De Nederlandse inlichtingendiensten moeten de mogelijkheid krijgen om voortaan zogenaamde Rasterfahndung te gaan toepassen.
Het aan de hand van profielen van potentiele terroristen allerlei databestanden doorploegen op zoek naar aanwijzingen.
Dat staat in de kabinetsnotitie Terrorisme en bescherming van de samenleving die minister Donner van Justitie naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Rasterfahndung werd voor het eerst in de jaren zeventig in Duitsland geintroduceerd, in de jacht op de Rote Armee Fraktion.
Aan de hand van aanwijzingen over hoe terroristen opereren, maakten de autoriteiten een soort cheklist.
Zo had de RAF de gewoonte om de huur van huizen waarin ze zich schuil hielden contant af te rekenen, evenals de energierekening.
De Duitse autoriteiten ploegden vervolgens alle mogelijke databanken door op zoek naar dergelijke aanwijzingen.
Het gaat daarbij om alle databestanden van de overheid, maar ook van het bedrijfsleven of semi-publieke instellingen.
Minister Donner wil dit nu ook in Nederland mogelijk maken. Voor een adequaat early warning systeem zullen databestanden met behulp van moderne ICT en aan de hand van profielen bevraagd moeten kunnen worden, schrijft Donner in de notitie, die een opsomming geeft van de beleidsmaatregelen die de regering het komende jaar gaat nemen op het gebied van terrorismebestrijding.
Onder welke voorwaarden de inlichtingendiensten dit mogen, en tot welke databestanden toegang wordt verleend, moet nog worden uitgewerkt.
De Nederlandse beleidswijziging maakt ook de kans groter dat op Europees niveau een vergelijkbaar systeem wordt opgezet.
Duitsland stelde al enige tijd geleden voor om dit te doen, maar dat stuitte tot nu toe op problemen op het gebied van privacybescherming.
In Nederland zal de wet nu op dat punt worden aangepast.
Bovendien kondigt Donner in de notitie ook aan dat terrorismebestrijding in de Europese Unie onderwerp moet kunnen zijn van zogenaamde versterkte samenwerking. Dat betekent dat een aantal EU-lidstaten op een bepaald onderwerp verder mogen gaan in hun onderlinge samenwerking dan de EU als geheel.
Het ligt voor de hand dat Nederland in eerste instantie die nauwere samenwerking zal zoeken met de landen waarmee de inlichtingendiensten nu op bilateraal niveau ook al het meest samenwerkt: Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Benelux. (bron: security.nl)
De politie en justitiediensten speelden een prominente rol in het Actieplan.
Het regelde personeelsuitbreiding voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten, de politie, de koninklijke marechaussee en het openbaar ministerie.
Ook werden extra investeringen aangekondigd in digitale recherche en modernere tapapparatuur voor de politie.
De AIVD liet overigens gisteren weten te gaan verhuizen; de dienst is te groot geworden.
Minister Donner heeft verder vorig jaar voorgesteld dat het mogelijk wordt langer dan nu het geval is gegevens van onverdachte burgers op te slaan.
Donner stelt voor 'themaregisters' te vormen waarin de politie gegevens opslaat van niet-verdachte personen van wie 'aanknopingspunten bestaan dat zij betrokken kunnen zijn bij het beramen, voorbereiden of plegen van misdrijven die verband houden met het te onderzoeken thema'.
In die registers kunnen onder meer contacten, antecedenten, reisbewegingen, gegevens uit buitenlandse rechtsverzoeken en openbare bronnen als internet worden opgenomen.
Volgens mr. Lodewijk Asscher, verbonden aan het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam en gemeenteraadslid voor de PvdA, wordt er onder de noemer van terrorismebestrijding gemakkelijker ingestemd met maatregelen die daar niets mee te maken hebben maar wel een aantasting van de privacy vormen.
,,In het Actieplan terrorismebestrijding staat dat gebouwen beter beveiligd en beschermd moeten worden. Logisch.
Maar er staat ook dat er meer middelen moeten komen om op te treden tegen grootschalige openbare ordeverstoringen. Wat heeft dat met terrorisme te maken? Terrorisme gaat over bommen maken, gijzelingen, niet over bijvoorbeeld demonstraties die uit de hand lopen.'' (bron

rc)
-----------------------------------------------------------------
Hoe denken jullie hierover?
Gaat dit te ver of nog niet ver genoeg?