Citaat:
Maresha schreef op 22-12-2005 @ 08:52 :
bedankt voor de berichten!
ik ben sinds mn 4de al bezig met eten( kom op een meisje van 4..die heeft dan tog wel wat beters te doen?) en heb sinds 6 jaar boulimia
ben nu 2 en halfjaar in therapie(ambulant gehad en opname) wat niet echt geholpen heeft, en ga binnenkort in dagbehandeling op een gespecialiseerde afdeling
als ik er helemaal vanaf wil? ja ik zou er graag vanaf willen maar ergens durf ik het ook niet..ik durf wel een normaal eetpatroon te hebben maar van die kleine dingetjes zoals niet meer calorien tellen..niet elke dag op de weegschaal staan, niet bang zijn voor een gebakje etc, niet meer bang zijn voor drinken waar suikers enzo inzitten.. dat lijkt me heel eng
|
Dat is het ook, de mensen die zeggen dat het nooit helemaal overgaat hebben gelijk. De onderzoeken waaruit concrete procentaantallen komen zijn hebben betrekking op de fysieke klachten, behorende tot boulimia.
De psychische gevolgen echter, liggen heel anders. De Amerikaanse psychoanalyticus Robert Bly heeft hier een aangrenzend boek over geschreven. "De Zware Plunjezak die we Meezeulen" is het vertaald. Hierin omschrijft hij hoe eenieder zijn of haar plunjezak in de eerste levensfase (vanuit een bepaald, irrelevant oogpunt; de eerste 40 jaar in dit geval) volstopt, maar in de tweede levensfase deze gaat ontleden.
Volgens zijn boek heel strict genomen, draag je deze zware 'bagage', in dit geval jouw eetstoornis, bij je tot je tweede levensperiode aanbreekt. Hierna zul je je pas goed beseffen wat er daadwerkelijk is gebeurd, hoe je bent genezen, wat je er verder mee kunt, etcetera. Dit betekent dat het in de eerste levensfase (zo blijkt ook uit onderzoek) nog een hele grote invloed zal hebben op je dagelijkse doen en laten. Dit in zoverre, dat je niet altijd, maar wel een deel van je tijd zult besteden aan het denken over eten zoals niet iedereen dit doet.
Na je 40e, om dit niet-vaststaande getal te gebruiken, zul je er naar alle waarschijnlijkheid minder last van hebben. Echter; een rol blijft het altijd spelen.
Je kunt het vergelijken met het overlijden van een naaste. Je voelt je, in extreme gevallen (metafoor voor een eetstoornis), een paar jaar klote door. Hierna zal het beetje bij beetje afzwakken. Je raakt er nooit helemaal overheen, maar je hebt het leren accepteren en refereert niet constant aan deze gebeurtenis (metafoor voor het proces startende na je 40e).