Als voorgerecht kun je denken aan chinese tomatensoep: voor 4 personen 10 tomaten ontvellen door ze in te snijden, in heet water te dompelen en het vel eraf te trekken, en daarna in kleine blokjes snijden; een ui en een teentje knoflook snipperen, 3 cm gember raspen; uit, knoflook en gember fruiten tot de ui glazig is; 300 ml bouillon (blokje of potje) toevoegen; 1 tl kruidnagel, 1 tl zwarte peper en 1 eetlepel rietsuiker toevoegen; tomatenblokjes toevoegen, 5-8 minuten koken. Eventueel nog pureren. Naar smaak zout en peper toevoegen, bestrooien met ringetjes bosui.
Bij het hoofdgerecht kun je denken aan tahoebeignets: 5 sjalotjes snipperen, 4 teentjes knoflook fijnsnijden, 2 tl korianderpoeder erbij doen en alles een paar minuten roerbakken. 300 g tofu goed uit laten lekken en in stukjes snijden. 3 eetlepels verse peterselie fijnsnijden en de tofu erdoorheen prakken. Ui-knoflookmengsel er ook doorheen roeren. Beslag maken van 1 losgeklopt ei, 2-3 eetlepels bloem en 2 theelepels bakpoeder. Beslag door het tofumengsel roeren. Het moet stevig blijven, maar wel goed aan elkaar plakken.
200 ml kokosolie in een wok verhitten tot er direct bubbeltjes ontstaan als je er een houten lepel in steekt. Eetlepels van het tofumengsel erin gooien en in enkele minuten frituren. Als het uit elkaar valt, moet er nog een beetje ei bij.
Dat kun je dan serveren met rijst waardoorheen klein gesneden groenten en omeletreepjes zitten.
Wat niet direct heel Chinees klinkt, maar ik wel overal in Shanghai geserveerd kreeg: gebakken aubergine. De aubergine werd hiervoor in kleine partjes gesneden, bestrooid met heeeel veel knoflook en dan gebakken, dat was het. Lekker als bijgerecht