De term ontslag is de verzamelterm voor de beëindiging van een arbeidsovereenkomst.
Volgens de wet zijn er vier manieren waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen:
- Van rechtswege,
- Met wederzijds goedvinden,
- Door opzegging,
- Door uitspraak tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de Kantonrechter.
Ik zal alleen de eerste, tweede en derde behandelen, want dat zijn de 3 die van jou van belang zijn of kunnne zijn.
Beëindiging van rechtswege
Het gaat hier om het arbeidscontract voor bepaalde tijd. Door het verstrijken van de in het arbeidscontract omschreven bepaalde tijd, eindigt het contract automatisch (van rechtswege). De wet stelt voorwaarden aan de geldigheid van een arbeidscontract voor bepaalde tijd. Zo kan de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd maximaal 2 keer en tot een totale maximum periode van 3 jaar voor bepaalde tijd worden verlengd. Ook het verlengde contract eindigt automatisch, na het verstrijken van de periode van verlenging. Van deze wettelijke regeling kan alleen bij CAO worden afgeweken.
Indien de werkgever of werknemer het rechtsgeldige contract voor bepaalde tijd, na het verstrijken van de tijd waarvoor het was aangegaan niet wil voortzetten, dan eindigt het contract. De andere partij kan dit in principe niet voorkomen.
Beëindiging met wederzijds goedvinden
Iedere arbeidsovereenkomst kan eindigen als zowel werkgever als werknemer dat willen. De werknemer zal er echter rekening mee moeten houden dat de UWV (uitkeringsinstantie, bijvoorbeeld GAK) zijn akkoord met het ontslag zal uitleggen als "vrijwillige werkloosheid" en hem daarom geen WW-uitkering zal toekennen. Als gevolg daarvan zou de werknemer zonder inkomsten kunnen komen te zitten.
Voor werknemer geldt daarom als vuistregel: ga nooit, tenzij na deskundige juridisch advies, akkoord met een ontslag, tenzij je er zeker van bent dat je toch geen aanspraak zult maken op WW (bijvoorbeeld in het geval je elders een baan heeft geaccepteerd).
Voor de werkgever geldt dat in geval een werknemer zegt de arbeidsovereenkomst te willen beëindigen, moet worden nagegaan of dat werkelijk (duidelijk en ondubbelzinnig) zo is. De verklaring van de werknemer zal tenminste in een schriftelijke vorm moeten zijn vastgelegd. Gelet op het WW-risico heeft de werknemer in veel gevallen de mogelijkheid om op zijn verklaring terug te komen.
Kortom; in overleg met je baas kom je er vast wel uit.
Beëindiging door opzegging
Opzegging betekent dat één van beide partijen eenzijdig aan de andere partij meedeelt dat de arbeidsovereenkomst eindigt. Het verdient altijd aanbeveling om de opzegging schriftelijk vast te leggen. Ik onderscheid de volgende situaties:
Beindiging tijdens proeftijd
Beide partijen kunnen in de proeftijd met onmiddellijke ingang van elkaar af, door opzegging. Wel stelt de wet dwingende eisen aan de geldigheid van een overeengekomen proeftijd. Is de proeftijd niet rechtsgeldig, dan is de opzegging door de andere partij vernietigbaar en loopt de arbeidsovereenkomst, na vernietiging, dus door.
Opzegging door de werknemer
De werknemer kan altijd zijn arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarmee verspeelt hij wel zijn rechten op een WW-uitkering, omdat hij "vrijwillig werkloos" wordt. De werknemer die opzegt dient de voor hem geldende opzegtermijn in acht te nemen. De werknemer die zijn bepaalde tijd contract opzegt, zonder dat hierin schriftelijk de mogelijkheid van tussentijdse opzegging is geregeld, is schadeplichtig ten opzichte van de werkgever.
Dieper zal ik hier niet op in gaan.
|