Ik moet voor nederlans een debat houden. Wij zijn tegen de stelling: 'Universiteiten moeten voor alle aankomende studenen een toelatingstest houden.'
Weet iemand nog enkele voor- argumenten ( of verbeteringen ) plus ontkrachting?
Ik heb al:
*Alleen de goede/geschikte studenten worden aangenomen.
-Zo’n test zegt niet echt veel, het is een momentopname. Bij een studie draait het om meer dan alleen de juiste vaardigheden. Ook de inzet is erg belangrijk. Want zonder inzet red je het niet.
*Alleen de studenten met de juiste vaardigheden worden aangenomen.
-Bij een studie behoor je niet alles van tevoren al te kunnen. Je gaat die studie volgen om dat juist te leren. Het is dus ook belachelijk om een test vooraf te houden.
*Door een test te doen komen de studenten bij een opleiding waar ze geschikt voor zijn, daardoor minder uitvallers en dat scheelt bij veel studenten weer jaren en dus veel geld.
-Studenten weten wel waar ze aan beginnen, ze hebben zich van tevoren natuurlijk wel verdiept in de studies. Het gaat er ook niet alleen om dat een student goed is in zijn studie, maar het ook leuk vindt. Hierdoor heeft hij ook meer inzet, en daar het je uiteindelijk meer aan.
*Minder kans dat de student voortijdig stopt met de opleiding.
-Juist het tegenovergestelde is waar. Omdat ze een test moeten doen, die ze bijvoorbeeld niet halen gaan ze voor meerdere opleidingen testen doen. Als de student dan bij een studie wordt aangenomen die hem eigenlijk toch niet zo leuk lijkt, maar die hij toch gaat doen omdat hij anders nergens aangenomen wordt, probeert hij dat het volgende jaar weer. En als hij dat wel aangenomen wordt bij de studie die hem leuker lijkt. Gaat hij dus weer stoppen met die eerste studie. Hierdoor krijg je veel meer uitvallers dan nu het geval is.
|