Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?
Een psycholoog heeft een universitaire opleiding in de gedragswetenschappen (Psychologie) gevolgd en heeft zich tijdens deze studie toegelegd op een deelgebied van de psychologie, bijvoorbeeld arbeidspsychologie, sociale psychologie of klinische psychologie (studie van de mens die kampt met een psychologisch probleem). Na het afstuderen heeft de psycholoog zich nog toegelegd op een onderdeel van de klinische psychologie bijvoorbeeld gedragstherapie of eerstelijnspsychologie.
Een psychiater heeft een medische wetenschap (Geneeskunde) gestudeerd en heeft zich na zijn studie als arts toegelegd op de psychiatrie (studie van de mens die kampt met zeer ernstige psychologische problematiek). Hij mag uit hoofde van zijn beroep medicijnen voorschrijven.
Welke soorten psychologen worden onderscheiden?
Er is op meerdere manieren onderscheid te maken:
Op basis van het belangrijkste vak van afstuderen: bijv. arbeidspsycholoog, sociaal psycholoog, ontwikkelingspsycholoog, klinisch psycholoog etc.
Op basis van het thema waarop de psycholoog zich heeft toegelegd bijv. schoolpsycholoog, verkeerspsycholoog, sportpsycholoog etc.
Op basis van aanvullende opleidingen die gevolgd zijn: eerstelijnspsycholoog (kortdurende therapieën), psychotherapeut (langer durende behandelingen).
Welke soorten therapieën zijn er?
Er zijn meerdere onderscheiden te maken:
op basis van het aantal cliënten: individuele therapie, relatietherapie, groepstherapie.
op basis van het theoretische uitgangspunt: Psycho-analyse (met Freud als degelijke grondlegger), Client-centered therapie (Rogers), Gestalttherapie (Perls), Gedragstherapie (Leertheorie), Lichaamsgerichte therapie (Lowen e.a.), Cognitieve therapie (Beck e.a.), Systeemtherapie (Pallazoli e.a.), Rationeel-Emotieve therapie (Ellis/Diekstra), Transactionele Analyse (Berne) etc. etc. Een moderne therapeut zal vaak een aantal uitgangspunten integreren.
op basis van de houding van de therapeut: directief (therapeut grijpt in, geeft opdrachten etc.), non-directief (therapeut grijpt zo weinig mogelijk in)
op basis van de lengte van de therapie: kortdurend (1 - 16 gesprekken), middellang (17 - 30 gesprekken), langdurend (30 - 90 of meer gesprekken)
op basis van een toegepaste techniek: bijv. hypnotherapie (met behulp van hypnose). PTG biedt overwegend individuele therapieën en relatietherapieën op basis van gedragstherapie, cognitieve therapie, systeemtherapie, RET en TA met een min of meer directieve houding van de psycholoog
__________________
Just because you're paranoid doesn't mean they're not out to get you.
|