Op 1 februari wordt er weer een jeugddag gehouden van het Klassiek Verbond. Het is voor iedereen die geinteresseerd is in de Oudheid, maar vooral leuk voor eindexamen kandidaten. Het wordt gehouden in museum Flehite in Amersfoort. De kosten zijn 20 euro per persoon, lunch inbegrepen. Ik zal hieronder het programma zetten:
Programma - Jeugddag 2003 - Nederlands Klassiek Verbond
Ontvangst met koffie en thee 10:15 – 11:00
Lezing Dhr. dr. S. Kemper 11:00 – 12:00
Theatrale voorstelling I Dhr. drs. Carool Popelier 12:00 – 12:45
Lunch 12:45 – 13:45
Theatrale voorstelling II Dhr. drs. Carool Popelier 13:45 – 14:30
Lezing Dhr. dr. A. van Hooff 14:30 – 15:30
Afsluiting 15:30 – 16:30
Lezing Lezing Sjef Kemper 11:00-12:00
Zijn lezing is getiteld 'It's lonely at the top',Livius en Petrarca over bergbeklimmers. Philippus V beklimt in het jaar 182 v. C. bij Livius het Haemusgebergte in Bulgarije uit imperialistische motieven, omdat hij op die manier de beste aanvalsroute tegen Rome in ogenschouw denkt te kunnen nemen. Petrarca beklimt op 26 april 1336 de Mont Ventoux uit jeugdige overmoed en 'modern-sportief' natuurgevoel. Beiden komen gelouterd weer beneden, maar wel op een heel verschillende manier.De twee passages, die tot het pensum voor het eindexamen Latijn van dit jaar behoren, worden met elkaar in verband gebracht en de overeenkomsten en verschillen worden geanalyseerd. Tevens zal er nagegaan worden in hoeverre de beide berichten betrouwbaar zijn en waarom Petrarca nu precies Livius als voorbeeld genomen heeft voor zijn 'louteringsberg'. (Sjef Kemper is universitair docent aan de Rijks Universiteit Groningen, ook is hij voorzitter van de CFI en medeauteur van de eindexamenbundel Libera et Impera).
Theatrale voordracht I Carool Popelier 12:00 – 13:00
Voor de pauze zal dhr. Popelier als een ware Odysseus het beroemde verhaal vertellen van een mens die van het een in het ander verzeild raakt, letterlijk en figuurlijk. Soms wanhopig zijn leven koers te geven. Op zoek naar vrouw en vaderland. Alsmaar door…eeuwig onderweg… Zijn verhaal wordt ondersteund door mooie dia’s en zeer fraaie en suggestieve muziekfragmenten.
Lunch 13:00 – 13:45
Theatrale voordracht II Carool Popelier 13:45 – 14:45
In dit tweede deel van de voordracht zal dhr. Popelier laten zien, horen én uitleggen hoe Odysseus zijn omzwervingen tot een (goed?) einde brengt en uiteindelijk herenigd wordt met Penelope. Dit tweede deel zal eveneens gepaard gaan met dia’s en muziek.Dhr. Popelier zal ook ingaan op Nachleben en receptie van de Odyssee. (Carool Popelier is classicus en voordrachtskunstenaar)
Theepauze 14:45-15:00
Anton van Hooff 15:00-16:00
Zijn lezing is getiteld Bevrijd en heers: Livius over de Romeinse bevrijding en onderwerping van Griekenland 200-146 vC. Na de oorlog tegen Hannibal treedt Rome op als een supermogendheid van de (mediterrane) wereld. Het komt gretig zijn Griekse vrienden te hulp tegen de macht van het kwaad: Macedonië. Langzaamaan komen de Grieken tot het besef dat hun bevrijders hen onderworpen hebben. De Griekse tijdgenoot Polybios beschouwt Romes optreden als begrijpelijk imperialisme, terwijl een eeuw later Livius Rome zijn zending ziet vervullen. (Anton van Hooff is universitair hoofddocent voor klassieke geschiedenis en voor de leraarsopleiding klassieken aan de Universiteit van Nijmegen; daarnaast is hij een van de auteurs van de eindexamenbundel)
Afsluitende borrel 16:00-17:00
|