Een maatschap is een zogenaamde persoonsvennootschap. De juridische basis van de vennootschap onder firma is geen rechtspersoonlijkheid, zoals bijvoorbeeld bij besloten en naamloze vennootschappen, maar een contractuele samenwerking. De maatschap is een overeenkomst, geregeld in Boek 7A van het burgerlijk wetboek (om precies te zijn in titel 9, art. 1655 en verder). Als zodanig zijn ook de gewone regels van vermogens- en verbintenissenrecht erop van toepassing (de Boeken 3 en 6).
Tussen de maten (zo noem je vennoten bij een maatschap) bestaat dus een contractuele verhouding. De aard van de maatschap brengt mee dat je eigenlijk niet kunt spreken van 'ontslag'. Ontslag is een term die specifiek is voor het arbeidsovereenkomstenrecht en tussen de maatschap en zijn maten bestaat geen arbeidsovereenkomst. Juister is het te spreken van opzegging van de maatschap. Opzegging is wat je zou kunnen noemen uittreding. Een van de maten zegt de overeenkomst van maatschap (of van vof of cv) op. Het spiegelbeeld hiervan is de zgn. uitstoting, dat is de situatie waarbij de gezamenlijke maten of vennoten één van hen de maatschap willen uitstoten ('ontslaan').
Voor deze rechtsfiguur biedt de wet geen regeling: het is volledig afhankelijk van de inhoud van de overeenkomst waarbij de maatschap is opgericht. Vrijwel altijd zal in die overeenkomst zijn opgenomen dat de gezamenlijke maten een hunner kunnen uitstoten, wanneer deze hen een dringende reden geeft (bijv. drankmisbruik, onbekwaamheid, ondercuratelestelling en dergelijke). Die opzegging wordt wel beheerst door de redelijkheid en billijkheid.
|