Ik heb hetzelfde practicum gedaan voor m'n studie, maar ik kreeg wel uitleg.
Je vermoeden was correct, Bumpie!
Er zijn twee soorten bacteriën: Gram-negatieve en Gram-positieve (deze verdeling heeft zijn oorsprong in een soort kleuring, maar dat doet er even niet toe).
Gram-positieve hebben een flinke laag "suiker" om zich heen, buiten het celmembraan, en gram-negatieve hebben dat niet. Daardoor zijn gram-positieve veel robuuster, ze overleven makkelijker op de oppervlakte van je handen. Gram-negatieve zouden doodgaan
op je handen omdat ze van zichzelf minder beschermd zijn, dus die zitten "veilig" in poriën en groeven.
Als je je handen wast, spoel je de Gram-positieve bacteriën van je handen af. De Gram-negatieve spoel je uit hun "holletjes" naar de oppervlakte. Nu heb je dus alsnog je handen vol bacteriën!! Droog je je handen nu af, dan ben je ook van de Gram-negatieve bacteriën af en zijn je handen "schoon".
Overigens zijn Gram-negatieve bacteriën niet per definitie "slappelingen", ze zijn gewoon aangepast op een andere omgeving (je ziet: ze overleven wel op je handen, ze moeten alleen meer moeite doen...)
Joost