Eerst even wat achtergrond: In de nucleaire geneeskunde wordt gebruikt gemaakt van radiofarmaca. Dit zijn geneesmiddelen die gekoppeld zijn aan een radioactieve isotoop. Het radiofarmacon wordt dan aan de patiënt toegediend (in de meeste gevallen intraveneus), en verspreidt zich door de bloedbaan, en zoekt afhankelijk van het middel waar het aan gekoppeld is, bepaalde weefsels op in het lichaam (je targetorgaan). Door middel van een gammacamera, die fotonenstraling kan meten, kan men in beeld brengen waar het radiofarmacon zich bevindt. Deze techniek brengt dus in feite de functie van bepaalde weefsels in beeld, en wordt in de moderne diagnostische geneeskunde veel toegepast.
SPECT (Single Photon Emission Computed Tomography) is een techniek waarmee met behulp van de gammacamera een 3D beeld wordt gereconstrueerd van de verspreiding van een radiofarmacon binnen het lichaam van een patiënt. Dit wordt gedaan door de gammacamera een beweging rond de patiënt te laten maken, en het beeld daarna met behulp van een computer te laten reconstrueren. Het eindproduct is dan een weergave van de ruimtelijke verdeling van het radiofarmacon in de patiënt.
Het voordeel van SPECT is dat het eindproduct ruimtelijk is, in plaats van vlak. Bepaalde afwijkingen kunnen hierdoor beter beoordeeld worden, omdat duidelijker is waar het zit. Ook een voordeel is dat SPECT onderzoek in principe met elke moderne gammacamera kan worden uitgevoerd. Er is dus geen afzonderlijke apparatuur voor nodig, hoewel het onderzoek wel het meest efficiënt is als men een twee- of driekoppige camera gebruikt.
Nadeel van SPECT is dat het onderzoek erg lang kan duren, de camera heeft genoeg tijd nodig om genoeg counts (aantal fotonen) te verzamelen. Patiënten moeten lang stil liggen. Daarbij moet de patiënt een hogere dosis straling krijgen toegediend. Voor echt mooie SPECT afbeeldingen is eigenlijk een onwenselijk lange opnametijd en hoge stralingsdosis perfect. Kleine bewegingen van de patiënt kunnen tot afwijkingen leiden, en een patiënt moet vaak in een ongemakkelijke houding liggen.
PET (Positron Emission Tomography) is vergelijkbaar met SPECT, de detector meet de verdeling van het radiofarmacon (dat in plaats van fotonen, positronen uitzendt) en maakt er een 3D opname van.
Voordeel van PET is dat het een stuk nauwkeuriger is, en het onderzoek vaak korter duurt dan bij SPECT, omdat PET-scanners een detector hebben die helemaal rond de patiënt gaat. Hierdoor kunnen er makkelijker Whole Body (gehele lichaam) opnames gemaakt worden.
Nadeel van PET is dat niet alle ziekenhuizen een PET scanner hebben, een PET-scanner kan namelijk maar alleen voor PET gebruikt worden, en radiofarmaca voor PET snel vervallen en dus ter plekke gemaakt moeten worden, wat veel middelen en geld kost. De dosis die de patiënt oploopt bij PET is soms hoger. Daarbij zijn er soms redelijke tot goede alternatieven voor PET onderzoek, en is PET dus niet altijd "nodig". Voordeel van PET is dat het wel in hybride systemen met MRI gebruikt kan worden, in tegenstelling tot CT of SPECT, die tot op heden nog niet met MRI te combineren zijn.
__________________
you're not my demographic
|