Registreer FAQ Berichten van vandaag


Ga terug   Scholieren.com forum / School & Studie / Huiswerkvragen: Klassieke & Moderne talen
Reageren
 
Topictools Zoek in deze topic
Oud 13-01-2002, 17:39
Compugreen
Compugreen is offline
Gelieve niet te discutieren over wat mijn mening over de euro, graag had ik wat commentaar gehad op de grammatical inhoud/spelling want dit is een taak voor ned. Bedankt op voorhand.
(ik woon in belgie)
De euro: worden wij er beter van?


Op 1 januari 2002 werd in twaalf landen van de Europese Unie de nationale munt vervangen door de euro. Alleen Zweden, Engeland en Denemarken doen nog niet mee. De omschakeling was jarenlang voorbereid en is dus nagenoeg zonder problemen verlopen. Dit was vooral de verdienste van minister Verhofstadt, die als voorzitter van de Europese Unie de voorbereidingen goed heeft gecoördineerd, ondanks de aanslagen van elf september. De eenheidsmunt zou vooral de economische belangen van Europa moeten dienen, maar de euro is natuurlijk meer dan wisselkoers alleen. Meer dan 300 miljoen Europeanen zijn nu overgeschakeld op de euro en gebruiken hem dagelijks als contant betaalmiddel. Velen stellen zich de vraag welke voordelen de nieuwe munt voor de gewone burger heeft. De antwoorden liggen meestal niet voor de hand!


Op 1 januari 2000 werden de wisselkoersen van de deelnemende landen omgezet in euro. Elke nationale munt kreeg een vaste waarde, zo werd € 1 gelijk gesteld aan 40,3399 Belgische frank. Alle nationale munten zijn nu dus gebonden aan die ene euro. Voor de euro werden er ook nieuwe biljetten en muntstukken ontworpen, vijftien in totaal. Er bestaan munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 eurocent en van 1 en 2 EUR. De overige zeven zijn bankbiljetten. Hoe groter de briefjes en muntjes hoe groter de waarde ervan. In 1969, op de topconferentie van Den Haag, was er voor het eerst sprake van een monetaire unie. Aan de basis lagen alleen politieke redenen. Heel wat later, in 1990, kwam de eenheidsmunt weer op de politieke agenda. Toen stonden vooral de economische voordelen centraal. De euro moest de economie aanzwengelen en zelfs kunnen concurreren met de dollar.

De euro is voor de Europese economie een grote verbetering. De eenheidsmunt laat iedereen toe in maar liefst twaalf landen met dezelfde munt te werken en te betalen. Mensen die vaak op reis gaan hoeven niet langer met vijf portefeuilles op zak te lopen. Meer nog, élke burger wordt beter van de euro. De euro zorgt voor eenvoudigere geldtransacties binnen de monetaire unie. De bedragen moeten dus niet meer worden omgerekend. Dit betekent een onkostendaling voor de bedrijven en dus stijgt hun winst. Een bedrijf gaat dus meer investeren en meer mensen in dienst nemen waardoor meer mensen aan het werk kunnen. Minder werkloosheidsuitkeringen wil zeggen meer geld voor andere projecten. Dit leidt bijvoorbeeld tot de afschaffing van het kijk- en luistergeld of een verlaging van de belastingen. De euromunten en biljetten zijn ook veel gebruiksvriendelijker. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kleur en grote. Er is zelfs gedacht aan de blinden, iedere munt is voorzien van een verschillend patroon op de rand.

Natuurlijk heeft de nieuwe munt ook nadelen. De meeste problemen hebben te maken met de lange kommagetallen. We zijn het niet gewoon te denken in kommagetallen en raken hierdoor in de war. Met de komst van de euro vreesden vele mensen ook voor geniepige prijsstijgingen. Dat deze vrees gegrond was bleek uit de vele klachten die de overheid per telefoon ontving. De klachtendienst van de overheid wordt dagelijks overspoeld met telefoontjes van boze consumenten. Er is ook veel kritiek gekomen van de handelaars op de periode van dubbele geldcirculatie. Tot en met 28 februari zijn de handelaars verplicht Belgisch geld te aanvaarden. Ze hebben ook de opdracht gekregen van de overheid om zoveel mogelijk in euro terug te geven. Dit leidde de eerste weken van januari tot een klein tekort aan kleingeld waardoor mensen hun wisselgeld toch nog in Belgische frank kregen. Dit tekort was volgens de organisatie Test Aankoop vooral te wijten aan de geldautomaten die te grote briefjes uitspuwden. De euro wordt ook sterk bekritiseerd door sommige economen. De euro is sinds zijn introductie op de markt enorm verzwakt op de internationale markten. Deze daling in waarde zal gevolgen hebben voor de Belgische staatskas en dus ook voor onze portefeuilles, maar deze zullen wel heel beperkt blijven.

We mogen de euro dus een succes noemen. De euro heeft een positieve invloed op onze welvaart. Hij vergemakkelijkt ook het betalingsproces en bespaart ons de vele miserie om aan buitenlands geld te raken. Dat er af en toe wat wordt gezeurd bij de omzetting van Belgisch frank naar euro weegt niet op tegen de enorme voordelen van de euro. Bovendien zijn de problemen met kommagetallen van voorbijgaande aard, net zoals de tekorten aan kleingeld. De burgers moeten vooral inzien dat de bloeiende economie die de euro voor ogen houdt niet alleen ten goede komt aan de multinationals en hun aandeelhouders, maar aan de hele bevolking. Dat de koers van de euro nog een beetje slabakt stelt slechts weinig voor. De laatste vier maanden is haar koers tegenover de dollar weer gestegen met zo een 5 %. Concreet betekent dit onder andere het wegvallen van enkele taksen zoals bijvoorbeeld in België het kijk- en luistergeld.


De euro is dus een heel goede zaak voor de Europese burger. Dankzij de euro kunnen we gemakkelijk betalen in twaalf Europese landen. Hij brengt een grotere welvaart en komt dus ten goede aan de financiële situatie van elke Europese burger.


Met citaat reageren
Advertentie
Oud 14-01-2002, 17:47
Trebbor
Trebbor is offline
volgens mij staat deze topic ook al bij de euro is van ons allemaal

slotjuh?
__________________
Wees consequent, maar niet altijd.
Met citaat reageren
Oud 14-01-2002, 17:50
Verwijderd
Citaat:
Trebbor schreef:
volgens mij staat deze topic ook al bij de euro is van ons allemaal

slotjuh?
lb
Met citaat reageren
Advertentie
Reageren


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe topics starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

BB code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Spring naar

Soortgelijke topics
Forum Topic Reacties Laatste bericht
Nieuws, Achtergronden & Wetenschap Geestelijke gezondheidszorg voor jongeren gaat uit de zorgverzekering
PetitieJeugd
39 31-10-2013 13:01


Alle tijden zijn GMT +1. Het is nu 00:39.