zohee heb jij geluk
Schadelijkheid ecstasy betwist
Van onze redactrice
BRUSSEL -- Dat de dancingdrug ecstasy blijvende hersenschade veroorzaakt, is niet bewezen, beweren twee Britse en een Amerikaanse wetenschapper. De resultaten van hun onderzoek zorgen voor heel wat commotie in het ecstasydebat.
Ecstasy of 3,4-methyleendioxymethylamfetamine (MDMA) zet het hormoon serotonine vrij in de hersenen, wat een prettig gevoel geeft. Een overdosis, of gebruik in combinatie met andere drugs of alcohol kan dodelijk aflopen. Maar gematigd gebruik, zo geloven veel jongeren, kan geen kwaad.
Verschillende studies hebben aangetoond dat ook ,,recreatief gebruik'' van ecstasy voor mogelijk blijvende hersenschade zorgt, met geheugenproblemen of depressie tot gevolg. De symptomen treden maar geleidelijk op, zodat het verband met ecstasy niet meteen gelegd wordt.
Maar studies over die gevolgen op lange termijn spreken elkaar tegen. In een nieuwe publicatie in het vakblad The Psychologist beweren Charles Grob van het UCLA Medical Centre in Californië en twee Britse collega's dat het schadelijk effect van ecstasy helemaal niet bewezen is. Ze betwisten vooral de methoden van eerdere studies, waarbij de hersenen van ecstasygebruikers worden onderzocht.
Als er hersenschade wordt vastgesteld, is dit niet noodzakelijk door ecstasy veroorzaakt, vinden ze. Ecstasyslikkers gebruiken immers vaak nog andere drugs en leiden een uitputtend uitgaansleven. En de uitlopers van de hersencellen die worden aangetast, herstellen, waardoor de schade niet blijvend is.
Bovendien zouden meestal jonge gebruikers onderzocht worden, en veel psychologische problemen beginnen net in de puberteit. Grob en collega's beschuldigen andere onderzoekers ervan vooral die resultaten te benadrukken die wél een schadelijk effect van ecstasy aantonen.
Liesbeth Reneman weerlegt de kritiek. Zij werkt aan de afdeling Radiologie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en beschreef samen met collega's in december vorig jaar in The Lancet hoe ze de schadelijk effecten van ecstasy hadden vastgesteld.
,,Onze onderzoeksresultaten werden gecorrigeerd voor eventuele effecten van andere drugs. En niet alle uitlopers van hersencellen herstellen helemaal. Vooral in de hersenschors, een belangrijke plaats voor het geheugen, kan ecstasygebruik schade veroorzaken die jaren later nog merkbaar is.''
,,Het hele onderzoek naar de gevolgen van ecstasy zit nog in een pril stadium'', meent Barbara Wesselingh van het Centrum voor Verslavingsonderzoek in Utrecht, ,,vandaar de 'welles-nietes' discussie.'' Ze pleit voor een meer open onderzoekscultuur, want het debat is politiek getint. Onderzoekers die geen langetermijneffect van ecstasy vinden, zouden hun ,,ongewenste onderzoeksresultaten'' moeilijk gepubliceerd krijgen. Reneman en Wesselingh zijn het er alleszins over eens dat nog veel bijkomend onderzoek nodig is.
03/09/2002 Kim De Rijck
©Copyright De Standaard