Waarde van je sluitertijd hangt af van de lichtgevoeligheid van je film, de lichtomstandigheden waaronder je fotografeert en de grootte van je diafragma.
Er moet een bepaalde hoeveelheid licht op de film komen. Dat is een kwestie van x maal y maal z. . Hoe meer licht er beschikbaar is, hoe kleiner de lensopening en de belichtingstijd kunnen zijn.
Een grote opening betekent dat je met een kortere belichtingstijd toekunt, en andersom. Je hebt daar tabelletjes voor, of je kunt vertrouwen op je belichtingsmeter, maar dan moet je wel heel goed richten. Als je op een wit overhemd mikt krijg je al een andere read out dan op de donkere haardos.
De lol van fotograferen is het gerommel dat je daarmee kunt doen. Een groot diafragma heeft namelijk als gevolg dat je scherptediepte afneemt. Je moet de lens dan heel goed instellen op de juiste afstand tot je onderwerp, anders wordt je foto onscherp. Op zich levert dat een mooie vage achtergrond op, waarbij je onderwerp " loskomt" van de achtergrond. Je foto krijgt dan diepte. Vooral als achtergrond die een beetje druk is, moet je dat hebben.
Soms is die achtergrond wel belangrijk, als die ook een verhaal moet vertellen. Dan moet je een kleinere lensopening gebruiken, dan is de lens over een grotere afstand scherp, maar dat moet je dan wel corrigeren met een langere sluitertijd. Dan heb je wel weer de kans dat je foto bewogen, en dus ook onscherp wordt. Een lange sluitertijd is ook niet aan te radenals je onderwerp niet lang genoeg stil blijft zitten. ( de kat, bijvoorbeeld

) Het probleem met die pokkekatten is ook dat ze voortdurend in en uit het bereik van je scherpgestelde lens gaan zitten, dus een te groot diafragma is ook niet handig. Een diafragma van 1.8 heeft een scherptedieptebereik van 20 centimeter. Ga er maar aanstaan met een spelend kitten. Heb je zijn kopje scherp, is zijn staartje vaag!
Maar goed, moraal van dit verhaal: er is geen standaard verhouding aan te wijzen die altijd goed is. Maar diafragma 8 met een 125 ste seconde sluitertijd bij een heldere maar bewolkte dag en een standaard 100 ASA filmpje is geen gek uitgangspunt. En dan is het stopjes tellen. Een stopje meer diafragma betekent een stopje meer belichtingsgetal. (dus minder belichtingstijd)