stoffen dan weer opeten, dan bestaat de kans dat we daar ziektes zoals kanker van kunnen krijgen. Dit is heel moeilijk te testen omdat zulke ziektes soms maar heel langzaam ontwikkelen. Dus eigenlijk moet je eerst een onderzoek doen van 10-25 jaar om te testen of een bepaald soort genetisch gemanipuleerd voedsel écht veilig is.
Maar niet alleen voor de gezondheid van mensen heeft het negatieve kanten. Van nature hebben planten en dieren diversiteit in hun genen, hierdoor kunnen ze als soort ziektes overleven omdat er altijd wel een paar zijn die resistent zijn. Als je een gewas genetisch manipuleert zodat ze bijvoorbeeld meer voedsel opleveren, en dan vervolgens alleen maar die gemanipuleerde genen gebruikt omdat je daar lekker mee geld kan verdienen, dan is dat gewas misschien wel heel kwetsbaar voor sommige plantenziektes of plagen. Als er zo'n plaag uitbreekt, heb je een goeie kans dat alle planten massaal dood gaan en dan heeft straks een heel land geen eten meer.
|