Beleg Arafats kantoor voorbij
Gepubliceerd op zondag 29 september 2002 18:18
Lees ook: Palestijnen: opstand niet verslappen
Zondagmiddag trokken Israëlische soldaten zich terug uit Ramallah, maar kwamen 's avonds weer terug. Een kolonne van Israëlische tanks en pantservoertuigen reed Ramallah weer binnen enkele uren, nadat het leger het beleg van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat had opgeheven. Het Israelische leger kondigde ook een uitgaansverbod in de stad op de Westelijke Jordaanoever af. Soldaten riepen het instellen van de avondklok om vanuit rijdende jeeps.
Yasser Arafat verliet zondag zijn hoofdkwartier even. Hij werd op de schouders gehesen door zijn aanhangers en maakte het V-teken. Een menigte van driehonderd Palestijnen juichte hem toe. Later op de middag riep hij zijn volk op tot een staakt-het-vuren. Arafat vroeg Israël om een soortgelijk besluit, meldde het Palestijnse persbureau WAFA.
Het Israelische besluit om gedeeltelijk een einde te maken aan de belegering van Arafats kantoor werd genomen tijdens een beraad zondag van premier Sharon en enkele van zijn belangrijkste ministers en militairen. De beslissing volgde na Amerikaanse druk. President Bush eiste zaterdag schriftelijk van Israël dat de belegering van het gebouwencomplex zou worden opgeheven. Het Amerikaanse Witte Huis heeft de terugtrekking van Israël toegejuicht. ,,Alle partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om vrede, stabiliteit en hervormingen in de Palestijnse Autoriteit te nemen'', aldus een woordvoerder.
De panden zijn tien dagen omsingeld gehouden, als reactie op twee bloedige zelfmoordaanslagen. Het leger zou in de buurt blijven om te verhinderen dat door Israel gezochte militanten zouden kunnen ontkomen.
Arafat populairder
In het gebouw zaten ongeveer tweehonderd mensen, onder wie Arafat, opgesloten. Kort nadat de soldaten zich hadden teruggetrokken, begonnen de eerste Palestijnen het complex te verlaten. Volgens ooggetuigen kwam een zestigtal gewapende mannen uit het gebouw stormen, holde door een opening in de prikkeldraadversperring en ging een gebouw binnen wat eerder door de Israëli's gedeeltelijk was verwoest.
De belegering heeft de populariteit van Arafat doen stijgen, bleek zondag uit een opiniepeiling. De meeste Palestijnen (60,6 procent) verwachten dat Arafat de presidentsverkiezingen in januari gaat winnen, tegen 47,5 procent in juni. Twee van de drie Palestijnen (64,3 procent) blijven de zelfmoordaanslagen tegen Israël steunen. Vorig jaar december was dat 74 procent. De steun voor de militante Hamas-beweging blijft stabiel op 21 procent. 43 procent van de Palestijnen wil dat de opstand doorgaat totdat ook heel Israel Palestijns is.
Verbindingskantoor
Israë sloot zondag het enige verbindingskantoor voor overleg met de Palestijnse politie in de noordelijke Gazastrook. Daardoor werd het enige contact tussen de Israëli's en de Palestijnse Autoriteit afgesneden.
De Gazastrook is voor 40% in handen van de circa 5000 joodse kolonisten. Zo'n 1,3 miljoen Palestijnen wonen op de overige 227 km2, van elkaar en de buitenwereld afgesloten door hekken en wegblokkades. Het is volgens de VN het dichtsbevolkte stuk land ter wereld.
Een lokale chef van de gewapende tak van het radicale Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) is in de nacht van zaterdag op zondag op de Westelijke Jordaanoever om het leven gekomen. De 24-jarige Kader Diab werd gedood bij Tulkarem toen hij bezig was met het maken van een bom. Hij werd door het Israelische leger gezocht.
Twee jaar na begin 'intifadah'
De Fatah-beweging van Yasser Arafat heeft bij de tweede verjaardag van de 'intifadah' opgeroepen de 'opstand' tegen Israël niet te verslappen. Duizenden Palestijnen gingen vrijdag en zaterdag de straat op. Bij incidenten kwamen twee Palestijnse mannen op het leven. In Beiroet riepen tienduizenden Hezbollah-aanhangers slogans als 'Dood aan Israël'.
Precies twee jaar geleden bezocht de toenmalige oppositieleider Sharon in Jeruzalem de Tempelberg, een heilige plaats voor zowel moslims als joden. Dat werd door de Palestijnen opgevat als een provocatie, waarna er rellen ontstonden. Volgens de Palestijnen is er vanaf dat moment sprake van de tweede 'intifadah'. Later gaven verschillende Palestijnse militanten toe dat de opstand al maandenlang voordat Sharon de Tempelberg bezocht in voorbereiding was.
Ook de Israelische regering houdt vol dat de revolte was gepland door de Palestijnse Autoriteit van Arafat. De destijds hoopvolle vredesbesprekingen zijn sindsdien volledig in het slop geraakt. De Palestijnen eisen de terugtrekking van de Israelische troepen uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die Israël in 1967 veroverde nadat het door haar buurlanden was aangevallen.
De afgelopen twee jaar zijn circa 1600 Palestijnen en 600 Israëliërs omgekomen bij het geweld.
Bronnen: ANP, Reuters, Haaretz, News Planet
Weer een flinke blunder van Israël, vraag me af of het ooit nog wat gaat worden daar in het beloofde land. In ieder geval niet met zo'n Bush paralel aan de macht. Wat vinden jullie, wie zit er fout in Israël? Pallesteinen of Israeliërs?
|