Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Cultuur, Maatschappij & Economie
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 17-12-2004, 08:57
Verwijderd
Opdracht voor school moet ik een maatschap adviseren, maar de deelvraag of je een vennoot kunt ontslaan en onder welke voorwaarden kan ik nix over vinden. Geldt voor een vennoot de zelfde regeling als voor een 'normale' medewerker? of niet?
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 17-12-2004, 09:04
nielsieb
nielsieb is offline
het is volgens mij wel anders als bij een medewerker. die worden ontslagen door vennoten maar een vennoot kan niet zichzelf ontslaan. ik denk dat je hierbij op bestuurlijk niveau moet gaan kijken. ik denk dat het bestuur de enige is die een vennoot mag ontslaan.. dit is hoe ik denk dat het zit maar cker weten doe ik het niet
Met citaat reageren
Oud 17-12-2004, 09:13
Verwijderd
Éen van de vennoten heeft een drankprobleem en kan daardoor zijn functie niet goed uitoefenen. Zij wil niet uit de maatschap en zegt dat het ff tijd kost. De twee andere vennoten willen haar ontslaan, dit kan volgens mij wel maar onder welke juridische voorwaarden?
Met citaat reageren
Oud 17-12-2004, 12:44
Verwijderd
Een maatschap is een zogenaamde persoonsvennootschap. De juridische basis van de vennootschap onder firma is geen rechtspersoonlijkheid, zoals bijvoorbeeld bij besloten en naamloze vennootschappen, maar een contractuele samenwerking. De maatschap is een overeenkomst, geregeld in Boek 7A van het burgerlijk wetboek (om precies te zijn in titel 9, art. 1655 en verder). Als zodanig zijn ook de gewone regels van vermogens- en verbintenissenrecht erop van toepassing (de Boeken 3 en 6).

Tussen de maten (zo noem je vennoten bij een maatschap) bestaat dus een contractuele verhouding. De aard van de maatschap brengt mee dat je eigenlijk niet kunt spreken van 'ontslag'. Ontslag is een term die specifiek is voor het arbeidsovereenkomstenrecht en tussen de maatschap en zijn maten bestaat geen arbeidsovereenkomst. Juister is het te spreken van opzegging van de maatschap. Opzegging is wat je zou kunnen noemen uittreding. Een van de maten zegt de overeenkomst van maatschap (of van vof of cv) op. Het spiegelbeeld hiervan is de zgn. uitstoting, dat is de situatie waarbij de gezamenlijke maten of vennoten één van hen de maatschap willen uitstoten ('ontslaan').

Voor deze rechtsfiguur biedt de wet geen regeling: het is volledig afhankelijk van de inhoud van de overeenkomst waarbij de maatschap is opgericht. Vrijwel altijd zal in die overeenkomst zijn opgenomen dat de gezamenlijke maten een hunner kunnen uitstoten, wanneer deze hen een dringende reden geeft (bijv. drankmisbruik, onbekwaamheid, ondercuratelestelling en dergelijke). Die opzegging wordt wel beheerst door de redelijkheid en billijkheid.
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 01:23.