WASHINGTON - Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell toegezegd dat ze ondanks de recente golf van geweld willen vasthouden aan de routekaart voor vrede.
Powell zei dat vrijdag, nadat hijzelf en andere leden van de regering-Bush telefonisch overleg hadden gevoerd met vertegenwoordigers van de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit.
"We hebben goede gesprekken gevoerd en we weten dat er ook besprekingen tussen de beide partijen zijn geweest", zei Powell voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. "Daarom gaan we verder met de routekaart en de pogingen de beide partijen zover te krijgen dat ze de stappen zetten die bij de eerste fasen van de routekaart horen."
Die routekaart bestaat uit drie fasen en is opgesteld door de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties. In de eerste fase moet het geweld worden beëindigd, moet Israël illegale nederzettingen opheffen en dienen Palestijnse instellingen drastisch te worden hervormd.
In een poging het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten te redden, reist Powell volgende week naar de regio. Hij wil op 22 juni in de Jordaanse hoofdstad Amman overleg voeren met de drie andere partijen die hielpen met het opstellen van de routekaart.
Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, pleit in een gezamenlijk interview van de Israëlische krant Haaretz en de zender Channel Two News, dat vrijdag is gepubliceerd, voor een "gewapende vredesmacht als bufferzone tussen de Israëli's en de Palestijnen". Annan zei dat er gezien de huidige situatie een vredesmacht gestationeerd zou moeten worden om de gemoederen tot bedaren te brengen en voortzetting van de onderhandelingen mogelijk te maken.
Annan gunt premier Ariel Sharon van Israël "het voordeel van de twijfel" voor wat betreft diens bereidheid de bezetting te beëindigen. "Ik verwacht dat hij zijn belofte nakomt en werkt aan het vredesproces." De VN-baas zei verder Israëls verantwoordelijkheid voor de bescherming van zijn burgers te erkennen. Hij voegde daar wel aan toe dat die "binnen proporties moet blijven", hoe moeilijk dat ook is.
De zelfmoordaanslagen noemde hij "laakbaar en niet te verdedigen". Hij tekende daarbij aan dat volgend op Israëls vergeldingsmaatregelen de terroristen zullen terugkomen en de cyclus van geweld niet stopt.
Ook vrijdag hadden er weer incidenten plaats. Twee Israëlische vrouwen raakten ernstig gewond, toen ze in de buuurt van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever door Palestijnen werden beschoten. De militante al-Aqsa Martelaren Brigades eisten de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.
Israëlische militairen verwoestten in de stad Hebron op de Jordaanoever het huis van de dader van de zelfmoordaanslag van woensdag op een bus in Jeruzalem. Door die aanslag kwamen achttien mensen, inclusief de dader, om het leven. De militante beweging Hamas stelde in een verklaring dat ze achter die terreuractie zat
Maar aangezien de Hamas en verwante organisaties al hebben aangekondigd door te zullen strijden tot alle Joden dood zijn, zou ik van het hele vredesplan maar niets verwachten.