Niet helemaal vergelijkbaar. De algemene regel is dat minderjarigen (dat zijn personen onder de achttien) onder gezag staan en dat hun handelingen altijd 'bekrachtigd' moeten worden door hun ouders, dwz. dat ze er toestemming voor moeten hebben. Hebben ze die niet, dan kunnen de ouders achteraf de handeling weer ongedaan maken.
In sommige gevallen wordt die toestemming zoals dat heet 'verondersteld aanwezig te zijn'. Het gaat dan om dingen die elke minderjarige in het normale dagelijks leven doet, zoals CD's kopen, een drankje kopen in de kroeg etc. Het kopen van een scooter is alweer op de grens, dat is een zo grote aankoop dat je als verkoper beter kunt informeren of de toestemming van de ouders er wel écht is.
Bij ondertekening door een minderjarige gaat het dus om de vraag of de toestemming van de ouders aanwezig mag worden verondersteld. Bij een afstand van recht zou ik het zekere voor het onzekere nemen en gewoon de ouders ook laten ondertekenen. Dat is een kleine moeite en je komt achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Er zal vast ook bijzondere regelgeving (branche-overeenkomsten en reglementen) zijn van modellenbureau's die afzonderlijke eisen stellen, maar dan zit je altijd goed.
Dat tenslotte een arbeidsovereenkomst wél door zestien- en zeventienjarigen kan worden aangegaan, zonder toestemming van de ouders, komt doordat de wetgeving mbt. de arbeidsovereenkomst dat uitdrukkelijk toestaat.
|