Hallo,
Wij gaan voor ons PO scheikunde as onderzoeken. We hadden een mooi proefvoorschrift, alleen dat was kwalitatief en onze leraar wil het kwantitatief hebben. En daar koemn we niet helemaal uit.
Wat we tot nu toe hebben:
As bestaat uit
-Koolstof, C (s)
- Natriumoxide, Na20 (s)
- Kaliumoxide, K20 (s)
- Magnesium oxide, MgO (s)
- Calcium oxide, CaO (s)
1.Als je koolstof verbrandt, en de ontstane gassen (CO, C02) door kalkwater leidt, wordt deze eerst heldere
vloeistof wit en troebel. Op deze manier is koolstof aan te tonen.
2.Hierna moet alle koolstof uit de as verdwijnen, daarom moet (een gedeelte van) de as ongeveer ander half uur in een oven van 1000 graden Celsius gezet worden. De zouten (natriumoxide,kaliumoxide,magnesiumoxide en calciumoxide) zullen hierbij niet verdwijnen, omdat deze een veel hoger kookpunt hebben.
3.Hierna dient de as uit de oven gehaald te worden, alle nietverbrande materialen zoals steentjes eruit halen, en precies 1,00 gram afwegen. Voeg hierna 200 ml gedistilleerd water toe waarvan van tevoren de pH is bepaald, zodat er zuur-base reacties volgende reacties plaats zullen vinden:
Na2O(s) + H2O --> 2 Na+ + 2 OH-
K2O + H2O --> 2 K+ + 2 OH-
CaO + H2O --> Ca(OH)2 (s)
Ca(OH)2 (s) <----> Ca(2+) + 2 OH-
MgO + H2O --> X
Ca(OH)2 en MgO zullen een neerslag vormen, en daarom filtreren we het mengsel.
4. Als de bij stap 3 genoemde reacties daadwerkelijk plaatsvinden, zou het filtraat een hogere pH moeten hebben gekregen dan het als oplosmiddel gebruikte gedistilleerde water. Omdat er OH- ionen ontstaan bij het oplossen zou de oplossing meer basisch moeten worden. Als dit inderdaad het geval is, is de aanwezigheid van Natrium en Kalium aannemelijk. Door het gewicht van het residu van het gewicht van de opgeloste hoeveelheid as af te trekken, weet je hoeveel gram as er opgelost is. Aangezien het filter met het residu nog vocht bevat, moet je het eerst nog een tijdje in de oven leggen totdat alle vocht verdampt is. Met deze gegevens kan je een voorspelling doen over de pH die het filtraat heeft.
5.Aan het in de oven gedroogde residu voegen we 2M zoutzuur toe, zodat we er daarna proeven met vlamkleuringen mee kunnen doen. Het Calciumhydroxide lost op in het zoutzuur terwijl de Magnesiumoxide dat niet doet. Hiermee willen we controleren of er inderdaad, zoals we verwachtten, calcium in de as zat.Hiervoor doen we een proef met de vlamkleur.(zie Binas 65C). Calcium zou dus een steenrode vlam op moeten leveren. Eventueel kunnen we deze vlam vergelijken met een vlam van een oplossing die zeker calcium bevat.
"
hoe zouden we deze proef nu het beste kwantitatief kunnen maken? Ook suggesties over verbeteringen zijn welkom
Alvast bedankt
|