Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Exacte vakken
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 09-09-2006, 12:58
Saarah
Saarah is offline
Hoi,
We moeten oefeningen oplossen a.h.v de discriminantmethode (oefeningen op ontbinden in factoren). Er staat één voorbeeld bij, maar ik weet totaal niet meer hoe ik het moet doen. Kan iemand mij deze methode uitleggen a.h.v. de voorbeeldoefening?
Dit is de oefening + oplossing:

Citaat:
2x² + 5x - 3 = (2x -1).(x+3)
Alvast bedankt!
Met citaat reageren
Advertentie
Oud 09-09-2006, 13:39
mathfreak
Avatar van mathfreak
mathfreak is offline
Citaat:
Saarah schreef op 09-09-2006 @ 13:58 :
Hoi,
We moeten oefeningen oplossen a.h.v de discriminantmethode (oefeningen op ontbinden in factoren). Er staat één voorbeeld bij, maar ik weet totaal niet meer hoe ik het moet doen. Kan iemand mij deze methode uitleggen a.h.v. de voorbeeldoefening?
Dit is de oefening + oplossing:

2x² + 5x - 3 = (2x -1).(x+3)

Alvast bedankt!
Veronderstel dat 2*x²+5*x-3 te ontbinden is als (2*x-a)(x-b), dan geldt: (2*x-a)(x-b)=2*x²-(a+2*b)x+a*b=2*x²+5*x-3, dus a+2*b=-5 en a*b=-3. Stel a=1, dan geldt: 1+2*b=-5, dus 2*b=-6, dus b=-3. Er geldt: a*b=1*-3=-3. Dit klopt, dus de gezochte ontbinding is 2*x²+5*x-3=(2*x-1)(x+3).
__________________
"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel
Met citaat reageren
Oud 09-09-2006, 14:18
remy476
Avatar van remy476
remy476 is offline
dat is toch met de vogelbek methode te doen
__________________
niet alleen =)
Met citaat reageren
Oud 09-09-2006, 18:04
ILUsion
Avatar van ILUsion
ILUsion is offline
De discriminant D = b² - 4ac voor een tweedegraagsvergelijking ax² + bx + c = 0, met behulp van de discriminant, kan je de wortel(s) of nulpunten van een tweedegraadsvergelijking bepalen, dit gaat als volgt, je rekent allereest de discriminant uit voor je vergelijking.
Afhankelijk van die discriminant, heb je drie verschillende gevallen:
D < 0: bij een negatieve discriminant heb je géén reële oplossingen voor de vergelijking, bijgevolg kan je de vergelijking dus niet ontbinden als je werkt in R

D > 0: je krijgt hier twee wortels of nulpunten, die ik hier x1 en x2 zal noemen. Die zijn te berekenen via de volgende formules:
x1 = (-b - √D)/(2a)
x2 = (-b + √D)/(2a)
In één formule wordt vaak gewoon het volgende gezet:
x = (-b ± √D)/(2a) = (-b ± √(b² - 4ac))/(2a)
Dit is de formule om de beide nulpunten van een tweedegraadsvergelijking te bepalen, maar daarmee heb je nog niet ontbonden in factoren, maar je kan gemakkelijk zien dat een dergelijke tweedegraadsvergelijking het product is van twee eerstegraadsvergelijkingen en bij een eerstegraadsvergelijking (x - a) is a het nulpunt, dat helpt bij het verstaan van de verdere ontbinding die voor ax² + bx + c = a(x-x1)(x-2). In de meeste gevallen, heb je voor één van beide wortels een lelijke breuk, die kan je meestal gewoon wegwerken door die a binnen de haakjes te brengen en te vermenigvuldigen met x en die wortel in breukvorm. Je mag ook altijd a opsplitsen in twee delers van a (d en e, bijvoorbeeld) en dan de d bij de eerste haakjes binnenbrengen en de e bij de andere haakjes.

D = 0: bij een discriminant gelijk aan nul, heb je één wortel (de top van je parabool raakt dus de x-as, bij een grafiek). De oplossing die je krijgt is (-b/2a). Dit is nog niet de ontbinding, maar slechts een nulpunt. In de ontbinding krijg je "ax² + bx + c = a(x + b/2a)²", in feite is dit slechts een speciaal geval van de tweede mogelijkheid.

Bij D = 0, maakt het natuurlijk niet uit of je + of - √0 doet. En bij D < 0 heb je geen reële vierkantswortels.

Voor jouw oefening geeft dat allemaal:
2x² + 5x - 3
a = 2
b = 5
c = -3
D = b² -4ac = 25 - 4(2)(-3) = 49 = 7² (in het begin ga je toch meestal volkomen kwadraten krijgen, ik vind het gewoon het makkelijkst om direct bij D = ... = ...² te zetten, zo zit je daar straks niet op te peuteren).

x1 = (-5 - 7) / (2(2)) = - 12/4 = -3
x1 = (-5 + 7) / (2(2)) = 2/4 = 1/2

2x² + 5x - 3 = 2(x+3)(x-1/2) = (x+3)(2x-1)
Let vooral goed op de tekens, bij (x-a) is het nulpunt a, bij (x+a) is het nulpunt -a!
__________________
vaknar staden långsamt och jag är full igen (Kent - Columbus)
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 04:46.