Ik zit nu in het tweede jaar van mn HBO studie luchtvaarttechnologie in Haarlem, en als er één ding is waar ik een hekel aan had vorig jaar dan is dat wel dat we steeds een plan van aanpak moesten maken!
Wat het volgens mn boek moet bevatten is:
- een voorblad
- inhoudsopgave
- achtergronden
- doelstelling
- de project opdracht
- projectactiviteiten
- projectgrenzen
- de producten
- kwaliteit beheersing
- projectorganisatie
- planning
- kosten en baten
- risico's
- bijlagen
---- Voorblad:
Er moet op komen te staan:
+ "plan van aanpak"
+ titel van project
+ ondertitel
+ naam van de organisatie en naam van de opdrachtgever
+ plaats en datum
+ naam van opdrachtnemer, eventueel de namen van de projectleden
---- Achtergronden:
Geef een beschrijving van de organisatie waarin het project zich afspeelt, wat doet het bedrijf, welke afdelingen zijn er, wie is de baas van wie etc.
Ook moet je een beschrijving over de geschiedenis van het project hier bijdoen, waarom wil men dit project? Is het project een vervolg van een ander project, hoe is dat andere project afgelopen?
---- Doelstelling:
Het project wordt uitgevoerd om,
+ een oplossing te bieden voor een bestaand probleem binnen of buiten de organisatie;
+ een nieuw product te maken;
+ een onderzoek uit te voeren.
Dus waarom wordt het project uitgevoerd?
---- De Projectopdracht:
Duidelijk maken aan de betrokkenen wat er als resultaat wordt verwacht van het project. Het eindproduct van het project wordt gedefineerd.
+ Geef het project een duidelijke pakkende naam!
+ Geef de naam van de opdrachtgevende organisatie, en ook welk persoon de opdrachtgever is.
+ Geef ook aan wie of welke organisatie straks de opdrachtnemer is.
+ De opdracht moet zo duidelijk mogelijk omschreven zijn.
---- De Projectactiviteiten:
Probeer de activiteiten die uitgevoerd moeten worden zo volledig mogelijk op te sporen, omdat het anders onmogelijk is om later een goede planning te maken!
---- Projectgrenzen:
Baken het project af! Zorg dat je niet teveel doet, daar is de opdrachtgever niet in geintresseerd en wordt waarschijnlijk niet eens naar gekeken!
Geef het maximale budget aan (zul je niet zon last van hebben)]
---- Producten:
Koppel de mijlpalen (belangrijke gebeurtenissen) aan een datum!
---- Kwaliteitbewaking:
Het gaat erom dat er constant gezorgt wordt dat de ingeleverde stukken niet omaar opgenomen worden in het eindverslag, er moet constant gekeken worden naar de kwaliteit van de producten, denk aan spelling, waarheid, layout.
Denk eraan dat het er niet persee mooi uit hoeft te zien, het gaat erom dat alles er duidelijk en georderd uitziet en dat het makkelijk te lezen is. Gooi het dus niet vol met plaatjes zoals je in de brugklas deed om maar weer een A4tje vol te krijgen
---- Projectorganisatie:
Iedereen moet een rol hebben in de projectgroep, verdeel de rollen en zet het op papier zodat er duideljk iemand aangesproken kan worden wanneer er iets niet klopt!
Noteer ook wanneer er vergaderd wordt en wie er wanneer notulist en voorzitter is (ik neem aan dat er gewisseld moet worden in die rol omdat iedereen het moet leren)
Ook moet worden vastgesteld hoe de tijdverantwoording er uit komt te zien, zodat niet iedereen een ander soort tijdverantwoording inleverd.
Iets heel simpels: zorg dat je elkaars email adres en telefoonnummer heb!
---- Planning: (hier werd bij ons heel erg streng naar gekeken, was achteraf ook wel goed dat ze dat deden!!)
Maak een strokenplanning of een ander soort planning (hangt van de opdracht af, en noteer duidelijk wanneer bepaalde onderdelen af moeten zijn en wanneer er aan bepaalde onderdelen begonnen moet worden.
---- Kosten Batenoverzicht:
Ik denk niet dat dit van toepassing is omdat er geen kosten in het spel zijn, wanneer je inhet echt voor een bedrijf gaat werken dan moeten alle kosten van tevoren geschat worden, manuren, hulpmiddelen en exploitatiekosten.
---- Risicoanalyse:
Noteer de risico's die er kunnen zijn, bijvoorbeeld wat gebeurt er bij een langere doorlooptijd of onvoldoende kennis bij de projectleden.

Nou ik hoop dat je er wat aan heb, waarschijnlijk had je al deze informatie al, maar het kan nooit kwaad om het nog een keer allemaal door te lezen!
Suc6 met je project!!