Een andere leuke anekdote is de ontdekking van Röntgenstraling, maar dat valt wel buiten je werkstuk (is wel ioniserend).
Maar die kernrampen, daar kan je inderdaad al wel het een en ander mee doen, de werking van een kerncentrale is iets anders (verder: verschil in alfa, beta en gamma-straling). Bij die kernrampen (Tsjernobyl, Three Miles Island, Sellafield, Hiroshima, ...) is het zeker de moeite waard om ook te bespreken wat er juist gebeurd is (tja Hiroshima was gecontroleerd, laat ons maar zeggen; bij de andere drie liep er steeds iets mis: maar wat exact is aan jou om uit te zoeken). Maar over bv. Tsjernobyl zijn er heel wat fotoreportages te vinden over de huidige gevolgen (spooksteden e.d.), over de huidige maatregels om de verspreiding van het materiaal te beperken, ...
De meeste informatie daarover is trouwens makkelijk te vinden (ik heb er vroeger ook een kort werkstuk over gemaakt, daarmee dat ik het zo ongeveer wel weet).
Daarnaast, ook meer maatschappelijke gevolgen dan echt fysisch: waarvoor radioactieve straling wel nuttig is (behalve voor wapens en energie) (1 voorbeeld is het bestralen van eten, om beter bestand te maken tegen bederving), hoe het afval behandeld wordt en wat de problematiek daaromtrent is.
__________________
vaknar staden långsamt och jag är full igen (Kent - Columbus)
|