De wondervraag is deze:
"Stel dat je morgen wakker wordt en er is een wonder gebeurd, hoe ziet mijn leven er dan uit?"
Deze vraag beantwoorden en bedenken wat je hiervoor moet doen, is de kortste vorm van psychotherapie of psychologische behandeling. Sommige mensen ervaren deze vraag als een eye-opener en kunnen hierdoor hun leven veranderen. De wondervraag maakt deel uit van een vorm van oplossingsgerichte therapie waarbij
men ervan uit gaat dat de cliënt de hulpbronnen die nodig zijn om te veranderen al heeft. Oplossingsgerichte therapie is een mengeling van een aantal psychologische stromingen waarbij men elementen van gedragstherapie, cognitieve therapie, systeemtherapie en de taalkundige invalshoek van Milton Erickson kan onderscheiden.
Er zijn genoeg mensen die hun leven (gedeeltelijk!) willen veranderen toch? De ene wil wat socialer uit de hoe komen, de andere wil graag een einde maken aan het eeuwige downdenken... Je weet wel...
Met dit topic vraag ik jullie twee dingen:
1. Kan zo'n soort "wondervraag" ( nu misschien niet meteen de bovenstaande) je problemen geheel/gedeeltelijk oplossen? Welke vraag kan daar wel een bijdrage aan maken??
2. "men ervan uit gaat dat de cliënt de hulpbronnen die nodig zijn om te veranderen al heeft." Jullie mening hierover? Heeft een individu onbewust de hulpbronnen ( cognitie, emotionele intelligentie, ....) in zich om zijn problemen op te lossen??
Neem dit wel allemaal een beetje met een korreltje zout

Je kan meteen zeggen NEEN, maar dan is dat misschien NEEN je kan niet "alle" probelen oplossen. IK vraag mij gewoon af, of er niet een deel waarheid in zit. Hebben we zelf niet iets in ons dat onze problemen deels kan oplossen?